Adevărul Live: Grigore Cartianu, despre cartea „Hagi“, care se va distribui joi cu ziarul „Adevărul“, la 17,99 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coperta cărţii "Hagi"
Coperta cărţii "Hagi"

Jurnaliştii Iulian Anghel şi Alexandru Ştefan au discutat împreună cu Grigore Cartianu, autorul cărţii „Hagi“, în cadrul Adevărul Live.

Cartea „Hagi“ se va distribui joi, cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 17,99 lei. Grigore Cartianu a povestit ce efort a presupus scrierea acestei cărţi şi ce reacţii a stârnit apariţia ei, inclusiv din partea „Regelui“. Un episod mai puţin cunoscut din viaţa lui Hagi, care poate fi descoperit în această carte, evocă un moment de cumpănă prin care a trecut marele fotbalist, un accident de maşină ce putea avea consecinţe tragice.

„Când am scris prima dată cartea, în anul 2000, Hagi revenise la naţională în '99, era pe val, scotea oamenii în stradă. Anunţul lui era că în 2000, aşa, la final de mileniu, urma să-şi încheie activitatea. 35 de ani şi jumătate. Ştiind povestea asta, prin septembrie '99 m-am pus pe treabă, nu ştiu dacă eram calificaţi virtual la turneul din 2000. Tocmai fusese meciul cu Ungaria, a trecut vara, dar mi-a intrat în cap ideea. 

Documentarea a însemnat zeci de drumuri pe la Constanţa, Săcele... Copilăria şi tinereţea, asta era perioada interesantă, chiar şi până la 25 de ani. Familia Hagi avea până în '65 două fete şi un băiat care a murit de mic. A fost tragedie mare şi când s-a născut al doilea băiat a fost o dilemă mare: în concepţia aromânilor, dacă ţi-a murit un copil cu nume, acel nume nu îl vei mai da nimănui. Atunci a stat pe gânduri, dar tot Gheorghe i-a pus, după bunicul lui Hagi, La început am avut o dificultate cu Hagi. În toamna lui '99, când am început să bat Istanbulul pentru Hagi, era foarte reticent. Interviu sau discuţie, da, dar nu carte. Marile evenimente şi marile personaje au cărţi automat. Această carte nu era nici pentru, nici împotriva lui Hagi, Dar el o voia pentru. O carte idilică, doar cu părţi bune, dar are şi el umbre, ca orice om. Faptul că nu controla această zonă l-a iritat şi a stat la distanţă. De cinci-şase ani făceam interviuri cu el, dar nu voia mai mult decât pentru ziar. Dar am mers mai departe, am săpat extraordinar de mult în biblioteci. Pentru această carte era important să găseşti buni povestitori şi am reuşit“.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Hagi a scăpat cu viaţă dintr-un accident rutier, după ce s-a răsturnat cu maşina. Dezvăluiri în cartea lui Grigore Cartianu  

Cum l-a caracterizat Gică Hagi pe Cristi Manea, cel mai tânăr jucător din istoria naţionalei României

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite