Australian Open, ziua a 5-a: Federer, patru ore de agonie pe teren! Şocuri pe bandă, premiera Ungariei + primele optimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Federer a obţinut victoria cu numărul 100 la Melbourne 2015 fusese ultima ediţie de Australian Open la care Roger Federer cedase în turul trei, în faţa italianului Seppi.
Federer a obţinut victoria cu numărul 100 la Melbourne 2015 fusese ultima ediţie de Australian Open la care Roger Federer cedase în turul trei, în faţa italianului Seppi.

Ziua a cincea a fost una agitată şi foarte nebună la Australian Open. Ca o sentinţă definitivă a venit ultimul meci al carierei danezei Caroline Wozniacki, iar în rest surprizele s-au ţinut lanţ, venind ca tirul de mitralieră (3 şi 1/2 la feminin, 2 la masculin). Aşa cum v-am obişnuit, „Adevărul“ vă prezintă rezultatele zilei, reperele şi poveştile de la Melbourne.

Federer rezistă în turneu şi îşi trece în cont victoria cu numărul 100 la Meblourne! Revenire extraterestră în decisivul partidei: a fost la două puncte de eliminare. Campionul elveţian a avut fluctuaţii mari în joc, dar a salvat în extremis, jucând inteligent când a contat mai mult, pentru a evita o a doua înfrângere în faţa lui John Millman în Grand Slam-uri, după US Open 2018. Prima cădere majoră a lui Federer a venit chiar în final de prim set, iar următoarea - două seturi şi jumătate mai târziu. Millman a presat constant cu returul, a reuşit primul break în decisiv, la 1-1, însă rebreak-ul a venit imediat. În cele din urmă, după ce a fost la două puncte de victorie de trei ori în finalul decisivului, la 5-4 şi 6-5 la game-uri, apoi la două puncte de înfrângere la loteria „morţii subite“, sextuplul câştigător al „Openului  Vesel“ a revenit de la 5-8 în revoluţionarul „match tie-break“ pentru a se impune cu scorul de 4-6, 7-6(2), 6-4, 4-6, 7-6(10-8), după patru ore şi trei minute de luptă eroică. În cifre, chinul lui Federer s-a explicat prin 82 de greşeli neforţate, opuse unui număr de doar 62 de lovituri câştigătoare, dar şi faptului că nu a convertit decât 3 din 10 mingi de break.

Înfrângeri-şoc, la indigo, pentru Serena Williams şi Naomi Osaka: puse faţă în faţă cu jucătoare pe care le cotonogiseră serios la US Open, în urmă cu doar patru luni, ambele au pierdut la Melbourne, după evoluţii slabe. Wang Qiang, din China, a smuls victoria în prelungirile setului decisiv, depă ce la New York nu rezistase pe teren decât 44 de minute, lăsând-o pe Serena să se autoflageleze: „nu am jucat profesionist“. „Wonder-Kid“ Gauff s-a asigurat că în 2020 se încoroneză o nouă campioană, profitând de moliciunea lui Naomi, pentru a se impune în două seturi, la 3 şi la 4. Să zâmbim, gândindu-ne că lui Cori i-a fost cel mai greu până acum cu Sorana noastră?

Gaşca favoriţilor care şi-au dat mână cu mână şi au trecut fluierând de turul trei, neperturbaţi de vaporii dramatismului emanaţi de duelurile încheiate cu surprize ce au ţinut pe jar lumea tenisului, îi include pe Barty, Kvitova şi Djokovic. În niciun set adversarii lor nu au câştigat mai mult de trei game-uri! Ashleigh Barty a trecut în startul programului de Rybakina-cea-cu-11-victorii-în-2020, scor 6-3, 6-2. Campionul în exerciţiu a trecut ca acceleratul de Nishioka, 6-3, 6-2, 6-2, stând pe teren doar cu şapte minute mai mult decât Barty (în total, o oră şi 25 minute), în timp ce Petra Kvitova mărşăluieşte ferm, încă fără set pierdut, luând cina în regim fast-food, în mai puţin de o oră de joc: 6-1, 6-2. Tot în minimum de seturi, dar parcă fără a avea pretenţii reale la careul de aşi, au trecut şi Fognini (7-6/0, 6-2, 6-3 cu Guido Pella), dar şi Diego Schwartzman (6-2, 6-3, 7-6/7 cu Lajovic). Italianul Fabio zâmbeşte, după ce a scăpat de set decisiv în premieră la acest turneu.

Ons Jabeur a reuşit cea mai bună performanţă din istoria tenisului arab: este prima jucătoare ajunsă în optimile unui turneu de Mare Şlem, după 7-5, 3-6, 7-5 în faţa lui Caroline Wozniacki, cea care a spus, astfel, „Adio!“ tenisului. Ons, locul 78 mondial, nu a avut deloc un traseu uşor, învingând doar sportive cu rezultate bune spre foarte bune în Grand Slam-uri: Konta, urmată de Garcia şi Wozniacki.

Tsitsipas a redevenit muritor la Australian Open. După semifinala din 2019, s-a oprit în turul trei în acest an, anihilat total de un Milos Raonic în zi de graţie, cu un serviciu sfredelitor. Tabela a încremenit cu scorul de 7-5, 6-4, 7-6(2).

Consolare pentru Grecia. Înainte de şocul înfrângerii lui Tsitsipas, Grecia era în sărbătoare, după ce Maria Sakkari a reuşit surpriza în faţa americancei Madison Keys (#10), cu o superbă victorie, 6-4, 6-4, ce a propulsat-o în premieră în optimile unui Grand Slam. Maria declară că poate câştiga trofeul şi că nu se teme de nicio adversară. Evident, mai vorbim după înfruntarea cu Petra Kvitova.

MARI Necazuri din cauza spatelui pentru Cilic. Dar, cum totul e bine când se termină cu bine, trecem cu vederea faptul că a stat pe teren patru ore şi 10 minute pentru a sparge o nucă tare - Roberto Bautista Agut, întrerupându-i ibericului o serie de 10 victorii consecutive. Totuşi, campionul US Open 2014, finalist la Melbourne în 2018, a dat asigurări că, deşi a jucat un meci foarte solicitant din punct de vedere fizic, cu schimburi brutale şi luuuungi cât o zi de post, nu sunt probleme majore la spate în vederea optimii cu Raonic.

Cât Risk(e)? După ce şi-a pierdut de trei ori serviciul în primul set, americanca în vârstă de 29 de ani a învins-o pe Julia Goerges, una dintre partenerele favorite pentru dublu ale sportivelor din Top 10. Alison s-a impus 1-6, 7-6(4), 6-2, iar mai departe o va înfrunta pe partenera de dublu a Juliei, Ashleigh Barty. Deja-vu Wimbledon? Atunci, americanca a întrerupt o serie de 15 victorii consecutive ale lui Ash.

Începând de vineri, Ungaria are, în premieră, un jucător calificat într-o optime de finală la un Grand Slam. Numele lui este Marton Fucsovic, are 27 ani, iar după victorii cu Şapovalov (13 ATP) şi tânărul Sinner (18 ani), a încheiat povestea frumoasă a americanului Tommy Paul.

Dacă Serena Williams, Madison Keys şi Sloane Stephens (gaşca titrată a SUA) nu câştigă, o fac pentru „Unchiul Sam“ puştoaicele din „echipa de rezervă“. Sofia Kenin, 21 ani, a răzbunat-o pe Stephens, învingând-o pe Zheng Shuai, revenind impresionant de la 2-5 în primul set şi de la 0-2 în al doilea pentru o victorie 7-5, 7-6(7) care o trimite pe favorita 14 spre un duel cu mezina Cori Gauff (15 ani).

Tennys Sandgren a câştigat duelul outsiderilor americani, cu Sam Querrey, în trei seturi identice, închise cu 6-4. Hulit de mulţi pentru postările sale cu caracter politic, Tennys ajunge în optimi la Melbourne la doi ani după incursiunea surprinzătoare din 2018, până în sferturi.

Primele dueluri din optimi la Australian Open 2020:

Simplu feminin - jumătatea superioară:

  • Barty (#1) - Riske (#18)
  • Kvitova (#7) - Sakkari (#22)
  • Kenin (#14) - Gauff
  • Wang (#27) - Jabeur  

Simplu masculin - jumătatea inferioară:

  • Fognini (#12) - Sandgren
  • Federer (#3) - Fucsovic
  • Raonic (#32) - Cilic
  • Djokovic (#2) - Schwartzman (#14)
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite