ATP şi WTA fac haos în clasamentele mondiale. Simona Halep, sus. Novak Djokovici, jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Djokovici şi Medvedev
Djokovici şi Medvedev

Încercând să ajute sportivii din Rusia şi din Belarus, ATP şi WTA au decis să nu mai acorde puncte la Wimbledon, turneu care le-a interzis accesul. Decizie bizară, din moment ce va lovi în mulţi alţi tenismeni

„Posibilitatea ca jucătorii de orice naţionalitate să participe la turnee în baza meritelor şi fără discriminare este fundamentală pentru Tur. Decizia Wimbledonului de a le interzice ruşilor şi belaruşilor să concureze în Marea Britanie în această vară subminează acest principiu şi integritatea sistemului de Ranking ATP. În lipsa unei schimbări în ceea ce priveşte circumstanţele, cu mare regret singura noastră opţiune este să renunţăm la acordarea de puncte la Wimbledon în 2022”, a sunat sec anunţul ATP, forul care conduce tenisul masculin. La scurt timp, şi WTA, forul care se ocupă de tenisul feminin, a avut o decizie asemănătoare: „Atitudinea noastră este astfel pentru protejarea oportunităţilor egale ca sportivele WTA să concureze ca persoane. Dacă nu luăm atitudine, atunci renunţăm la principiul nostru fundamental şi permitem ca WTA să devină un exemplu de susţinere a discriminării bazate pe naţionalitate la alte turnee şi în alte regiuni din lume”. Aceste hotărâri trase la indigo vin la mai bine de o lună după ce Wimbledon (27 iunie - 10 iulie) a anunţat excluderea jucătorilor din Rusia şi Belarus. „Este o măsură disproporţionată în contextul circumstanţelor excepţionale şi extreme ale situaţiei”, au răspuns organizatorii englezi.

Mult mai vehemenţi au fost foştii jucători de tenis ucraineni Aleksandr Dogopolov şi Sergiy Stakhovsky, care sunt acum soldaţi în armata vecinilor de la est, apărând cu arma în mână ţara de hoardele trimise de Vladimir Putin să distrugă Ucraina. „Bravo, ATP şi WTA! Sunteţi propagandiştii numărul 1 ai ruşilor. O decizie foarte proastă! Nu puteţi fi cu fundul în două luntri”, a explodat Dogopolov. „Sunt mai mult decât decepţionat. Nu credeam vreodată că cineva poate să stea de partea invadatorilor şi a criminalilor”, a adăugat Stakhovsky.

Unii avantajaţi, alţii nu

Simona Halep este avantajată de decizia WTA. Sportivele care au participat la ediţia de anul trecut şi care au acumulat puncte le vor pierde. „Tricolora” a ratat ediţia din 2021, deci nu este afectată, pe când cele mai multe adversare aflate în faţa ei în clasament, da. Lezate serios vor fi Karolina Pliskova, finalistă anul trecut, Aryna Sabalenka, exclusă oricum din competiţie, şi Angelique Kerber. Drept urmare, dacă va avea un parcurs bun la Roland Garros, Halep ar putea ajunge după Wimbledon, indiferent ce va face acolo, în top 10 mondial. Novak Djokovici, pe de altă parte, e cel care are cel mai mult de pierdut, fiind campionul en-titre. Sârbul are acum 8.660 de puncte, cu 680 mai multe decât rusul Daniil Medvedev şi cu 1.460 peste neamţul Alexander Zverev. Djokovici va pierde 2.000 de puncte, pe când ceilalţi sportivi de pe podium doar 180, ei ajungând anul trecut doar în turul 4. Cei doi mai au un avantaj faţă de liderul mondial, Medvedev a adunat la Roland Garros doar 360 de puncte, iar Zverev doar 720, pe când Djokovici a luat trofeul. Deci, şi dacă sârbul va câştiga iar Roland Garros, iar Medvedev va ieşi din primul tur, diferenţa dintre ei va fi de doar 1.030 de puncte, fapt ce-l va face pe rus să urce pe primul loc în lume după Wimbledon.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite