Agenţia Mondială Antidoping, decizie controversată. Cu cât a redus pedepsele pentru sportivii testaţi pozitiv la droguri recreaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportivii depistaţi pozitiv cu droguri recreaţionale vor primi suspendări mai mici începând din 2021, conform deciziei Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), informează L'Equipe.

În acest moment, un sportiv testat pozitiv la astfel de droguri poate fi suspendat până la doi ani, sancţiune pe care WADA o va reduce de anul viitor, după modificările pe care le-a adus Codului mondial antidoping.

Astfel, un control pozitiv "în afara unei competiţii"' la un produs "care nu are legătură cu îmbunătăţirea performanţei", va aduce pe viitor o suspendare de trei luni, care ar putea fi redusă chiar la o singură lună, dacă "sportivul efectuează un program de tratament (adică o cură de dezintoxicare) aprobat de organizaţia antidoping".

Noul Cod mondial antidoping al WADA a fost aprobat în noiembrie 2019, după doi ani de consultări.

Cazurile Mutu şi Maradona au făcut vâlvă

Două dintre cele mai mediatizate cazuri de sportivi prinşi dopaţi cu droguri recreaţionale au fost cele ale fotbaiiştilor Adrian Mutu şi Diego Armando Maradona.

Mutu, care consuma regulat cocaină pe vremea cînd juca la Chelsea, a fost prins, în 2004, în urma unui control intern şi suspendat şapte luni, moment din care a început declinul ireversibil al carierei sale.

Maradona a fost depistat pozitiv de două ori. Prima dată în 1991, când a primit o suspendare de un an pentru consum de cocaină, recidiva producandu-se la după un meci cu Nigeria de la Campionatul Mondial din SUA, sancţiunea fiind o suspendare de 15 luni din toate competiţiile.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite