ANALIZĂ Management românesc: cum s-a debarasat Dinamo de Stoican şi care sunt bilele albe şi negre ale antrenorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aventura tehnicianului de 37 de ani pe banca roş-albilor s-a încheiat după 414 zile, perioadă în care echipa a disputat 47 de jocuri oficiale, câştigând 25 dintre ele.

Ruptura a venit pe neaşteptate, însă a reflectat fidel modul în care cluburile din Liga I sunt conduse de oamenii cu putere de decizie. 

Într-adevăr, în ultimele trei meciuri oficiale (unul în cupă şi două în campionat), Dinamo a înregistrat trei eşecuri. Pe de altă parte, a fost pentru prima dată când „câinii“ s-au confruntat cu o astfel de criză, de când echipa a ajuns pe mâinile lui Flavius Stoican. Concluzia: la primul moment greu, antrenorul a primit un şut în fund din partea conducerii.

A atins vârful în finalul lui 2013

Cu Stoican pe bancă, Dinamo a câştigat 53% din jocurile oficiale, iar vârful de formă l-a atins spre finalul anului trecut. Atunci, între 28 octombrie şi 13 decembrie, echipa a câştigat opt din nouă partide disputate în toate competiţiile. „Câinii“ au terminat ultima ediţie de campionat pe locul 4, calificant în Liga Europa, însă n-au putut evolua în C2, deoarece finanţatorul Ionuţ Negoiţă a demarat procedura de insolvenţă.

Bilanţ negru în derby-uri

Stoican are, în schimb, o bilă neagră în ceea ce priveşte bilanţul său în confruntările cu granzii campionatului şi în derby-urile cu Steaua. Iată rezultatele sale:

Liga I: Astra – Dinamo 2-1

Liga I: CFR – Dinamo 1-0

Liga I: Steaua – Dinamo 1-1 

Cupa României: Steaua – Dinamo 5-2

Liga I: Petrolul – Dinamo 2-2

Cupa României: Dinamo – Steaua 1-1 

Liga I: Dinamo – Astra 2-0

Liga I: Dinamo – CFR 0-3

Liga I: CFR – Dinamo 2-1

Liga I: Steaua – Dinamo 3-0

„Îi mulţumesc lui Negoiţă“

Dorin Irimia, purtătorul de cuvânt al clubului Dinamo, a explicat astfel plecarea antrenorului: „A fost o înţelegere pe cale amiabilă. Stoican a considerat că trebuie să plece şi domnul Negoiţă a fost de acord cu această propunere. A fost o perioadă în care am pierdut mai multe meciuri, am fost eliminaţi din cupă, iar starea de spirit a fiecăruia a dus la această despărţire“.

Contactat de prosport.ro, Stoican şi-a expus şi el punctul de vedere: „Am avut o discuţie cu domnul Negoiţă. Îi mulţumesc că m-a înţeles şi că mi-a dat ocazia să antrenez Dinamo. Am plecat doar din anumite motive care sunt ale mele, motive personale. N-a a fost nicio neînţelegere cu domnul Negoiţă“.

Niculescu, Rednic, Mulţescu, Chirilă...

Rămasă fără antrenor, Dinamo ia acum în considerare două variante:

A- Instalarea secundului Dorin Mateuţ pe post de interimar până în pauza de iarnă. Apoi, aducerea unui tehnician cu nume.

B- Angajarea unui principal în următoarele zile. Deja se vehiculează mai multe nume, precum Claudiu Niculescu (CS Mioveni), Gigi Mulţuescu (Petrolul), Mircea Rednic şi Ionuţ Chirilă, ultimii doi fiind liberi de contract. 

Mulţescu, care a fost la Dinamo până la venirea lui Stoican, are o situaţie specială. El urmează să plece de la Petrolul şi se spune că finanţatorul Dan Capră l-ar fi convins deja pe Claudiu Niculescu să preia formaţia prahoveană după despărţirea de actualul antrenor. 

Schimbările de antrenor în acest sezon de Liga I

Tg. Mureş: Adrian Falub (et. 1-9) / Cristi Pustai (din et. 10)

Astra Giurgiu: Daniel Isăilă (et. 1-10) / Oleg Protasov (din et. 11)

FC Braşov: Corneş Ţălnar (et. 1-3) / Adrian Szabo (din et. 4)

Ceahlăul P. Neamţ: Marin Barbu (et. 1-2) / Florin Marin (din et. 3)

CSMS Iaşi: Marius Lăcătuş (et. 1-5) / Ionuţ Chirilă (et. 6-10) / Nicolo Napoli (din et. 11)

Oţelul Galaţi: Hans Michael Weiß (et. 1-7) / Daniel Florea (et. 8 interimar) / Tibor Selymes (din et. 9)

Petrolul Ploieşti: Răzvan Lucescu (et. 1-7) / Gigi Mulţescu (din et. 8)

Rapid: Ioan Ganea (et. 1-9) / Marian Rada (din et. 10)

Universitatea Cluj: Mihai Teja (et. 1-6) / George Ogăraru (din et. 7)

CSU Craiova: Tersinio Gane (et. 1-6) / Sorin Cârţu şi Emil Săndoi (din et. 7)

Viitorul: Bogdan Stelea (et. 1-4) / Bogdan Vintilă (et. 5-7) / Gheorghe Hagi (din et. 8)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite