Australian Open, ziua a 7-a. Respiro necesar pentru Federer şi cum s-a sabotat din nou Fognini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabio Fognini a părăsit Australian Open 2020
Fabio Fognini a părăsit Australian Open 2020

Australian Open 2020 a ajuns, oficial, la jumătatea drumului, urmând ca, duminica viitoare, să ofere ultimele seturi de trofee. În acest moment cunoaştem distribuţiile a câte două sferturi de finală de pe tablourile de simplu - feminin şi masculin. Ca de obicei, „Adevărul“ vă oferă o recapitulare a tuturor rezultatelor şi a reperelor zilei a şaptea de la Melbourne.

Roger Federer e OK! În mod justificat, după un efort substanţial în runda anterioară, contra lui Millman, Federer era obligat să evite duminică un act doi de aceeaşi factură. Existau semne de întrebare şi emoţii, însă elveţianul a avut şansa ca în Marton Fucsovic că găsească adversarul potrivit pentru restartul în turneu şi recuperarea decalajului creat. Patru ore de luptă, vineri, în condiţii dure, au lăsat ceva urme, lucru vizibil în startul lent de meci, însă elveţianul nu a avut probleme reale în a se impune, chiar dacă a cedat în premieră un set în faţa reprezentantului Ungariei. Odată încălzit angrenajul şi refăcute reglajele, Federer a transformat meciul într-un galop de sănătate spre sferturi. Scorul unei victorii necesare, de moral: 4-6, 6-1, 6-2, 6-2.

Tennys a câştigat când gândul lui Fognini a plecat de la tenis! Consemnăm o nouă eliminare notabilă a unui cap de serie (#12, de data asta) de pe tabloul masculin. Americanul Tennys Sandgren repetă isprava din 2018, revenind în sferturile de finală de la Melbourne, după 7-6(5), 7-5, 6-7(2), 6-4 în faţa lui Fognini.

Soarta meciului s-a decis, în proporţie covârşitoare, în finalul primului set. Spre lauda sa, Sandgren i-a smuls din mână lui Fognini un set pe care italianul ar fi trebuit să îl câştige, judecând prin prisma tenisului arătat. Mai departe, Fognini a „comis-o“ însă în stil clasic: s-a luat la harţă cu arbitrul, a uitat de tenis, miză şi ţel suprem. Partida a fost întreruptă mai bine de zece minute în startul setului secund: Fognini s-a certat cu arbitrul pe durata pauzei regulamentare, apoi a dat să plece la pauză de vestiare, după anunţul de reluare a jocului. S-a inflamat Sandgren, s-a inflamat şi Fognini, iar arbitrul Damien Dumusois nu a putut stinge focul. Fognini nu s-a prezentat pentru a servi decât după şase minute şi jumătate scurse de la ultimul punct. Pauza l-a destabilizat şi mai mult, a cedat break, a schimbat ostentativ tricoul într-un moment în care nu ar fi avut voie să o facă şi s-a trezit cu punct de penalitate. Show-ul a continuat, cu o convocare promptă a superviserului turneului, o demonstraţie teatrală a lui Fognini în ceea ce privea necesitatea unui time-out medical. Chiar dacă a primit îngrijiri pentru o rană la mână, Fognini a revenit pe teren total deconectat, părând că loveşte doar pentru a lovi, fără ţintă. Sandgren s-a trezit cu set şi 4-0 pe tabelă, însă Fognini, chiar şi recuperând handicapul de patru game-uri, s-a jucat prea mult cu propria soartă în acest meci, blufând constant. Sandgren l-a scăpat astfel pe Federer de o întâlnire cu imprevizibilul absolut, în timp ce Fognini mai aşteaptă zile mai calme.

Novak Djokovic pare un atlet din cursele cu obstacole ce îşi face perfect „paşii între garduri“. Cu un 6-3, 6-4, 6-4 în faţa lui Schwartzman, sârbul joacă doar cât are nevoie, menţinând un nivel calitativ ridicat, fiind bine orientat spre ceea ce ar putea deveni un nemaiîntâlnit al optulea succes la Australian Open.

Cilic n-a avut energie să lupte cu un Raonic în formă. Cu un bagaj de 7 ore şi 43 de minute de joc din ultimele două meciuri, croatul nu a rezistat fizic, a acuzat dureri la spate, aşa cum i se întâmplase şi în duelurile cu Benoit Paire şi Roberto Bautista Agut, rezultând o victorie clară, 6-4, 6-3, 7-5, alimentată cu 35 de aşi, pentru canadian, cel care redevine, cel puţin în lipsa Biancăi Andreescu, punctul de interes numărul unu pentru ţara frunzei de arţar.  Mai departe, Milos va avea misiunea de a-i da replica lui Djokovic.

Despre primele două sferturi feminine am discutat deja pe larg. Ideea de bază este însă clară: tabloul este dezechilibrat în cel mai evident mod posibil.

Două debutante în faza sferturilor de finală la un Grand Slam se vor înfrunta pentru un bilet în semifinale - Sofia Kenin şi Ons Jabeur, în timp ce de partea cealaltă se vor provoca reciproc două sportive cu CV-uri bogate, trofee de Grand Slam câştigate şi, mai mult decât atât, continuitate în ceea ce priveşte rezultate consistente în Slam-uri de anul trecut. Barty - Kvitova, sau lider mondial versus finalista de anul trecut, este o finală în sine, însă asta nu oferă niciun fel de garanţie în privinţa destinaţiei pe care trofeul o va lua sâmbăta viitoare. Singura certitudine: vorbim despre o rivalitate cu un al şaselea episod în ultimii doi şi o tradiţie a meciurilor Barty - Kvitova în Australia şi la Australian Open. Petra a învins-o clar pe Ashleigh anul trecut, lăsându-i puţine game-uri.

Un alt lucru demn de remarcat: cea mai slab clasată sportivă din acest lot pentru sferturi a fost singura care s-a impus sâmbătă în minimum de seturi.

Ashleigh Barty (#1) - Riske (#18) 6-3, 1-6, 6-4
Petra Kvitova (#7) - Maria Sakkari (#22) 6-7(4), 6-3, 6-2
Ons Jabeur - Wang Qiang (#27) 7-6(4), 6-1
Sofia Kenin (#14) - Cori Gauff 6-7(4), 6-3, 6-0

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite