Ar fi miracolul preliminariilor: Siria poate ajunge, astăzi, la Mondiale! Promisiunea făcută de căpitanul arabilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ţară distrusă de război şi cu milioane de refugiaţi poate obţine, astăzi, biletele spre Rusia. În Damasc, cel mai important meci din istoria naţionalei va fi proiectat pe ecrane mari.

Sportul poate alunga, măcar temporar, durerea oamenilor, iar ce a făcut în ultima perioadă naţionala Siriei a arătat că, într-adevăr, cu voinţă şi cu determinare poţi muta munţii din loc.

Atunci când s-au tras la sorţi cele două grupe din a treia fază a preliminariilor asiatice, toate ţările aflate în urne şi-au dorit să pice cu Siria. O echipă fără mari vedete care n-avea nici avantajul terenului propriu – a jucat „acasă“ în Malaysia – era considerată o pradă uşoară, o furnizoare de puncte pentru pretendentele la calificare.

„Respect naţionala Siriei, dar e de alt nivel în această grupă“, a spus şi selecţionerul Iranului, Carlos Quieroz, lăsând de înţeles, elegant, că arabii nu vor intra în calculele calificării. Şi chiar aşa părea într-o serie din care, pe lângă Iran şi Siria, au mai făcut parte Coreea de Sud, cu opt calificări consecutive la Mondiale, Qatar, gazda turneului final din 2022, dar şi China, care, ulterior, l-a pus selecţioner pe Marcello Lippi, oferindu-i un salariu anual de 20 de milioane de euro!

Siria a dat însă toate calculele peste cap! Astăzi, când sunt programate ultimele meciuri din grupele asiatice, trupa pregătită de necunoscutul Ayman Hakeem e pe locul 3, de baraj. Iar dacă următoarele două condiţii vor fi îndeplinite, Siria va obţine prima ei calificare din istorie la Cupa Mondială:

*Câştigă, la Teheran, în faţa unei naţionale a Iranului deja calificată.

*Nu câştigă Coreea de Sud, la Taşkent, în faţa Uzbekistanului.

800 de dolari pentru fiecare marcator

De partea cealaltă, meciul de pe „Azadi“ poate aduce un record istoric pentru perşi. Iranul poate deveni prima naţională care încheie faza decisivă a preliminariilor, ajungând la Mondiale fără gol primit şi fără înfrângere!

Având în faţa un astfel de adversar, inclusiv fanii sirieni s-au gândit să-şi motiveze favoriţii înaintea celui mai important meci din istoria naţionalei. Astfel, patronul unui restaurant din Damasc a anunţat că fiecare marcator al Siriei în partida de astăzi va fi recomensat cu 800 de dolari.

În 2014 au fost descalificaţi

O eventuală calificare a Siriei la CM 2018 ar putea veni după o experienţă amară în preliminariile Mondialului brazilian din 2014. Atunci, în a doua fază, Siria a trecut de Tadjikistan, câştigând prima manşă cu 2-1, iar a doua cu 4-0. Ulterior însă, FIFA i-a descalificat pe arabi, deoarece a fost folosit un fotbalist fără drept de joc!

Vom juca împotriva Iranului ca şi cum e ultimul meci din viaţa noastră! Ahmad Al-Salih căpitan Siria  

Preliminarii CM 2018, Asia

Grupa A

1. Iran 21p

2. Coreea de Sud 14p

3. Siria 12p

4. Uzbekistan 12p

5. China 9p

6. Qatar 7p

Grupa B

1. Japonia 20p

2. Arabia Saudită 16p

3. Australia 16p

4. Emirate 13p

5. Irak 8p

6. Thailanda 2p

*Primele două clasate din fiecare serie se vor califica la CM 2018. Ocupantele locurilor 3 vor juca în play-off, tur-retur, învingătoarea urmând să întâlnească locul 4 din America de Nord.

Astăzi (ultima etapă): Australia – Thailanda, Irak – Emirate, Qatar – China, Iran – Siria, Uzbekistan – Coreea de Sud, Arabia Saudită – Japonia

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite