Şansa lui Mircea Sandu de a ieşi decent din fotbal

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complicitatea cu sistemul fotbalistic colcăind de ilegalităţi a făcut ca Mircea Sandu să ajungă la DNA
Complicitatea cu sistemul fotbalistic colcăind de ilegalităţi a făcut ca Mircea Sandu să ajungă la DNA

Steaua retrogradată, meciurile Steaua-Viitorul 2-5 şi Dinamo-Viitorul 2-3 anchetate imediat, cei vinovaţi - pedepsiţi exemplar.

Acestea sunt singurele măsuri prin care Mircea Sandu poate spera la o ieşire decentă din scenă după un sfert de secol petrecut cot la cot cu mafia fotbalului. Nu parada la comisiile parlamentare (în parte, populate cu specimene de teapa lui Becali), nu hârjoneala instituţională cu nefrecventabilul Dragomir, nu declaraţiile sforăitoare vor rămâne după ce Mircea Sandu va fi devenit istorie. Vor rămâne faptele.

A trecut aproape o lună de la condamnarea definitivă a doi dintre conducătorii echipei Steaua, patronul Becali şi preşedintele Sponte, pentru dare de mită într-un caz în care cei doi au acţionat în numele clubului. Atât federaţia, cât şi liga sunt paralizate, şefii celor două instituţii oscilând între antepronunţare („Steaua nu păţeşte nimic“) şi muţenie. Vinovăţia „roş-albaştrilor“, la fel de vizibilă acum ca şi în prima clipă a flagrantului din 2008, îi timorează şi-i înspăimântă pe conducătorii fotbalului românesc. Şi arată, în acelaşi timp, cât de complici sunt aceştia cu marii rechini, cât de vulnerabili şi legaţi sunt de infractorii care mişună în campionatul intern.

Steaua a corupt în mod repetat şi pentru această faptă nu există pe lume echipă suficient de populară pentru a fi iertată.

În cazul lui Dragomir, nicio surpriză. Firele au fost şi sunt în continuare foarte vizibile. Acest individ este un mutant al comunismului, nu trebuia să existe în fotbalul românesc şi nici în prim-planul societăţii româneşti, în general. Speţa lui Sandu e nuanţată. E un tip mai inteligent, mai educat, mai subtil. Sandu ştie acum, în ultimul an de mandat, că nu mai are de pierdut decât la capitolul imagine, dacă va continua să aştepte să fie scos de UEFA de sub birou şi pus să îngaime nişte fraze care se strigă singure. Steaua a corupt în mod repetat şi pentru această faptă nu există pe lume echipă suficient de populară pentru a fi iertată. Nici Juventus nu a fost, nici Milan nu a fost, nici Steaua nu trebuie să fie. Pe plan extern ca şi pe plan intern, circumstanţele atenuante n-au ce căuta, iar pedeapsa trebuie să fie maximă faţă de trişori: excluderea din competiţiile continentale (UEFA) şi retrogradarea (FRF). Mircea Sandu ştie asta.

Dreptate pentru Hagi!

Anchetarea partidelor jucate de echipa lui Gheorghe Hagi în finalul sezonului, la Steaua şi Dinamo, este la fel de necesară pentru stoparea aranjamentelor ca şi retrogradarea Stelei. În Ghencea şi Ştefan cel Mare s-a întâmplat ceva şi e de datoria lui Mircea Sandu, ca şef al fotbalului românesc, să ne spună ce. Opt goluri marcate de Viitorul Constanţa în porţile steliştilor şi dinamoviştilor, două victorii în deplasare, influenţarea decisivă a luptei pentru evitarea retrogradării, un scandal care ar fi trebuit să devină uriaş, dar atenuat, în majoritatea mijloacelor mass-media, de timorarea jurnaliştilor în faţa numelor implicate. În acest caz, o eventuală vinovăţie trebuie pedepsită cu retrogradarea echipelor şi excluderea din viaţa sportivă a celor implicaţi. Fără alternative!

La mijloc sunt suporterii, ideea de competiţie, celelalte echipe retrogradate după rezultatele de la partidele Steaua-Viitorul şi Dinamo-Viitorul („şi alţii au muncit, dar, spre deosebire de echipa lui Hagi, nu i-a ajutat nimeni“, spunea Dănuţ Lupu, unul dintre puţinii care au avut curajul să deschidă gura pe marginea subiectului). Ştim că Dragomir se opune oricărui demers. Dar Mircea Sandu e obligat să clarifice întâmplările de atunci, multe dintre ele - de-a dreptul sfidătoare. Gigi Becali râzând dispreţuitor: „La 2-4 mi-era frică să nu egalăm“. Fotbaliştii de la Steaua ferindu-se de minge. Sau faultând grosolan în propriul careu, aşa, ca arbitrii să n-aibă dubii. Rezultatul de la meciul cu Dinamo aflat cu o zi înaintea partidei. Răsturnarea „palpitantă“ de scor din Ştefan cel Mare. Meciurile scoase din ofertă de casele de pariuri...

Viitorul Constanţa şi Hagi aveau deja atârnată de coadă tinicheaua suspiciunilor după modul în care au promovat anul trecut. Acum, spre binele tuturor, Mircea Sandu trebuie să ceară o anchetă şi, la nevoie, intervenţia Procuraturii. Să insiste până află adevărul despre modul în care a promovat Viitorul şi despre felul în care a reuşit să se salveze luna trecută de la retrogradare. Mai ales în astfel de cazuri, nu e bine ca asupra unor eroi populari să planeze vreun dubiu. Oamenii trebuie să ştie clar dacă Hagi e tipul cinstit şi muncitor care dă speranţe fotbalului românesc sau doar un alt potlogar care blătuieşte meciuri, exact aşa cum făceau şi cei acuzaţi chiar de el în urmă cu un deceniu...

P. S. Mircea Sandu trebuie să ştie că situaţia actuală, de dezintegrare morală şi structurală, în care e fotbalul românesc îi este imputabilă în mare măsură. Ilegalităţile făcute de Steaua şi Dinamo puteau fi eliminate doar sancţionând cele două cluburi încă din prima clipă, şi nu intrând în complicităţi dubioase cu ele. Aşa cum pare că procedează şeful FRF chiar şi în clipa de faţă, când încearcă să-i scoată încă o dată pe „roş-albaştri“ basma curată. Fotbalul este deja o baltă puturoasă care atrage ca un magnet interlopii, infractorii şi evazioniştii. Asanarea ei nu poate începe decât cu eliminarea principalelor focare de infecţie.

Editorialul complet, pe mateiudrea.wordpress.com

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite