Învaţă de la o legendă: Cele zece sfaturi ale celui mai bun maratonist din istoria omenirii pentru alergătorii amatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kipchoge

Maratonul Internaţional Bucureşti e programat pentru 14 octombrie. Fie că vreţi să participaţi în proba regină, fie că într-o cursă mai mică, indicaţiile lui Eliud Kipchoge sunt extrem de importante.

1. Să ţineţi evidenţa antrenamentelor

Am un jurnal în care trec toate planurile mele de antrenament. În acest fel, învăţ multe lucruri. Dacă veniţi în Kenya, vă pot arăta ce făceam, de exemplu, în 2003.

2. Niciodată să nu renunţaţi la alergare ca metodă de relaxare

Sunt de mult timp un alergător profesionist, însă ţin minte şi acum cum alergăm pe străzi, când eram copil. Alergam, fiindcă asta era modul în care mă distram, fără să ştiu că, într-o zi, aceasta va fi cariera mea.

3. Să vă înconjuraţi de parteneri de alergare

Când vă antrenaţi alături de un grup de oameni, acesta e un foarte bun factor motivaţional. Dacă vă veţi antrena cu alergători rapizi, o să vă depăşiţi limitele.

4. Să nu alergaţi mereu în acelaşi ritm

Alergările lungi o să vă crească anduranţa, însă cele scurte o să vă crească viteza. Dacă veţi include, periodic, alergări de 5 kilometri în programul vostru de antrenament, o să vedeţi rezultatele şi la un maraton.

5. Urcaţi pe deal

Urcările pe deal vor ajuta la dezvoltarea anduranţei şi a forţei.

6. Alergaţi, uneori, de două ori pe zi

Când vă veţi dubla sesiunile de antrenament într-o zi, veţi transmite corpului următorul mesaj: trebuie să te recuperezi mai repede, pentru a deveni mai puternic.

7. Rămâneţi cu picioarele pe pământ

O regulă de bază în lumea alergătorilor e să fii mereu umil. De aceea, mă şi antrenez într-o bază simplă, alături de tineri. Îmi place să fiu un model pentru ei.

8. Alegeţi o sursă bună de energie

În zilele de antrenament, beau ceai şi mănânc pâine dimineaţa. Pentru prânz şi cină, îmi place Ugali (o mâncare din Kenya). Dar consum şi oua şi carne. În seara dinaintea cursei, mănânc orez, paste sau Ugali. În timpul cursei, iau geluri isotonice şi geluri cu cofeină. Iar la fiecare 5 kilometri, beau o sticlă de băutură energizantă. 

9. Fiţi atenţi la ceas

În timpul cursei, mă uit, din când în când, la ceasul pe care îl port pentru a fi sigur că sunt pe ritmul corect. Că nu alerg nici prea repede, nici prea încet.

10. Odihna e crucială

În perioada antrenamentului, mă relaxez ascultând muzică şi citind cărţi. Dorm o oră între antrenamente şi niciodată nu mă culc mai târziu de ora 21.00.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite