ANALIZĂ Mai dramatic de atât nu se poate: Luptă sufocantă pentru titlul de campioană în Anglia şi în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klopp

Premier League şi Bundesliga „fierb“ cu trei, respectiv patru etape înainte de final. Pornind de aici, „Weekend Adevărul“ a analizat situaţia din „Big 5“, principalele cinci competiţii fotbalistice de pe continent.

Luna mai e luna premianţilor în fotbalul european. Doar că, anul acesta, în Spania, Italia şi Franţa, suspansul nu prea a existat, iar locurile 1 au fost deja adjudecate.

În schimb, Premier League şi Bundesliga „fierb“ cu trei, respectiv patru etape înainte de final. Pornind de aici, „Weekend Adevărul“ a analizat situaţia din „Big 5“, principalele cinci competiţii fotbalistice de pe continent.

City, 11 victorii consecutive în campionat

Partidele restante din Premier League s-au disputat la mijlocul săptămânii, iar în cel mai aşteptat meci, derby-ul oraşului din Manchester, City a învins United chiar pe „Old Trafford“ cu 2-0 (Bernardo Silva 54, Sane 66). Astfel, după sincopa din Liga Campionilor, unde a fost eliminată în sferturi, echipa lui Guardiola rămâne în cursă pentru a face tripla! „Cetăţenii“ au câştigat deja Cupa Ligii (la penalty-uri cu Chelsea), sunt pe primul loc în Premier League, iar la 18 mai vor juca finala Cupei Angliei cu Watford.

Marele obiectiv e însă cucerirea celui de al treilea titlu din ultimele şase sezoane. Programul ultimelor trei etape le oferă însă un mic avantaj rivalilor de la Liverpool. Asta deoarece, echipa lui Guardiola are două partide afară, în timp ce elevii lui Klopp au două meciuri acasă pe „Anfield“. Totuşi, având în vedere că City are 11 victorii consecutive în Premier League, Aguero şi colegii săi par a fi de neopriţi. Iar Liverpool n-ar fi la primul titlu pierdut, în ultimii ani, în faţa „cetăţenilor“. 

Acelaşi duel sufocant a avut loc şi în sezonul 2013-2014. Atunci, City a triumfat terminând pe primul loc cu 86 de puncte faţă de cele 84 adunate de Liverpool. Ca o ironie a sorţii, atunci sezonul „cormoranilor“ s-a compromis fix în ultimele trei etape: înfrângere cu Chelsea, egal cu Crystal Palace şi o victorie inutilă, în ultima rundă, cu Newcastle.

Dincolo de lupta pentru supremaţie, cealaltă mare miză în Premier League vizează ultimele două locuri care duc în Liga Campionilor. Vorbim despre poziţiile a 3-a şi a 4-a din clasament. Aici, sunt în luptă patru formaţii, despărţite de şase puncte:

3. Tottenham 70p

4. Chelsea 67p

5. Arsenal 66p

6. Man. United 64p

În acest moment, cele mai mici şanse la un loc de Ligă pare să le aibă United. Formaţia pregătită de Solskjaer n-a mai marcat de trei meciuri (0-3 cu Barcelona, 0-4 cu Everton şi 0-2 cu City), iar defensiva tocmai a ajuns la 50 de goluri încasate în Premier League. O asemenea contraperformanţă nu mai fusese atinsă din sezonul 1978-1979, adică de 40 de ani! 

Bayern a zdrobit Dortmund în meciul direct

În Germania, Bayern e în cărţi pentru a câştiga cel de al 7-lea titlu consecuitv. Ultima dată când bavarezii au ratat locul 1, Dortmund a fost campioană, iar asta în sezonul 2011-2012. 

De atunci, Borussia a terminat de trei ori pe locul 2, de fiecare dată după Bayern. Meciul direct dintre cele două formaţii s-a disputat acum trei etape, iar Bayern s-a impus, acasă, cu un zdrobitor 5-0! În completarea unui eventual triumf în Bundesliga, Bayern poate face chiar eventul, urmând să joace şi finala Cupei Germaniei cu Leipzig la 25 mai, la Berlin. Ar fi prima cupă pentru Bayern din 2016 încoace.

Cristiano Ronaldo a intrat în istorie

În Serie A, Juventus a câştigat deja matematic al 8-lea titlu consecutiv, iar Napoli va termina pe 2 pentru a patra oară în ultimele şapte sezoane. Cum Inter e aproape sigură de locul 3, în ultimele runde, se va da o mare bătălie pentru locurile 4, 5 şi 6. Poziţia a 4-a e ultima de Liga Campionilor, în timp ce următoarele două sunt de Liga Europa. Iată ce echipe se bat pentru aceste locuri:

4. AC Milan 56p

5. Atalanta 56p

6. AS Roma 55p

7. Torino 53p

8. Lazio 52p

În ceea ce priveşte Cupa Italiei, competiţia a ajuns la faza semifinalelor. În tur, Lazio a câştigat pe terenul celor de la AC Milan (1-0), iar Fiorentina – Atalanta s-a terminat 3-3. Meciurile retur sunt programate pentru 24 şi 25 aprilie. Finala se va disputa la 15 mai. Pentru prima dată după patru sezoane, Cupa Italiei va fi câştigată de o altă formaţie decât Juventus. Anul acesta, cu Ronaldo pe teren, torinezii au fost eliminaţi în sferturi de Atalanta, scor 0-3!

În ciuda acestui eşec din competiţia KO, Cristiano Ronaldo a mai adăugat o pagină în cartea recordurilor sale. Prin triumful din campionat, el a devenit primul fotbalist din istorie care a câştigat titlul în Premier League, La Liga şi Serie A!

Barcelona, la trei puncte de titlu

În Spania, Barcelona mai are nevoie de o victorie pentru a-şi adjudeca al doilea titlu consecutiv şi al patrulea din ultimele cinci sezoane. Cum podiumul pare deja bătut în cuie, miza ultimelor runde e ocuparea poziţiilor 4 (Liga Campionilor), 5 şi 6 (Liga Europa). Iată cine se bate pentru ele:

4. Getafe 54p

5. Valencia 52p

6. Sevilla 52p

7. Ath. Bilbao 49p

Barcelona poate face eventul, din nou, dacă va câştiga şi finala Cupei Spaniei, programată pentru 25 mai, cu Valencia, pe Estadio Benito Villamarín (Sevilla). Barcelona a câştigat ultimele patru ediţii ale Cupei Spaniei.

PSG, fără rival în Franţa

Ligue 1 rămâne dominată de petrodolarii arabilor, iar PSG e matematic campioană pentru a şasea oară în ultimele şapte sezoane. Formaţia finanţată de Nasser Al-Khelaifi a ratat Cupa Ligii (a fost câştigată de Strasbourg), dar poate câştiga Cupa Franţei după finala cu Rennes, programată la 27 aprilie pe „Stade de France“. PSG a cucerit ultimele patru ediţii ale cupei.

29 de ani au trecut de la ultimul titlu câştigat de Liverpool în sezonul 1989-1990. De atunci, „cormoranii“ au terminat pe doi în trei rânduri: 2001-2002, 2008-2009 şi 2013-2014.

Anglia, trei etape rămase

1. Manchester City 89 de puncte

2. Liverpool 88p

3. Tottenham 70p

Cu cine mai are de jucat Man. City?

*Burnley (deplasare)

*Leicester (acasă)

*Brighton (deplasare)

Cu cine mai are de jucat Liverpool?

*Huddersfield (acasă)

*Newcastle (deplasare)

*Wolverhampton (acasă)

Germania, patru etape rămase

1. Bayern Munchen 70p

2. Dortmund 69p

3. Leipzig 61p

Cu cine mai are de jucat Bayern?

*Nurnberg (deplasare)

*Hannover (acasă)

*Leipzig (deplasare)

*Frankfurt (acasă)

Cu cine mai are de jucat Dortmund?

*Schalke (acasă)

*Bremen (deplasare)

*Dusseldorf (acasă)

*Gladbach (deplasare)

Italia, cinci etape rămase

1. Juventus 87 de puncte

2. Napoli 67p

3. Inter 61p

Spania, patru etape rămase

1. Barcelona 80p

2. Atl. Madrid 71p

3. Real Madrid 64p

Franţa, cinci etape rămase 

1. PSG 84p

2. Lille 65p

3. Lyon 59p

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite