Sport

articolul anterior articolul urmator

Alexandru Rafila, despre subiectul coronavirus în România: „Văd nişte exagerări, care apar doar la noi!“

10
23 May 2020 07:07:05
Autor: Amir Kiarash
Profesorul Alexandru Rafila e cam singurul om din România care a vorbit mereu cu calm despre coronavirus, fără a încerca să creeze isterie şi panică
Profesorul Alexandru Rafila e cam singurul om din România care a vorbit mereu cu calm despre coronavirus, fără a încerca să creeze isterie şi panică

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, s-a arătat, într-un interviu pentru „Adevărul“, foarte dezamăgit de recomandările aberante, care au inundat spaţiul public.

Cine a urmărit de la începutul pandemiei intervenţiile televizate de la posturile româneşti, a remarcat o voce complet diferită de cele panicarde, care au transformat noul coronavirus într-o psihoză.
 
Această voce îi aparţine profesorului Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Nici la începutul crizei, când situaţia era mai gravă, profesorul Rafila n-a avut un discurs apocaliptic, spre deosebire de 99% dintre oamenii care au comentat despre boala COVID-19, unii dintre ei fără să aibă nicio calificare medicală!
 
Pe lângă faptul că a fost mereu calm, cumpătat în afirmaţii, Rafila a preluat şi un rol epuizant: acela de a demonta toate aberaţiile care circulă în spaţiul public, sub forma unor recomandări în combaterea noului coronavirus. Tocmai de aceea, „Adevărul“ l-a contactat pentru a-i cere părerea despre un subiect şocant, care a apărut la începutul săptămânii. Vorbim despre propunerea redeschiderii sălilor de fitness cu scoaterea aparatului de aer condiţionat din funcţiune! Ceea ce sună groaznic, în condiţiile în care se apropie sezonul cald, iar cine a făcut efort ştie că a face sport într-un loc fără aerisire corespunzătoare nu doar că nu poate avea beneficii asupra sănătăţii, dar devine de-a dreptul periculos.
 
Contactat de „Adevărul“, profesorul Rafila s-a arătat şocat, nu doar de această propunere aberantă, legată de sistemul de climatizare, dar de întreaga abordare a subiectului coronavirus în România.
 
„Adevărul“: De ce au ajuns unii să creadă că aparatul de aer condiţionat e inamicul nostru, în lupta cu coronavirusul?
 
Alexandru Rafila: Eu deja am avut o discuţie cu oamenii din domeniul fitness şi le-am zis clar: când deschideţi sălile, daţi drumul şi la aerul condiţionat! Ah, ok, dacă într-un club au şi altă soluţie de aerisire, cum ar fi deschiderea geamurilor, atunci e bine, se poate şi fără sistemul de climatizare. Dar, în caz contrar, să opreşti aerul condiţionat e o mare prostie. 
 
De unde a apărut această idee că aparatul de aer condiţionat e ceva periculos?
 
A fost un studiu în China legat de răspândirea virusului, prin sistemul de climatizare într-un restaurant. Dar nici acel studiu n-a putut dovedi, clar, că aerul condiţionat a dus la infectarea unui număr mai mare de oameni. De fapt, am căutat şi eu alte studii pe această temă şi toate arată că, dacă nu ai aerisire într-o încăpere închisă, pericolul îmbolnăvirii e mai mare! Până la urmă, sistemul de climatizare filtrează aerul şi, într-un fel, îl curăţă. 
 
Preşedintele Federaţiei Române de Fitness şi Culturism a spus că aerul condiţionat poate fi periculos, întrucât respiraţia sportivului în timpul efortului e diferită faţă de respiraţia unui om normal, aflat într-un supermarket...
 
Haideţi, domnule... Ce sunt astea?! Normal că respiraţia sportivului în timpul efortului e altfel, dar acum ce să facem? Să nu mai respire sportivul? Sunt nişte exagerări care apar, din păcate, numai la noi! Văd foarte multe recomandări bizare despre modalităţile prin care ar trebui să ne ferim de acest coronavirus. Sincer vă spun, trăim vremuri foarte ciudate...
 
Dumneavoastră sunteţi consultat în vederea etapelor de relaxare şi a măsurilor care se impun pentru fiecare domeniu?
 
Nu mi-a cerut nimeni părerea despre nimic, cu excepţia problemelor legate de funcţionarea asistenţei medicale! Sunt consultaţi doar cei de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, dar şi recomandările lor ajung, de cele mai multe ori, în coşul de gunoi. Când se face un act normativ la Guvern, nu prea ţine cont nimeni de aceste recomandări. 

Rafila, şocat şi de recomandarea legată de apă de la robinet

Profesorul Alexandru Rafila a spus, în mod repetat, că măştile trebuie purtate doar în spaţii închise sau, când suntem afară, dar în zone foarte aglomerate, cum ar fi o piaţă. Din păcate, chiar şi acum, din cauza vocilor care răspândesc multe aberaţii, vedem oameni care folosesc masca în spaţii larg deschise, în aer liber, sau chiar şi când stau singuri, în maşina personală! Mai mult, la un moment dat, profesorul Rafila a fost nevoit să vină cu precizări după o idee bizară potrivit căreia oamenii ar trebui să bea apă de la robinet, deoarece ar avea o cantitate mare de clor şi ne-ar feri de pericolul îmbolnăvirii cu COVID-19! Auzind această teorie halucinantă, profesorul Rafila a explicat: „Apa de la robinet nu poate să aibă o cantitate atât de mare de clor, încât să exercite un efect dezinfectant. E eficientă ca s-o bem, dacă ne e sete, o bem . Nu pot să spun că apa de la robinet e un antidot împotriva infecţiei cu noul coronavirus, mai ales că mulţi dintre cei care s-au îmbolnăvit au băut şi apă de la robinet“.
 
CITEŞTE ŞI:
 
Cum va arăta sportul după pandemie: CEO-ul World Class România explică ce ne aşteaptă
 
Aerul condiţionat, un pericol sau o armă în lupta cu coronavirusul? Specialiştii au dat verdictul
 
Descoperire crucială: Un antioxidant ne va feri de forme severe ale bolii COVID-19 şi oricine îl poate obţine

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Edmond Wolf
23.05.2020, 08:57:12

Sigur că sunt exagerări. A omologat Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale așazisele termometre noncontact pe care proprietarii de localuri în care se muncește sau se face comerț le utilizează pentru luarea temperaturii? În toate țările civilizate, pentru că este o mare diferență între termometrele noncontact pentru bucătărie, pentru industrie și cele pentru uz uman, agențiile naționale care se ocupă de omologare și-au făcut datoria. Pe mine vrea să mă scaneze la intrarea în supermarket cu termometrul pentru măsurarea temperaturii cozonacului sau a conductei de apă. Exagerat sunteți dumneavoastră domnule. Nu se poate ca orice dugheană să vândă online termometre noncontact iar patronii de supermarket să ne scaneze cu ele pentru că sunt mai ieftine. Astea trebuie să se vândă în farmcie sau în magazine specializate și sub control. Sunteți întregi la minte sau nu?

-2 (4 voturi)
gheorghe pavel
23.05.2020, 09:16:13

omologarea ar fi obligatorie,verificarea metrologica la fel,distanta de lucru impusa pentru verificare la distanta de cca 1,5 m fata de persoana care masoara(care sa poarte masca corect)!,altfel reglementarile sunt complet neprofesionale,cu impact mai mult negativ....

-1 (3 voturi)
andrei ionescovici
23.05.2020, 11:30:41

nene!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! fiecare termometru are sigla CE. stii ce e aia? Nu!!!!!!!!!!!!!!!!!

+1 (3 voturi)
gheorghe pavel
23.05.2020, 09:09:51

d-ul rafila ar trebui sa se documenteze mai mult,sa inteleaga mai profund fenomenele si apoi sa dea sfaturi,oricum instalatiile de aer conditionat sunt in majoritate cu circuit inchis,filtrele ,si cele noi ,nu filtreaza coronavirusul(doar bacterii si virusi mai mari),iar apa potabila(desinfectata cu clor)este mai buna decat cea plata la eventuala distrugere a virusului din gura(diferenta e foarte mica in eficienta,dar daca ar fi ,sigur cea cu putin clor ar fi mai buna) d-ul rafila ar trebui sa cunoasca dimensiunile virusului,posibilitatile de filtrare(hepa,true hepa,...),ce dimensiune poate fi retnuta de filtru,virusul poate circula doar pe picaturi de apa,aerosoli,praf,...,sau si de sine statator...,cum functioneaza o instalatie de AC,....,cat timp un virus poate pluti in aer(singur,pe picatura,pe aerosoli,pe praf..),distantele de raspandire,efectul vantului,etc.......

-1 (5 voturi)
Cel Mare Scarambeu
23.05.2020, 10:04:30

Gheorghe Pavel,dar ce te faci daca trebuie sa distrugi virusii din capul tau nu din gura.Pacat ca domnul Rafila nu a apelat la specialisti ca si tine.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările