ANALIZĂ Titlul de campioană le-a adus doar glorie. Fotbalişti care au scris istorie în Liga 1 se zbat la acelaşi nivel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotbaliştii oţelului n-au avut noroc de bani după ce au luat titlul
Fotbaliştii oţelului n-au avut noroc de bani după ce au luat titlul

Oţelul a câştigat titlul în 2011, însă această performanţă n-a influenţat spectaculos cariera fotbaliştilor care au scris istorie pentru Galaţi

Întâi a fost CFR Cluj, apoi Unirea Urziceni, din nou CFR Cluj, iar în 2011 Oţelul Galaţi. Dominaţia provinciei în fotbalul românesc, începută în 2007-2008, a adus pe harta campioanelor formaţii fără tradiţie la nivel de performanţă. 

Dacă CFR Cluj, care a luat titlul şi în 2012, egalând şi chiar depăşind palmaresul Rapidului de-o viaţă, în doar cinci ani, reprezintă o reală reţetă de succes, Unirea şi Oţelul au istorii aparte. Echipa din Urziceni s-a desfiinţat în 2011, deoarece fostul patron, Dumitru Bucşaru a vrut să-şi recupereze investiţia. Din ce a încasat în Liga Campionilor, plus vânzarea de jucători, Bucşaru n-a ieşit în pierdere, iar cei care au luat titlul sub comanda lui Dan Petrescu au prins contracte frumoase la alte echipe. Deci toată lumea a fost mulţumită.

Nu la fel stau lucrurile în cazul Oţelului. Prima echipă din Moldova care a luat campionatul în România n-a fost nici pe departe o rampă de lansare pentru fotbaliştii care au scos lumea pe străzile Galaţiului. De vină a fost poate politica clubului, care a încercat să ţină jucătorii la echipă, ori poate rezultatele dezamăgitoare din Liga Campionilor, unde Oţelul n-a făcut niciun punct. Cert e că foştii campioni ai Ligii 1, din sezonul 2010-2011 n-au ajuns nici pe departe vedete şi se zbat, să zicem, la acelaşi nivel, dacă nu chiar mai jos.

Echipa tip a campioanei Oţelul era: Grahovac – Rîpă, Perendija, Costin, Sălăgeanu – Antal, Giurgiu, Neagu, Viglianti – Paraschiv, Pena. Antrenor: Dorinel Munteanu Rezerve: Brăneţ – Cojoc, Sîrghi, S. Ilie, Iorga, Ibeh, Filip, Ochiroşii, L. Buş, Punosevac, Borbely. Dintre aceştia, Grahovac, Costin, Giurgiu, Neagu, Paraschiv, Brăneţ, Cojoc, Sîrghi, S.Ilie, Iorga şi Filip se află în continuare la Oţelul. Sunt cei despre care noul antrenor Petre Grigoraş  spune că au acumulat experienţă. Din păcate, doar atât. Niciunul dintre ei n-a “suportat” o majorare semnificativă de salariu şi nici n-a ajuns om de bază la naţională.  Giurgiu a jucat în iunie 2011 în amicalul României cu Brazilia, prilejuit de retragerea marelui Ronaldo, iar Neagu s-a regăsit la diverse acţiuni ale naţionalei, precum cea de tristă amintire, de acum câteva zile, în care selecţionata divizionară a Poloniei a bătut-o pe cea a României cu 4-1.

Dorinel şi Peredinja, refugiaţi în subsolul Rusiei
Nici cei care au plecat de la Oţelul nu se zbat între performanţă şi bani. Antrenorul Dorinel Munteanu s-a dus la Dinamo, unde a stat doar cinci meciuri, plecând din cauza instabilităţii financiare a clubului şi a perspectivelor deloc roze. Neamţul a plecat în Rusia, la Mordovia Saransk, ultima clasată în campionat, care n-are decât 9 puncte în clasament şi e la 8 puncte de primul loc neretrogradabil. Tot acolo a ajuns şi sârbul Perendija, luat de Dorinel după ce s-a înţeles cu ruşii.

Rîpă, salvat de Steaua
Teoretic, cea mai inspirată mutare a făcut-o Cornel Rîpă, care în această iarnă s-a transferat la Steaua. El a beneficiat însă de o conjunctură favorabilă. N-a fost dorit insistent de Steaua, ci doar a devenit o soluţie după accidentarea lui Georgievski. În plus a contat şi faptul că era în ultimele şase luni de contract şi fusese trimis la echipa a doua a clubului, fapt că a favorizat transferul pentru doar 100.000 de euro.

Antal şi Sălăgeanu, în chinuri la Vaslui
Vara trecută Liviu Antal şi Adrian Sălăgeanu credeau că l-au prins pe Dumnezeu de picior, când au ajuns de la Oţelul la Vaslui. Noul lor patron, Adrian Porumboiu visa la titlu şi promitea o echipă mare. Între timp, lui Porumboiu i s-a luat şi de titlu şi de investiţii, descurajat probabil de faptul că zece ani a băgat bani doar pentru locul 2. Iar Antal şi Sălăgeanu s-au trezit că au căzut din lac în puţ. Au plecat de la Oţelul, unde nu mai erau perspective, la Vaslui, unde nu sunt perspective.

Pena a preferat Azerbaidjanul
Golgeter la Oţelul în anul câştigării campionatului, Marius Pena a ajuns la Inter Baku, în Azerbaidjan. Transferul său s-a făcut după modelul Rîpă, Oţelul încasând 100.000 de euro pentru un jucător aflat în ultimele şase luni de contract. Pena mai fusese în tatonări cu Steaua, dar în lipsa unei oferte concrete a preferat banii azerilor.

Viglianti, singurul retras
Argentinianul Gabriel Viglianti n-a fost cel mai bătrân fotbalist al campioanei Oţelul, dar e primul care s-a retras. La 33 de ani şi jumătate el a decis să pună ghetele în cui şi a primit în această iarnă, drept mulţumire pentru serviciile aduse în cei cinci ani petrecuţi ca fotbalist la Oţelul, postul de director sportiv al echipei.

Un milion de euro pentru club

Dacă jucătorii n-au avut de câştigat de pe urma obţinerii titlului, nici clubul nu s-a aflat într-o situaţie mai fericită. În vreme ce CFR Cluj a luat doar în această iarnă peste 6 milioane de euro din vânzarea lui Sougou şi Bastos, campioni cu echipa în vară, Oţelul abia a strâns un milion de euro de pe urma jucătorilor plecaţi. Vasluiului a plătit 700.000 de euro pentru Antal şi Sălăgeanu, Steaua 100.000 pentru Rîpă, azerii 100.000 pentru Pena, iar ruşii câte 50.000 pentru Perendija şi Buş.

Marius Stan s-a „scos”: A ajuns primarul Galaţiului
Cel mai câştigat campion din 2011 este de departe fostul preşedinte al clubului, Marius Stan. Acesta a devenit un an mai târziu primarul oraşului, candidând din partea USL. Dincolo de preferinţa politică a electoratului, pentru imaginea lui Stan a contat enorm faptul că a ridicat la rangul de campioană o echipă mediocră.

Unde sunt campionii Oţelului

Grahovac Oţelul
Rîpă Steaua
Perendija Mordovia Saransk (Rusia)
Costin Oţelul
Sălăgeanu  Vaslui
Antal  Vaslui
Neagu  Oţelul
Giurgiu Oţelul
Viglianti  retras
Paraschiv  Oţelul
Pena  Inter Baku
Brăneţ  Oţelul
Cojoc Oţelul
Sîrghi Oţelul
S. Ilie Oţelul
Iorga  Oţelul
Ibeh Pandurii
Filip Oţelul
Ochiroşii Fuenlabrada (liga a 3-a, Spania)
Borbely Fortuna Brazi (liga a 3-a România)
Punosevac  FCM Tg Mureş (liga a 2-a, România)
Buş Yenissey Krasnoyarsk (liga a 2-a, Rusia)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite