ANALIZĂ Naţionala României se mută în Asia. 18 jucători pasibili de a fi chemaţi de Iordănescu joacă pe alt continent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Tănase
Cristi Tănase

Dacă acum 20 de ani spuneai că la naţionala României pot juca fotbalişti care activează în China, Qatar, Israel ori Kazahstan, ai fi fost luat drept nebun.

Acum, dacă aştepţi la naţională un fotbalist de la Barcelona, Milan, Feyenoord sau Leverkrusen ai şanse să fii catalogat la fel. Atât de mult s-a schimbat situaţia în fotbalul nostru, intrat din păcate pe o pantă descendentă, al cărei capăt nici măcar nu se vede.
Concret, naţionala României  se mută uşor-uşor în Asia. Geografic vorbind, 19 jucători obişnuiţi cu meciuri internaţionale, au migrat pe cel mai mare continent al lumii. Fotbalistic, jumătate dintre ei sunt încă în Europa, pentru că UEFA a adus sub aripa sa şi federaţii precum cea din Israel, Azerbaidjan sau Kazahstan. Plus Rusia şi Turcia, care deşi au cea mai mare parte a teritoriilor în Asia, joacă pentru Europa. 
Ultimul El Dorado al fotbalistului român este China, acolo unde în două zile România a trimis doi jucători. Cristian Tănase a plecat după şase ani petrecuţi la Steaua şi a semnat cu Tianjin Teda. După el, Eric Bicfalvi, golgheterul campionatului Ucrainei, din sezonul trecut, a ales şi el China şi va juca la Liaoning Whowin. De remarcat că niciuna dintre cele două formaţii nu e de top în China. Tănase se înrolează la locul 12, iar Bicfalvi, la locul 14, în condiţiile în care în prima ligă chineză sunt 16 echipe.
Contingentul fotbaliştilor din zona Golfului Persic s-a întărit cu Dragoş Grigore. Fostul dinamovist a fost împrumutat gratis de Toulouse la Al Sailiya, carea terminat sezonul trecut pe locul 11 în campionat. Un campionat din care Claudiu Keşeru încearcă să fugă şi să se întoarcă la Steaua, măcar sub formă de împrumut de la Al Gharafa.
Sânmărtean depinde de Piţurcă

O situaţie complicată are şi Lucian Sânmărtean, care depinde de ce se va întâmpla cu Victor Piţurcă la Al Ittihad. Saudiţii se chinuie să-l dea afară pe  fostul selecţioner, care se agaţă de nişte prevederi din contract şi nu se dă plecat de la arabi. În cazul în care Piţi cade de pe scaunul lui Al Ittihad, aventura lui Lucian Sânmărtean la arabi se va termina, deoarece nici el n-a rupt gura târgului, nereuşind nici măcar un gol pentru Ittihad.
Mai nou, şi Israelul are un campionat bun pentru internaţionalii români. După Hoban, care face aproape un an la Hapoel Beer Sheeva, Pintilii şi Bumba au ajuns la Hapoel Tel Aviv. Tot în această vară, Ciprian Deac a plecat de la CFR Cluj la Aktobe (Kazahstan), George Florescu de la Astra Giurgiu la Qabala (Azerbaidjan) iar Florin Costea, de la Arsenal Tula la FC Zakho (Irak), und e a semnat şi Cristian Daminuţă, singurul jucător din istoria României care a fost legitimat atât la Milan cât şi la Inter.
Nu în ultimul rând, o jumătate de echipă de internaţionali români joacă în Turcia, însă niciunul dintre ei al echipele din Istanbul. Iar ca să vă daţi seama care e raportul de forţe Istanbul – restul Turciei în Superlig, trebuie menţionat că tripleta Galatasaray – Beşiktaş – Fenerbahce a câştigat de 52 de ori campionatul, iar toate celelalte formaţii de numai şapte ori. Ultima dată, Bursaspor, în 2010, iar înaintea ei Trabzonspor, în 1984. Geografic vorbind însă, Fenerbahce este echipă astiatică, cartierul deschizându-se acolo unde Asia începe să-şi ceară drepturile.

harta
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite