ANALIZĂ Steaua nu mai zburdă în Liga I. Şapte echipe se bat cu şanse pentru locurile care duc în cupele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de anii precedenţi, formaţia campioană nu reuşeşte să se detaşeze în fruntea clasamentului deşi s-au jucat mai bine de o treime din etapele sezonului în curs.

Steaua nu mai domină Liga I, chiar dacă nivelul competiţiei interne este din ce în ce mai scăzut. Această scădere valorică a afectat însă şi echipa „roş-albaştrilor”, care după 12 etape jucate au doar două puncte avans faţă de a doua clasată, CFR Cluj, şi patru puncte mai mult decât petrolul, ocupanta locului trei în clasament. Lupta la vârf se dă, teoretic, între primele şapte clasate, după ele clasamentului fisurându-se serios cu tendinţe de înclinare către zona neagră a retrogradării.
Deşi toată lumea aştepta ca Steaua să-şi confirme superioritatea şi anul acesta, trupa lui Gâlcă se poticneşte periodic. A pierdut acasă, cu Ceahlăul, şi în deplasare la ASA Tg. Mureş, şi dincolo de problemele de arbitraj prezente la ultimul joc, steliştii nu mai emană forţa anilor trecuţi. Argumentul subţirimii lotului nu stă în picioare, câtă vreme Steaua a făcut cele mai consistente achiziţii: Arlauskis, Papp, Luchin, Breeveld, Bourceanu, Rusescu şi Toşca, aproape toţi fotbalişti de naţională. Accidentările şi numărul mare de meciuri jucate pe toate fronturile, campioant, cupă, Liga Europa reprezintă factori care au afectat parcursul Stelei. Iar perspectiva imediată e destul de cenuşie. Steaua mai are de jucat trei meciuri în Liga Europa, şapte-opt fotbalişti mai au de disputat meciuri la naţională şi în afara derbyului cu Dinamo, urmeză două deplasări chinuitoare, la Chiajna şi Botoşani, cu două echipe arţăgoase, care vor face totul pentru a nu pierde. În mod normal, pentru Steaua va urma o scădere a randamentului bazată pe oboseală şi pe lipsa unui lot echilibrat valoric.


Un program ceva mai uşor decât Steaua are a doua clasată, CFR Cluj, pe care o mai aşteaptă un singur meci dificil, la Botoşani. Problema CFR –ului e alta însă. Jucătorii nu sunt plătiţi de cinci luni, context în care rezultatele echipei lui Miriuţă pot fi socotite fabuloase. Clujenii n-au nici meciuri în Europa, nici jucători la naţionale, iar din punct de vedere al lotului stau destul de bine, lipsind doar Deac şi Negruţ, accidentaţi. Spre deosebire de Steaua, care stă în doi atacanţi, Keşeru şi Rusescu, CFR Cluj are 6 vârfuri cam de aceeaşi valoare în lot, Guima, Dore, Costea, Tade, Ivanovski şi Jakolis, care măresc forţa ofensivă a echipei. Dacă fotbaliştii CFR –ului mai pot înghiţi în continuare în sec în ziua de salariu, atunci clujenii pot ameninţa poziţia Stelei.

image

Petrolul plăteşte la zi
Petrolul a revenit cu picioarele de pământ după ce a realizat că investiţia în Mutu a a fost probabil cea mai mare ţeapă din istoria clubului. Schimbarea lui Răzvan Lucescu cu Gigi Mulţescu n-a adus vreun reviriment de marcă, dar echipa a început să-şi câştige punctele şi a urcat din nou pe podium. Petrolul este singuta echipă din Liga I cu salariile plătite la zi, ceea ce aduce linişte în lot, dar clubul are datorii la bonusurile de performanţă, pe care primăria nu le mai plăteşte de mai bine de un an. Conducerea clubului are probleme mari şi cu fanii, care creează incidente la fiecare meci, pentru a-i aduce amenzi patronului Dan Capră. De la începutul sezonului, cea mai frumoasă galerie din ţară a uşurat clubul de peste 150.000 de euro, iar până în aprilie meciurile de acasă se vor disputa cu peluzele închise. Ca şi joc, Petrolul nu pare capabilă să rupă norii dar dacă liniştea se menţine în echipă, podiumul e pe măsura posibilităţilor.

image

Dinamo n-a impresionat în acest sezon, însă a stat mereu sus, în preajma fruntaşelor. „Câinii” au un final greu de tur, cu deplasări dificile la Steaua, Gaz Metan şi Astra, şi cu două meciuri acasă, cu Viitorul şi Petrolul. Dinamo e destul de ferită de scandaluri, puştii lui Stoican fiind prea mici pentru a face valuri atunci când nu le convine ceva şi oricum situaţia financiară este cea a unui club în insolvenţă, aşa că nimeni nu se aşteaptă să plouă cu bani din cer. Sfârşitul turului va fi o probă mare de caracter şi de valoare pentru dinamovişti, care se pot menţine sus, dar pot şi să cadă vertiginos în clasament.
Surpriza turului este ASA Tg. Mureş, echipă susţină de autorităţile locale, care şi-a construit lotul cu jucători foarte experimentaţi, pe principiul că în primul an din Liga I, aceştia vor menţine echipa pe plutire. ASA a adus, după începutul sezonului, şi un antrenor experimentat şi valoros, Cristi Pustai, care reuşeşte să ţină echipa în mână. Mureşenii n-au un program uşor, fiind nevoiţi să înfrunte „dubla” Petrolul – Astra (ţintarul campionatului a făcut ca echipa care întâlneşte Petrolul să joace etapa viitoare cu Astra). Absenţa presiunii rezultatelor şi experienţa fotbaliştilor, gen Stăncioiu, Sepsi, Hora, Mureşan, Ndoye, Goga sau Zicu sunt atuurile acestei echipe.


Vice-campioana Astra e poate cea mai mare dezamăgire de până acum şi nu neapărat prin prisam rezultatelor, ci mai ales din cauza atmosferei creeate la echipă. În mod normal, câştigarea Cupei, a Supercupei şi calificarea în Liga Europa ar fi trebuit să aducă un climat de performanţă, dar la Astra n-a fost aşa. Jucătorii acuză că nu sunt plătiţi, Isăilă afost dat afară cu scandal, patronul Ioan Niculae îl critică pe preşedintele Dinu Gheorghe, iar echipa nu mai bate pe nimeni de şapte meciuri. Astra un lot foarte valoros, cel mai valoros după Steaua, dar nu va avea niciodată rezultatele aşteptate dacă rufele se vor spăla în continuare în public. 
Tot o revelaţie este şi FC Botoşani, aflată la al doilea ei sezon din Liga I. Moldovenii s-au comportat remarcabil până acum, însă următoarele etape sunt de foc pentru ei. Au de jucat acasă cu CFR Cluj şi Steaua şi două rezultate proaste pot dărâma tot ce s-a construit până acum, mai ales că  deplasările la Criaova, Pandurii şi Viitorul nu par aducătoare de puncte.  La fel ca ASA Tg. Mureş, Botoşaniul nu are presiunea rezultatelor, ele fiind oricum peste aşteptări, şi va miza pe dorinţa unor fotbaliştilei anonimi de a demonstra că pot mai mult. 

image

Locul 1 din Liga I merge în preliminariile Ligii Campionilor, locurile 2 şi 3, dar şi câştigătoarea Cupei României, merg în preliminariile Ligii Europa

Programul primelor clasate
STEAUA 28 puncte
Dinamo (a)
Chiajna (d)
Braşov (a)
Botoşani (d)
CSMS Iaşi (a)

CFR CLUJ 26 puncte
Braşov (a)
Botoşani (d)
CSMS Iaşi (a)
Rapid (d)
CSU Craiova (a)

PETROLUL 24 puncte
Oţelul (a)
U Cluj (d)
ASA Tg Mureş (a)
Dinamo (d)
Chiajna (a)

DINAMO 22 puncte
Steaua (d)
Viitorul (a)
Gaz Metan (d)
Petrolul (a)
Astra (d)

ASA TG. MUREŞ 22 puncte
Viitorul (d)
Gaz Metan (a)
Petrolul (d)
Astra (a)
Oţelul (d)

ASTRA 21 puncte
Ceahlăul (a)
Oţelul (d)
U Cluj (a)
ASA Tg. Mureş (d)
Dinamo (a)

BOTOŞANI 21 puncte
CSU Craiova (d)
CFR Cluj (a)
Pandurii (d)
Steaua (a)
Viitorul (d)

Ultimele 5 etape din tur
Etapa a 13-a  31 octombrie – 4 noiembrie
Etapa a14-a 7 noiembrie – 10 noiembrie
Etapa  a15-a 21 noiembrie – 24 noiembrie
Etapa a 16-a 28 noiembrie – 1 decembrie
Etapa a 17-a  5 decembrie – 8 decembrie
 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite