Articol publicitar

Abordări matematice ale pariurilor în fotbal

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
abo

O gândire matematică sănătoasă reprezintă un atribut excelent pentru pariuri sportive de succes. Pe lângă faptul că permite pariorilor să calculeze rapid valoarea din mers, există mai multe sisteme de pariuri din fotbal, care se bazează aproape complet pe o metodologie matematică.

Îţi prezentăm cele mai importante dintre aceste tehnici de pariere, pe care le abordează inclusiv pariorii profesionişti şi care, utilizate corect, pot creşte şansele de succes la pariuri sportive.

Criteriul Kelly sau strategia Kelly

Strategia Kelly este un sistem care stabileşte dimensiunea optimă a pariului pe baza valorii oferite. Acest sistem se bazează pe capacitatea pariorului de a evalua cu foarte mare precizie valoarea şi probabilitatea unui pariu, însă strategia Kelly este cu siguranţă o abordare bună pentru a şti cât să pariezi pentru a obţine valoarea maximă fără asumarea unor riscuri majore. Există două metode ale acestei strategii – complet şi fracţionat. Strategia Kelly completă este cea mai riscantă deoarece implică întreaga investiţie, în timp ce strategia Kelly fracţionată implică împărţirea sumei.

Strategia Kelly completă

Pentru strategia Kelly completă există o formulă specifică de calcul pe care pariorii ar trebui să o utilizeze şi anume:

Suma pariată (în procente) = (cotă*probabilitatea de a câştiga – probabilitatea de a pierde)/ cotă

Concret, vom da exemplul unui meci între Crystal Palace şi Arsenal la cota 4/1. Pentru a aplica formula este necesar să fie convertită cota în zecimal, în cazul de faţă fiind de 5.00 sau o şansă de 0.20% de a câştiga. Să presupunem că Asenal se află într-o perioadă slabă şi Crystal Palace are o şansă mai mare de a câştiga, de 0.28%. Aceasta înseamnă că probabilitatea de eşec devine automat de 0.72%. Exemplul de calcul este următorul:

Suma pariată = (4*0.28)-0.72=0.4/4 =0.1

Strategia Kelly fracţionată

Abordarea fracţionată a acestui sistem permite jucătorului să parieze un procent din pariul recomandat de formula Kelly completă. Procentul din suma pariată optimă depinde de cel mai bun jucător şi cel mai mare plus al acestei abordări este protecţia contra cotelor variabile şi a rezultatelor neaşteptate. Luând acelaşi exemplu de mai sus, putem stabili ce procentaj din fond poate fi utilizat într-o abordare fracţionată. În exemplul dat miza recomandată este de 25% şi această valoare poate fi calculată utilizând formula de mai jos:

Suma de pariat = [(cotă – 1*probabilitate)- probabilitate de eşec]/(cota-1) * profit aşteptat (%)

Această formulă este însă prea complicată şi de cele mai multe ori se aplică prima variantă, care este mult mai uşor de înţeles. Mulţi specialişti consideră formula Kelly una dintre cele mai eficiente, care aplicată pe termen lung, va genera profit. Totul ţine însă de o variabilă importantă şi anume ca pariorul este cel care va trebui să determine care sunt şansele de câştig ale unui pariu, şi aici pot interveni erori considerabile în lipsa unui model de analiza foarte bine stabilit.

Chiar şi cu abordări matematice complexe, rezultatele pot fi imprevizibile, aşa că nu paria niciodată mai mult decât îţi poţi permite şi doar dacă ai minim 18 ani, vârsta legală de la care poţi paria!

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite