Astăzi e finala Europa League: Marseille şi Atletico Madrid luptă pentru trofeu. "E mai multă securitate ca la EURO"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această seară (ora 21.45, Telekom Sport, Pro TV), pe Stade de Lyon, se pune în joc trofeul Europa League. Olympique Marseille revine după 14 ani într-o finală europeană, pe când Atletico e deja obişnuită cu astfel de meciuri „care pe care”.

Atletico Madrid a jucat de două ori finala Europa League, şi a câştigat de fiecare dată. În cazul lui Olympique Marseille lucrurile stau exact pe dos: de două ori a fost la un pas de a câştiga Cupa UEFA, însă ambele încercări au eşuat.

Pentru Olympique Marseille, partida este cu totul specială. În primul rând pentru că se joacă în Franţa, chiar dacă e vorba de un oraş, Lyonul, unde nu e bine primită de obicei. În al doilea rând pentru că OM ar fi prima echipă franceză care reuşeşte să câştige dubla Liga Campionilor – Liga Europa. Ne amintim desigur de succesul lui Olympique din 1993, 1-0 în finala cu AC Milan cu un gol marcat de Basile Boli în minutul 87. Şi în al treilea rând, gruparea marseilleză îşi asigură cu un succes un loc în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor. Momentan, cu o etapă rămasă de jucat În Ligue 1, OM e pe patru, poziţie care nu asigură prezenţa în întrecerea europeană „stelară”.
Marsille va trebui însă să îşi depăşească „demonii” trecutului. Atunci când a ajuns în finala Cupei UEFA / Europa League, adică în 1999 şi 2004, a pierdut de fiecare dată: 0-2 cu Parma şi 0-3 cu Valencia.

De partea cealaltă, Ateltico Madrid este o specialistă a Europa League. A triumfat în finalele din 2010 (2-1 cu Fulham) şi 2012 (3-0 cu Athletic Bilbao la Bucureşti), iar experienţa europeană recentă a echipei lui Diego Simeone este mult mai bogată, dacă ţinem cont şi de finalele de Champions League jucate în 2014 şi 2016, ambele pierdute în faţa celor de la Real Madrid.

Dintre jucătorii care au cucerit trofeul în capitala României în urmă cu şase ani mai sunt şi acum în lotul “Plăpumarilor” Felipe Luis, Godin, Koke, Gabi, Juanfran şi Saul. Dacă se va impune în această seară, Atleti le egalează pe Inter, Juventus şi Liverpool care au câte trei Cupe UEFA.
Pe locul doi în Spania, poziţie pe care nu o mai poate ceda, Atletico Madrid este sigură de prezenţa în Liga Campionilor în sezonul viitor.

Griezmann ţine cu OM

Pentru doi dintre jucătorii lui Ateltico Madrid va fi o întâlnire cu totul specială. Antoine Griezmann, omul de gol al spaniolilor, este fan declarat al celor de la OM. Un alt jucător de la Atleti, Lucas Hernandez, este născut chiar la Marseille şi este de asemnea un susţinător al grupării franceze.
Revenind la Griezmann, el este omul de urmărit în această finală, pentru că vine după cel mai bun sezon al său la Atletico Madrid: 27 de goluri şi 13 pase de gol. De partea cealaltă, Marseille are doi jucători care ies în faţă: Florian Thauvin, care a dat 22 de goluri în acest sezon, şi căpitanul Dimitri Payet, vedeta echipei antrenate de Rudi Garcia. "Îl văd pe Dimitri Payet, de la 20 de metri, cu piciorul lui mic, liniştit. De nu va trimite mingea fix la vinclu, accept. Şi dacă va marca în minutul 87, va fi cu atât mai frumos. E în formă în acest final de sezon, cred că finala îi va aparţine", a spus Basile Boli, eroul finalei din 1993, în L'Equipe.

Mai multă securitate ca la EURO
Lyonezii nu o suportă pe Marseille, fiind  dese ciocnirile dintre cele două tabere. Tocmai de aceea, prefectul provinciei Auvergne-Rhone-Alpes, a anunţat un dispozitiv excepţional de securitate, format din 1.200 de poliţişti, jandarmi şi membri ai trupelor speciale. „Vori fi de două ori mai multe forţe de securitate ca la EURO”, a spus Stephan Bouillon. Suporterii lui Atletico au primit 9.500 de bilete, cei ai lui Marsille 11.500, iar restul tichetelor până la 59.000 au fost vândute de UEFA. Pentru fanii lui Marseille care nu au pus mâna pe bilet, există varianta să urmărească meciul pe stadionul de acasă, „Velodrome”, unde vor fi amplasate ecrane gigant.

Zidane crede în OM, francezii de rând - nu
Olympique Marseille este susţinută de doi oameni grei din naţionala Franţei, campioană mondială în 1998. Laurent Blanc şi Zinedine Zidane au declarat că ţin pumnii strânşi lui OM şi speră în victoria echipei al cărei motto este: „Droit au but” – „Direct spre gol”. „Va fi complicat, Atletico are un sezon deosebit. Este echipa care a primit cele mai puţine goluri, dar are şi un atac foarte bun, pe care şi-l îmbunătăţeşte mereu. Dar Marsilia este capabilă să câştige atunci când joacă o finală. Voi fi foarte bucuros dacă OM va avea succes. Voi urmări meciul ca un suporter, voi fi foarte atent la finală”, a declarat Zidane. Francezii de rând nu cred în succesul lui OM: 63 la sută au declarat că o văd pe Atletico Madrid victorioasă în această seară.

Macron nu vine la meci
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, nu poate asista la finală, deşi este un mare fan Olympique Marseille. Ştirea a fost confirmată luni de la palatul Elysee. Macron este în Bulgaria astăzi, unde participă la un summit care îşi propune a întări relaţiile dintre Balcani şi Uniunea Europeană.


Echipe probabile
OM: Mandanda - Sakai, Rami, Luiz Gustavo, Amavi – Anguissa, Sanson -  Thauvin, Payet, Ocampos – Germain. Antrenor: Rudi Garcia
Atletico: Oblak - Vrsaljko, Savić, Godín, Lucas - Koke, Saúl Ñíguez, Gabi, Correa - Griezmann, Costa . Antrenor: Diego Simeone


Cele mai multe trofee Europa League – Cupa UEFA
5 – Sevilla
3 – Inter Milano, Juventus, Liverpool
2 – Borussia Monchengladbach, Tottenham, Real Madrid, IFK Goteborg, Parma, Feyennord, Porto, Atletico Madrid

Pentru mine, ar fi cel mai important trofeu cu Ateltico, Abia aştept acest meci, toată familia vine să mă vadă Antoine Griezmann, atacant Atletico Madrid Dacă luăm trofeul, vom intra în istoria clubului, aşa cum toată lumea îşi aminteşte echipa din 1993 Dimitri Payet, mijlocaş Olympique Marseille  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite