ANALIZĂ Unde nu-i cap, vai de picioare: Cum a ratat România şansa unei performanţe istorice cu echipa de sub 19 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moruţan s-a dezbrăcat de tricou, iar România a rămas în zece oameni. FOTO: Sportpictures.eu
Moruţan s-a dezbrăcat de tricou, iar România a rămas în zece oameni. FOTO: Sportpictures.eu

Naţionala sub 19 ani a arătat că fotbalul românesc e în colaps, fiindcă, în primul rând, jucătorii din noua generaţie suferă de o lipsă cruntă de inteligenţă şi de educaţie.

Cine îşi imaginează că alegerile pentru şefia FRF ne vor aduce Mesia fotbalistică, iar problemele se vor evapora miraculos, ar trebui să vadă modul în care România U19 a ratat calificarea la Campionatul European.

S-a confirmat, încă o dată, că există carenţe profunde, iar remedierea lor nu ţine de un singur om, fiind nevoie de însănătoşirea unui întreg sistem bolnav. La Ploieşti, pe „Ilie Oană“, România U19 avea 1-0 în minutul 77 al meciului cu Ucraina U19 şi ar fi mers la Euro 2018 şi cu o remiză. Ceea ce a urmat a fost un film horror pentru trupa pregătită de Adrian Boingiu.

Moruţan, de la euforie la depresie

După ce s-a chinuit să dea gol din 2 metri, Olimpiu Moruţan, mijlocaşul despre care patronul de la FC Botoşani a spus, luna trecută, că vedetismul i s-a urcat la cap, a avut „geniala“ idee de a-şi da tricoul jos. Iar asta în condiţiile în care avea deja un „galben“. Aşa cum spune regulamentul, arbitrul l-a mai avertizat o dată şi l-a trimis la cabine. Din cauza prostiei lui Moruţan, România U19 a fost nevoită să joace finalul partidei în inferioritate numerică. Rezultatul? Ucraina U19 a înscris de două ori (84, 90+2) şi a luat locul României U19 la Euro 2018!

În loc să fie eroul naţionalei sub 19 ani, Moruţan va fi ţinut minte mult timp de acum încolo drept unul dintre „groparii“ acestei generaţii.

„Era extrem de greu de vorbit cu Moruţan după meci fiindcă de la stadion, din vestiar, şi până la întoarcerea în cantonamentul de la Buftea, nu se putea vorbi cu el, a plâns continuu şi era într-o depresie accentuată. Indiferent de cel care era lângă el, nu se putea linişti. Jucătorii i-au spus că nu e vina lui, dar nu avea reacţie, era extrem de marcat de ce s-a întâmplat...erau şi ochii pe ceea ce a apărut în presă imediat şi de acolo s-a înţeles că el era cel care a creat dezastrul“, a povestit selecţionerul Adrian Boingiu la ProSport Live.

Andrei Vlad, descoperit de marele Mihai Stoica

Moruţan a fost doar cel care a aprins scânteia care a distrus România U19. Echipa a fost „dinamitată“, ulterior, la scorul de 1-0, de portarul FCSB, Andrei Vlad. E puştiul despre care Mihai Stoica i-a transmis patronului Gigi Becali: „Îţi dă fiori când stă în poartă!“. Iar Meme n-a greşit în totalitate! Andrei Vlad îţi dă fiori, însă pentru că poate gafa, când ţi-e lumea mai dragă! A comis-o de două ori la Ploieşti şi le-a permis ucrainenilor să meargă la Campionatul European.

Apoi, a postat următorul mesaj pe reţelele de socializare, după ce a ajuns acasă: „O seară neagră...Nu mă gândeam nici măcar o secundă că nu putem obţine calificarea. A durut şi doare acest rezultat. Ne cerem scuze oamenilor care au fost lângă noi şi ne-au susţinut până la ultimul fluier“.

Măţan, cu înjurătura în gură

Înainte ca Moruţan şi Vlad să năruiască munca echipei, a fost un alt episod care a demonstrat lipsa de educaţie a acestei generaţii. 

În repriza a doua, golgheterul Măţan a fost schimbat de selecţionerul Adrian Boingiu. Atunci când şi-a văzut numărul de pe tricou pe tabelă, Măţan a scăpat o înjurătură surprinsă de camere! Iar Măţan e legitimat la Viitorul, acolo unde, teoretic, Hagi se ocupă şi de educarea fotbaliştilor. Din păcate, rezultatul nu se vede mereu.

Vlad Dragomir, de mare viitor

Partea dureroasă e că din cauza gafelor comise de Moruţan şi de Vlad plăteşte un grup de jucători printre care se află şi câţiva de viitor. Primul remarcat de toată lumea a fost Vlad Dragomir, cel care din sezonul 2016-2017 e legitimat la Arsenal. Mijlocaşul de 18 ani evoluează constant pentru formaţia U23 a „tunarilor“, ceea ce s-a văzut, în mod clar, şi în prestaţiile foarte bune pe care le-a avut la naţionala sub 19 ani.

3 calificări are România la turneele finale de juniori şi de tineret după Revoluţie, câte una la Under 17 (2011), Under 19 (2011) şi Under 21 (1998).   12 goluri au marcat împreună Măţan (8) şi Moruţan (4) în campania de calificare pentru Euro 2018.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite