Sport

articolul anterior articolul urmator

Aşa se nasc supereroii: Povestea vieţii lui Eliud Kipchoge, primul om care a terminat maratonul în mai puţin de 2 ore

2
27 Oct 2019 06:30:49
Autor: Amir Kiarash

Mulţi se întreabă cum de alergătorii din Kenya sunt cei mai buni din lume. Viaţa lui Eliud Kipchoge ne oferă un răspuns în acest sens.

Pe când avea doar opt ani, Eliud alerga, zilnic, 19 kilometri! 10 kilometri parcurgea în sprint, de acasă până la şcoală şi înapoi. Iar după ore, alerga până la piaţă, având în spate bidoanele de lapte pe care urma să le vândă ca să facă rost de bani pentru familie. „Să alergi 20 de kilometri pe zi e ceva normal în Kenya. Eu, practic, alergam oriunde mergeam“, a povestit deţinătorul recordului mondial în proba de maraton.
 
A rămas cu antrenorul care i-a schimbat viaţa
 
În ciuda unei copilării în care era într-un sprint permanent, Eliud nu s-a apucat de sport de performanţă până la 16 ani. La această vârstă, l-a întâlnit pe Patrick Sang, cu care era vecin. Sang, medaliat cu argint la Jocurile Olimpice din 1992, a devenit din acel moment mentorul lui Kipchoge pe care îl antrenează şi astăzi. „Dacă nu l-aş fi întâlnit pe Patrick, viaţa mea ar fi arătat cu totul altfel astăzi“, a spus Eliud într-un interviu pentru „The New York Times“.
 
2012, cea mai mare dezamăgire
 
Kipchoge a intrat în atenţia lumii atletismului, în 2003, pe când avea doar 18 ani. Atunci, a câştigat aurul la Mondialele de juniori, la Paris, stabilind şi un record mondial la 5.000 de metri. Această probă i-a şi adus, ulterior, două medalii olimpice: bronzul în 2004 şi argintul în 2008. Apoi însă, treptat, cariera sa a intrat pe o pantă descendentă, iar în 2012, Kipchoge s-a clasat pe locul 7 într-o cursă de 5.000 de metri şi a ratat prezenţa în echipa olimpică a Kenyei. Peste ani, Eliud avea să catalogheze acest moment drept „cea mai mare dezamăgire a carierei sale“.
 
Acest eşec a schimbat drumul lui Kipchoge în atletism. El s-a orientat, mai întâi, spre semimaraton (21 de kilometri), iar apoi spre maraton (42 de kilometri). Prima sa cursă în proba regină a atletismului a venit în aprilie 2013, la maratonul din Hamburg, unde s-a clasat pe primul loc cu timpul de 2 ore, 5 minute şi 30 de secunde. De atunci, Kipchoge a terminat alte 11 maratoane. Într-unul singur a ratat locul 1: s-a clasat pe 2, în 2013, la Berlin.
 
Performanţa colosală a lui Eliud, neomolgată de IAAF
Kipchoge a devenit primul om din istorie care a parcurs distanţa maratonului, 42,195 de kilometri, în mai puţin de două ore: 1 oră, 59 de minute, 40 de secunde. Performanţa sa n-a fost însă omologată de Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF), deoarece ea n-a fost obţinută într-o cursă oficială. Mai mult, au existat alergători pe post de „iepure“, dar şi alte „avantaje“ contrar regulamentelor IAAF. De remarcat e că, oricum, deţinătorul recordului mondial în proba de marathon e tot Eliud Kipchoge cu timpul său de la Berlin 2018: 2 ore, 1 minut, 39 de secunde. De asemenea, africanul e şi campionul olimpic en-titre, cucerind aurul la Rio de Janeiro, în 2016, cu timpul de 2 ore, 8 minute şi 44 de secunde. 
 
CITEŞTE ŞI
 
Omenirea e capabilă de performanţe uluitoare: Cum a evoluat recordul în proba de maraton în ultimii 123 de ani
210
kilometri aleargă Eliud Kipchoge pe săptămână. La 1,67 de metri şi 54 de kilograme, specialiştii spun că are fizicul perfect pentru un atlet de anduranţă.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Jorj
27.10.2019, 10:59:53

Nu stiu de ce toata lumea bate apa-n piua. Nu e cine stie ce imbunatatire colosala fata de recordul precedent si a alergat in conditii foarte bune, cu ajutor, care nu fac recordul admisibil. In plus, e kenyan. O fi chiar din tribul acela mic din care vin multi din cei mai buni alergatori de cursa lunga din lume. Si maratonul din Bucuresti mai are cate un kenyan din asta inalt, slab si cu picioare lungi, care matura pe jos cu lumea. Daca era eschimos, vest-african etc, mai ziceam ca e zeu, sau un accident extraordinar al geneticii. Dar un kenyan nu starneste mirarea decat in randul celor care cred ca grupurile sunt identice si, prin urmare, el trebuie sa fie vreun supraom, nu doar un reprezentant de seama al unui grup foarte bun pe chestia asta. Iar cauzalitatea este inversa aici - el nu a devenit un alergator bun pentru ca trebuia sa alerge mult cand era mic - e ca si cum ai spune ca X a devenit un pianist extraordinar pentru ca bate la clape de cand s-a nascut. El e un alergator bun pentru ca s-a nascut asa si mai apoi ca s-a antrenat in directia asta. Oricine, cu antrenament, isi poate atinge potentialul, dar potentialul difera de la om la om. Iar kenyenii alearga dupa vitele lor de cand se stiu. Sunt selectati pentru asta cum sunt ogarii afgani selectati pentru tipul lor de corp.

-2 (2 voturi)
t mihai
28.10.2019, 01:39:19

Performanta este reusita tehnologiei, a organizarii si a mijloacelor puse la dispozitie pentru a coborâ sub cifra 2. Din punct de vedere sportiv, e cam apa de ploaie. Publicitar spus însa, Nike a realizat o excelenta afacere. Pâna la repetarea timpului într-o competitie oficiala, mai este :)))