Asistăm la un US Open istoric: Ce ne-a arătat până acum ultimul turneu major din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carlos Alcaraz - Emma Răducanu - Leylah Annie Fernandez
Carlos Alcaraz - Emma Răducanu - Leylah Annie Fernandez

US Open 2021 ne prezintă trei jucători, Carlos Alcaraz (18 ani, 55 ATP), Emma Răducanu (18 ani, 150 WTA) şi Leylah Annie Fernandez (19 ani, 73 WTA), cu potenţial mare de a domina cele două circuite, în următorii mulţi ani.

Ultimul Grand Slam al anului e unul care poate deveni de referinţă pentru tenisul mondial. Pentru că ceea ce se întâmplă, în aceste zile, la Flushing Meadows, pare să aibă „ingredientele“ necesare unui turneu istoric.

Pentru prima dată în secolul 21, Grand Slam-ul găzduit de New York a pornit la drum fără Nadal, Federer sau Serena Williams. Care din motive medicale au fost nevoiţi să declare acest sezon deja încheiat. E un deznodământ firesc, dacă ne gândim că Rafa are 35 de ani, Roger 40, iar Serena va face şi ea 40 de ani pe 26 septembrie. Şi cum timpul nu iartă pe nimeni, inevitabil, vom asista, treptat, la ieşirea de pe scenă a acestor coloşi, care au dominat tenisul mondial, în ultimele două decenii.

Cine va veni din spate, pentru a prelua ştafeta? Avem deja nişte răspunsuri, după acest sezon, în cele două circuite. La feminin, Emma Răducanu îşi arătase deja potenţialul uriaş, la Wimbledon, unde a atins optimile, la prima participare. La US Open, puştoaica născută dintr-un tată român şi o mamă chinezoaică, reprezentând Marea Britanie, doar şi-a reconfirmat clasa. Emma a jucat, aseară, la Flushing Meadows, cu Shelby Rogers (SUA, 28 de ani, 43 WTA), ajungând în sferturi, după încă o victorie fabuloasă despre care Adevărul a scris aici. Performanţa ei e cu atât mai mare cu cât Emma se află la prima participare la US Open, venind din calificări. Vorbim despre o sportivă care era pe locul 345 mondial, la finalul anului 2020. Acum, ea a urcat până pe 74 WTA, în ierarhia virtuală, actualizată în timp real!

„N-a durat mult, până Emma Răducanu a demonstrat că Wimbledon n-a fost o întâmplare (n.r. - a atins optimile) şi că e, într-adevăr, capabilă de lucruri măreţe în circuit. Când juca pe iarbă, am observat cu toţii cât de puţine puncte slabe are în joc, iar acum continuă să demonstreze asta, pe hard. E şi o persoană foarte carismatică. Pare că se distrează mereu pe teren. Îmi place la Emma că joacă în propriii ei termeni. Doar jucătorii foarte buni reuşesc asta, se gândesc la ei în primul rând şi nu-şi fac griji de ce plan de bătaie are adversarul. Emma joacă cu mult curaj, ea dictează jocul, adversarele o ştiu de frică deja“, a spus Boris Becker - foto (53 de ani) pentru Eurosport.

Becker

O altă jucătoare tânără, dar mai puţin mediatizată deocamdată, în ciuda parcursului de la US Open, e canadianca Leylah Annie Fernandez (19 ani, 73 WTA). Aceasta şi-a făcut debutul în circuitul WTA, în 2019, iar de atunci a câştigat un titlu, la Monterrey Open, pe hard, în luna martie. Atunci, Fernandez a învins-o în finală pe Viktorija Golubic (Elveţia, 28 de ani, 45 WTA).

Comparat deja cu Rafael Nadal

În proba masculină de la US Open, tot un jucător de doar 18 ani face furori. Vorbim despre spaniolul Carlos Alcaraz. Care urmează să se dueleze, astăzi, cu un alt jucător-vedetă din noua generaţie, canadianul Felix Auger-Aliassime (21 de ani, 15 ATP). Doar că, dacă Felix are deja patru participări la US Open, plus alte sezoane în circuitul ATP, Alcaraz abia a debutat pe tablourile principale ale competiţiilor majore, în acest an. Şi e deja comparat cu Rafael Nadal, idolul său din copilărie! 

Iată ce borne impresionante a atins puştiul spaniol:

*A cucerit un titlu ATP, în iulie, la Croatia Open, pe zgură. Acolo, în finală, l-a învins categoric, scor 6-2, 6-2, pe mult mai experimentatul Richard Gasquet (35 de ani, 79 ATP).

*La Madrid, tot în sezonul de zgură, a devenit cel mai tânăr jucător, de la Nadal încoace, care a câştigat un meci pe tabloul principal. Atunci, l-a învins pe Adrian Mannarino (44 ATP), scor 6-4, 6-0. Apoi, s-a oprit în turul II, chiar după un duel cu Nadal: 1-6, 2-6.

*La US Open, Alcaraz a atins cel mai bun rezultat obţinut de el la un Grand Slam, când s-a calificat în optimi. Asta după ce avansase până în runda a doua la Australian Open 2021 şi la Wimbledon 2021 şi în turul III la French Open 2021.

*Prin victoria înregistrată în optimile US Open, cu Peter Gojowczyk (141 ATP), Alcaraz a devenit cel mai tânăr sfertfinalist, la Flushing Meadows, în era Open. El e mai tânăr cu opt zile, comparativ cu Andre Agassi, care a reuşit aceeaşi performanţă, în 1988.

*Alcaraz e al 5-lea cel mai tânăr jucător din istorie, care câştigă meciuri pe tablourile principale ale celor patru turnee majore, în acelaşi an. Înainte de el, trei uriaşi ai tenisului, Bjorn Borg, Boris Becker şi Goran Ivanisevici, au reuşit o asemenea performanţă, la vârste şi mai fragede.

„Alcaraz e un puşti cu atitudine de veteran. Are o şansă foarte bună să ajungă în semifinale, dar trebuie să vedem cum se va recupera, din punct de vedere fizic şi mental, după două meciuri de cinci seturi“, a spus expertul Eurosport, spaniolul Alex Corretja. 

53 de meciuri a jucat deja Carlos Alcaraz, în acest sezon: 38 de victorii, 15 înfrângeri.   

Emma Răducanu, la US Open 2021

 *Turul I (calificări): 6-1, 6-2 cu Schoofs (285 WTA)

*Turul II (calificări): 6-3, 7-5 cu Bolkvadze (167 WTA)

*Turul III (calificări): 6-1, 6-4 cu Sherif (96 WTA)

 *Turul I: 6-2, 6-3 cu Voegele (128 WTA)

*Turul II: 6-2, 6-4 cu Zhang (49 WTA)

*Turul III: 6-0, 6-1 cu Sorribes Tormo (41 WTA)

*Optimi: 6-2, 6-1 cu Rogers (43 WTA)

Leylah Annie Fernandez, la US Open 2021

*Turul I: 7-6, 6-2 cu Konjuh (88 WTA)

*Turul II: 7-5, 7-5 cu Kanepi (70 WTA)

*Turul III: 5-7, 7-6, 6-4 cu Osaka (3 WTA)

*Optimi: 4-6, 7-6, 6-2 cu Kerber (17 WTA)

Carlos Alcaraz, la US Open 2021

*Turul I: 6-4, 6-4, 6-3 cu Norrie (29 ATP)

*Turul II: 7-6, 4-6, 6-1, 6-4 cu Rinderknech (83 ATP)

*Turul III: 6-4, 4-6, 7-6, 0-6, 7-6 cu Tsitsipas (3 ATP)

*Optimi: 5-7, 6-1, 5-7, 6-2, 6-0 cu Gojowczyk (141 ATP)

*Sferturi (astăzi): Auger-Aliassime (15 ATP)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite