"Am avut prea multe rătăcite". Cristian Gaţu explică eşecul naţionalei feminine de handbal şi spune care este principala problemă a selecţionerului Tomas Ryde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Gaţu
Cristian Gaţu

Cristian Gaţu a fost preşedintele Federaţiei Române de Handbal timp de 18 ani, între 1996 şi 2014. El a semnalat câteva probleme importante din echipa României, după ce aceasta  a pierdut cu 26-18 meciul contra Spaniei.

Domnule Gaţu, aţi văzut meciul România – Spania?
L-am văzut, cum să nu-l văd, dar nu prea vreau să vorbesc despre el.
De ce?
Pentru că acum toţi îşi dau cu părerea şi primul instinct e să arunci cu noroi. Eu am mai văzut filmul acesta de multe ori şi am învăţat să fiu temperat în astfel de momente.
Totuşi, vă aşteptaţi să pierdem atât de urât?
Sincer, nu mă aşteptam ca fetele să joace aşa slab. Dar a existat un semnal de alarmă, pe care nimeni nu l-a luat în seamă. Meciul contra Kazahstanului. La ce diferenţă de valoare este între cele două echipe, trebuie să le batem mult mai categoric. Jocul a scârţăit însă şi atunci.
Mai putem spera la o clasare meritorie?
Sigur, de ce nu? În primul rând, suntem calificaţi în optimi, unde ne aşteaptă un meci eliminatoriu. Cu Franţa sau Brazilia, din ce văd eu acum. E vorba de un meci care poate schimba soarta handbalului nostru. Dacă vom învinge toată lumea va fi la picioarele naţionalei. De aceea zic să nu ne grăbim să le punem la zid pe fete.  Plus că mai sunt şi meciurile cu Rusia şi Norvegia. Putem câştiga şi contra lor.
Păreţi destul de optimist.
Domne, nu sunt foarte optimist, dar nici nu pot să văd totul în negru, după o singură înfrângere. Repet, am mai văzut filmul ăsta de câteva ori.

Selecţionerul Thomas Ryde este pus la zid pentru această înfrângere. E principalul vinovat?
Există o problemă evidentă de comunicare. Eu cred că la naţională trebuie vorbită limba română. Nu e ok ca Ryde să-i spună secundului Buceschi ce să le zică fetelor. Poate acesta nici nu e de acord cu părerea lui.
Revenind la meciul cu Spania, ce n-a mers?
Echipa s-a rupt pe finalul primei reprize. A contat şi faptul că Neagu a fost anihilată, dar nu e normal să nu existe alte soluţii. Am avut prea  multe jucătoare rătăcite pe teren  şi de aici a plecat haosul, dezorganizarea. Aici trebuia să intervină antrenorul.
Selecţia a fost corectă?
Sunt 3-4 jucătoare pe care eu le-aş fi văzut în lot, dar care nu se regăsesc acolo. Problema nu e neapărat selecţia, ci în primul rând că s-a dat liber nelimitat la străine în România. E o problemă pe care am semnalat-o demult. S-au adus străine şi româncele au trecut pe bancă. Păi cum să mai crească atunci? Bianca Bazaliu a fost golgheterul Mondialului Under 18 în 2014 şi la CSM Bucureşti a jucat 5 minute într-un sezon.
Apropo de junioarele campioane mondiale, ce s-a ales de ele?
A fost o generaţie gestionată prost. Ce să se aleagă, nu vedeţi? E vreuna în lotul mare? Care joacă sunt prin liga a doua, iar restul pe bancă. Nu a existat un proiect sănătos cu ele. Rusia ştiţi ce a făcut când a realizat că nu mai e în top? A oprit importurile. Trefilov a cerut asta şi ute că rezultatele se văd.
E adevărat că la echipa naţională, fetele obişnuiesc să bea?
Eu n-am văzut aşa ceva şi am fost destul de aproape de fete. Dar dacă Tadici spune asta, e problema lui. Poate ştie mai bine, că doar el era antrenorul. După părerea mea acum greşeşte. Nu era cazul să spună astfel de lucruri după o singură înfrângere, pentru că atmosfera se va tensiona şi mai mult. Cred că toţi trebuie să aşteptăm finalul acestor Mondiale şi apoi să tragem concluziile de rigoare. Atunci trebuie spus lucrurilor pe nume.  

Tadici aruncă bomba. La naţională, fetele beau de sting

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite