Sport

articolul anterior articolul urmator

Alergarea montană din Carpaţi, transformată într-un film documentar: La Cota 10.000 VIDEO

2
13 Jan 2021 22:03:41
Autor: Amir Kiarash
Radu Restivan a surprins peisaje fabuloase în documentarul său. FOTO: Facebook
Radu Restivan a surprins peisaje fabuloase în documentarul său. FOTO: Facebook

În timpul pandemiei, a devenit din ce în ce mai clar că sportul trebuie să fie o parte importantă din vieţile noastre, iar o producţie românească de film pune în prim plan importanţa mişcării în aer liber.

La Cota 10.000 este titlul unui film documentar realizat de o echipă românească în Munţii Carpaţi, care are ca subiect principal alergarea montană, un sport care este din ce în ce mai popular în România.
 
Filmul, care are o durată de 44 minute, urmăreşte povestea unor alergători montani care cuceresc cele mai importante vârfuri din munţii Retezat (vf. Peleaga), Făgăraş (vf. Moldoveanu), Bucegi (vd. Omu), Ciucaş (vf. Ciucaş) şi Ceahlău (vf. Toaca). Numele filmului vine de la diferenţa pozitivă de nivel acumulată în această expediţie, adică 10.000 metri, acumulată în 6 zile.
 
 
În centrul poveştii sunt alergători amatori, dar şi Denisa Dragomir, medaliată la Campionatele Mondiale de Alergare Montană. Împreună, echipa trece prin momente dificile, însă locurile în care reuşesc să ajungă reprezintă atât o realizare sportivă, cât şi o expunere deosebită a peisajelor de nedescris din România.
 
Premiera filmului documentar a avut loc în noiembrie 2020 la Transylvania Mountain Festival, acolo unde a fost premiat cu titlul Special Distinction Romanian Film 2020. În prezent, producţia este înscrisă şi la alte festivaluri naţionale şi internaţionale, iar publicarea pe o platformă publică de streaming va fi făcută după jurizările festivalurilor.
 
Trailerul producţiei foarte fi văzut aici: 
În curând, se va lansa şi o carte dedicată proiectului, realizată de fotograful Adrian Crapciu.
 
La Cota 10.000 este un film documentar 321sport #RunningCulture, The Sports Architects & Workhorse. O producţie The Sports Architects & Workhorse.
 
 
Echipa de producţie:
Regie: Dan Petru şi Radu Restivan
Producer: Radu Restivan
Associate producer: Florin Ivan
Imagine: Radu Restivan, Adrian Crapciu, Denisa Dragomir
Operator dronă: Radu Restivan
Productions assistants: Cătălin Preda, Ana-Maria Mîndruţă
Video edit & color grading: Dan Petru
360 video edit: Bogdan Trestianu
Muzică: Alexandru Suciu
Copywriter: Ionuţ Paşolea
Art director: Şerban Chiţu
Alergători: Denisa Dragomir, Petronela Tabalae, Eduardo Gomes, Bogdan Ioniţă, Radu Restivan, Ciprian Tiron
Team support: Larisa Radu, Dorin Georgescu
Traducere şi subtitrări: Karina Kraft, Horia Vasilief
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Dem Cristi
14.01.2021, 09:29:15

Ce se face in acest documentar faceau romani ca Ticu Lacatusu inca de acum 30 de ani, dar nu aveau mijloacele de acum sa faca filmari spectaculoase cu camere Hi rez in miniatura, montate pe cap. Documentarul se va putea vedea probabil pe Netflix sau de genul functie de apreciere si popularitate care i se vor da, fiindca conteaza si partea artistica iar exigentele sunt mari. Daca nu, probabil va fi urcat pe youtube care plateste de la 100 k de vizionari in sus. E interesant, fiindca mai ales tineretul poate vedea frumusetile montane din Romania, parcurse pe repede inainte, in alergare, de acesti tineri care merita toate aprecierile.

t mihai
15.01.2021, 12:41:21

"O producţie românească de film pune în prim plan importanţa mişcării în aer liber." Ce bine, pâna acum nimeni nu stia nimic despre importanţa mişcării în aer liber.

Modifică Setările