ANALIZĂ Cosmin Contra intră direct pe locul trei în topul selecţionerilor din Europa. Prin ce se evidenţiază noul antrenor al echipei naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Contra FOTO Mediafax
Cosmin Contra FOTO Mediafax

Schimbare radicală de strategie în politica FRF privind selecţionerul echipei naţionale, care va fi, începând de vineri, Cosmin Contra.

După ce în 2014 şi 2016 a adus de la pensie doi antrenori cu experienţă, dar expiraţi serios, cum a fost cazul lui Anghel Iordănescu (64 de ani în momentul investirii) şi Christoph Daum (63 de ani la momentul numirii), acum frâiele primei reprezentative au fost date unui tehnician foarte tânăr. 

Cosmin Contra, care va împlini 42 de ani în decembrie, este al treilea cel mai tânăr selecţioner din Europa. Doar Andrei Şevcenko, de la Ucraina, şi Igor Angelovski, selecţionerul Macedoniei, sunt sub el ca vârstă. Ambii au ajuns principali la prima reprezentativă după ce au fost secunzi cel puţin un an. 

Şevcenko n-a mai antrenat pe nimeni, în vreme ce Angelovski a pregătit doi ani pe Rabotniki FK. Din acest punct de vedere, Contra le este superior ca experienţă. Are şapte ani ca antrenor principal, în trei campionate (România, Spania, China) şi nu se poate spune despre el că este un antrenor care a ars etapele. Chiar şi aşa, la nivel internaţional, Contra nu are meciuri prea multe. A participat cu Petrolul în preliminariile Ligii Europa, în 2013, unde a eliminat pe Vikingur Gota (Feroe) şi Vitesse Arnhem (Olanda) şi a fost eliminat de Swansea (Anglia). Şase meciuri, patru victorii, un egal şi o înfrângere. Şi cam atât.


Faptul că FRF mizează acum pe un selecţioner tânăr e cumva împotriva curentului european. Nu prea sunt la modă antrenorii de naţională foarte tineri. Majoritatea federaţiilor mizează pe experienţă şi în acest moment nu există selecţioner sub 40 de ani. Există, în schimb, destui care au depăşit 60 de ani, şi unul chiar peste 70 de ani. E cazul lui Mircea Lucescu, care a preluat naţionala Turciei, la 72 de ani.

image

Trebuie să scoată echipa din letargie

De ce s-a orientat FRF către Cosmin Contra? A explicat şeful Comisiei Tehnice a Antrenorilor, Mihai Stoichiţă, un veteran în domeniu, care până la 63 de ani a avut 28 de mandate de antrenor. "Ne-am gândit la ce avem nevoie acum. Naţionala este letargică, chiar dacă sunt jucători buni. Nu ştiu de ce este în starea aceasta. Trebuie să un antrenor care să revitalizeze echipa, să îi motiveze pe jucători. E nevoie de cineva care să ştie să aducă plăcerea jucătorilor de a venit la naţională şi de a juca fotbal. Asta este cel mai important. Acum, toată lumea ştie tactică, toată lumea ştie să antreneze. La naţională, talentul trebuie să fie psihologic. Acesta este motivul principal al alegerii lui Contra. Restul sunt secundare. Am discutat cu alţi antrenori înainte de Contra, nu spun cu cine, pentru că s-a urmat o logică a numărului de voturi", a spus Mihai Stoichiţă la Digi Sport.


În acelaşi context, de schimbare a atitudinii jucătorilor de la echipa naţională, se înscrie şi rechemarea lui Bogdan Lobonţ la prima reprezentativă. ”În cadrul acestei strategii de revitalizare, remotivare a tricolorilor l-am inclus şi pe Bogdan Lobonţ. De-a lungul timpului, Bogdan a fost unul dintre cei mai exponenţiali jucători, din acest punct de vedere, în cadrul echipelor la care a activat. Dacă vine, Lobonţ nu e neapărat obligatoriu să joace, nu ia locul niciunui alt portar! Lobonţ este un catalizator al vestiarului. Nu uitaţi că, la 39 de ani, la Roma, Lobonţ e în continuare acolo. Şi nu e italian”, a mai afirmat Mihai Stoichiţă, despre cel care n-a mai apărat într-un meci oficial din 2013.

image

N-are rezultate notabile

Aşadar, FRF mizează în principal pe Contra, şi undeva chiar şi pe Lobonţ, pentru a trezi jucătorilor spiritul de luptători, care a lipsit clar în ultimele preliminarii. O alegere care e acoperită de trecutul de internaţional al lui Cosmin, a cărui imagine plângând cu capul în palme după acel baraj nefericit cu Slovenia, din 2001, bântuie şi acum imaginea echipei naţionale. Contra şi Lobonţ au fost colegi la echipa naţională timp de 12 ani, între 1998 şi 2010, perioadă în care au participat la două turnee finale, Euro 2000 şi Euro 2008. Dincolo însă de patriotism, naţionala are nevoie şi de rezultate. Iar acestea vorbesc pe un ton mai scăzut pentru Contra. În şapte ani, a câştigat o Cupă a României, cu Petrolul (2013), şi o Cupă a Ligii, cu Dinamo (2017), ultimul un trofeu mai degrabă decorativ. Contra a fost principal de 181 de ori, la Poli Timişoara, Fuelabrada, Petrolul, Getafe, Guangzhou RF, Alcoron şi Dinamo şi are un procentaj de meciuri câştigate sub 50 la sută. Deci, din acest punct de vedere, nu mai e chiar un învingător. 

Are foşti colegi în lot

Dintre actualii selecţionabili, “Guriţă“ a jucat la naţională cu Pantilimon, Moţi, Săpunaru, Torje, Deac, Cristi Tănase şi Bogdan Stancu. O parte dintre aceştia s-ar putea regăsi şi în lotul pentru prima acţiune la care Contra va fi selecţioner. După ce av fi validatv de Comitetul Executiv, cel mai probabil joi, Contra va avea două săptămâni la dispoziţie pentru a pregăti meciurile cu Kazahstan (5 octombrie - la Ploieşti) şi Danemarca (8 octombrie – Copenhaga)

Selecţioneri în Europa, sub 50 de ani

Vedeta Andrei Şevcenko (stânga) se afişează peste tot cu Iurie Levcic, candidatul pentru Parlamentul Ucrainei

Andrei Şevcenko (Ucraina) / 40 ani
Igor Angelovski (Macedonia) / 41 ani (născut în 1976)
COSMIN CONTRA (România) / 41 ani (născut în 1975)
Edgaras Jankauskas (Lituania) / 42 ani
Christian Panucci (Albania)/ 44 ani
Roberto Martinez (Belgia) /44 ani
Ran Bem Shimon (Cipru)/44 ani
Artur Petrosyan (Armenia)/ 45 ani
Martin Reim (Estonia)/ 46 ani
Albert Bunjaki (Kosovo)/46 ani 
Chris Coleman (Ţara Galilor) / 47 ani
Gareth Southgate (Anglia)/ 47 ani
Koldo Alvarez (Andorra)/47 ani
Pierangelo Manzaroli (San Marino) / 48 ani
Robert Prosinecki (Azerbaidjan )/ 48 ani
Didier Deschamps (Franţa)/48 ani
Luc Holz (Luxemburg)/ 48 ani
Michael O Neill (Irlanda de Nord) / 48 ani


Foşti internaţionali, selecţioneri la naţională
Gheorghe Hagi 125 selecţii
Laszlo Boloni 102 selecii
Cornel Dinu 75 selecţii
Cosmin Contra 73 selecţii
Mircea Lucescu 70 selecţii
Anghel Iordănescu 57 selecţii
Victor Piţurcă 13 selecţii
Emeric Ienei 12 selecţii
 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite