Acuzaţii dure: „De ce la Serena Williams se închid ochii?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serena Williams
Serena Williams

Noi acuzaţii dure zboară înspre Agenţia Mondială Antidoping şi Serena Williams, dinspre Rusia. La câteva luni după retragerea Mariei Şarapova, compatriotul acesteia, Andrei Chesnokov, fost număr 9 în ATP şi semifinalist la Roland Garros în 1989, a declarat că nu înţelege de ce americanca are parte de tratament preferenţial, în timp ce „Masha“ a fost împinsă spre părăsirea circuitului.

Deşi tenisul este încă departe de momentul în care să depăşească problemele provocate de coronavirus, un vechi măr al discordiei revine în prim-plan. Serena Williams este acuzată frontal că se dopează, iar WADA - că o protejează.

Cel care a ieşit acum la rampă, într-o intervenţie la Match TV citată de gsp.ro, este Andrei Chesnokov. În vârstă de 54 de ani, rusul a declarat: „Pentru o jucătoare de tenis, să lipseşti un an este un adevărat dezastru. Aşa că nu e o surpriză că, după povestea cu Meldonium, Maria nu s-a mai întors la nivelul anterior. Am şi o mare întrebare pentru WADA. De ce Serena Williams poate folosi amfetamină şi se închid ochii, pe motiv că ar fi în uz terapeutic, iar Şarapova a fost suspendată pentru că a folosit o substanţă care nu o făcea mai puternică?“

La începutul lui 2016, Maria Şarapova a picat un test antidoping la Meldonium, substanţă recent intrată pe lista interzisă, dar folosită masiv în spaţiul ex-sovietic. Şarapova a ispăşit în cele din urmă 15 luni de suspendare, în loc de doi ani - cât fusese sancţiunea prevăzută iniţial. Totuşi, deşi a beneficiat de sprijin important din partea directorilor de turnee, prin invitaţii care o propulsau direct pe tablourile principale,  rusoaica nu a convins la revenirea pe teren, reuşind o singură prezenţă în sferturile de finală în turneele de Mare Şlem şi câştigând un singur trofeu, de importanţă redusă - la Tianjin.

Serena, demascată de hackeri ruşi

Cu un fizic unic în circuit, Serena Williams a fost acuzată în multe rânduri că ar folosi substanţe interzise. Controversa a atins apogeul în momentul în care hackerii ruşi au spart serverele WADA, făcând publice date medicale confidenţiale, care vizau în mod special cazurile de excepţii terapeutice ale sportivilor, care documentau eact situaţiile în care aceştia au primit acceptul de a folosi substanţe interzise pentru tratarea unor afecţiuni clare.

Potrivit dezvăluirilor grupului Fancy Bears, Serena Williams ar fi primit liber la anumite substanţe interzise de mai multe ori între 2010 şi 2015. Serena a folosit oxicodonă, hidromorfonă, prednison şi metilprednisolon, toate considerate substanţe dopante. Mai mult, americanca a câştigat şase titluri de Mare Şlem în timp ce folosea diferite astfel de bilete de voie, denumite TUE. Omul al cărui raport către WADA a demonstrat dopajul sistematic din Rusia, declanşând un lanţ de sancţiuni împotriva acestei ţări, Richard McLaren, a semnalat însă nereguli şi în cazul Serenei. Mai exact, americanca ar fi avut activate retroactiv unele excepţii de uz terapeutic.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite