Sport

articolul anterior articolul urmator

Ayatolahii „fierb“: Zi istorică pentru femeile din Iran la 40 de ani de la instaurarea unei reguli aberante

4
10 Oct 2019 05:59:37
Autor: Amir Kiarash

Revoluţia islamică din 1979 a trimis Iranul, un fel de America al Orientului Mijlociu pe vremea monarhiei, în Epoca de Piatră! Iar ayatolahii care au pus stăpânire pe ţară au instaurat o serie de reguli aberante care au distrus milioane de vieţi.

Printre idioţeniile gândite de aceşti extremişti s-a numărat şi interdicţia femeilor de a intra pe stadioanele de fotbal, sub pretextul că aici, din cauza înjurăturilor, atmosfera nu e una potrivită pentru reprezentantele sexului frumos! 

Drept urmare, în ultimii 40 de ani, milioane de femei au dus cu ele în mormânt acest vis de a asista din tribune la un meci de fotbal. Şi, ca în multe alte dăţi, a fost nevoie de o tragedie, de o viaţă pierdută, pentru ca nişte înapoiaţi să fie obligaţi să renunţe la o regulă aberantă.

Concret, luna trecută, la 9 septembrie, Sahar Khodayari (29 ani) a murit din cauza arsurilor după ce şi-a dat foc în faţa tribunalului. Sahar aflase că riscă o condamnare de 6 luni la închisoare, întrucât s-a deghizat în bărbat, într-o încercare de a intra pe arena „Azadi“ din Teheran, unde urma să vadă un meci al echipei favorite, Esteghlal. Iranianca de 29 de ani a fost reperată însă de forţele de ordine şi reţinută de poliţia religioasă. După trei nopţi petrecute în arest, femeia a fost eliberată, dar, ulterior, a primit o citaţie pentru a se prezenta la tribunal. Acolo, a aflat ce riscă şi, în semn de protest, şi-a dat foc şi, ulterior, a decedat. Această tragedie a declanşat o campanie globală cu hashtag-ul #bluegirl, aluzie la culoarea echipamentului folosit de Esteghlal, formaţia cu care simpatiza Sahar. 

Această campanie a fost şi o „palmă“ pentru FIFA, for care a ignorat până acum faptul că drepturile femeilor sunt încălcate în Iran. După moartea lui Sahar Khodayari, federaţia internaţională a informat forul de la Teheran că, în cazul în care accesul femeilor nu va fi permis pe stadion, începând cu următorul meci al naţionalei, atunci va urma o suspendare. Speriaţi, oficialii iranieni au fost obligaţi să treacă la treabă şi să negocieze intrarea femeilor pe stadion cu liderii religioşi ai ţării. Chiar dacă ayatolahii au continuat să critice FIFA pentru că se amestecă în politica internă a Iranului, decizia a fost luată: 3.500 de femei vor asista, astăzi (ora 16.30), la meciul Iran – Cambodia din preliminariile Mondialului din 2022.

Femeile vor fi majoritare în tribune

Cele 3.500 de tichete pentru sectorul feminin au fost vândute online în câteva minute. Totuşi, numărul mic de bilete alocat femeilor e încă o dovadă pentru nemernicia oficialilor iranieni! Până ieri, doar 2.500 de bărbaţi achiziţionaseră bilete online pentru partida cu Cambodia, una de interes minim pentru publicul masculin, având în vedere că adversara ocupă locul 169 în ranking-ul FIFA. În aceste condiţii, chiar dacă majoritatea locurilor vor fi goale pe „Azadi“ (capacitate: 78.116 de locuri), oficialii iranieni n-au acceptat ca mai multe femei să pătrundă pe stadion. Cu siguranţă, dacă ar fi primit acceptul autorităţilor, susţinătoarele naţionalei Iranului ar fi umplut stadionul până la refuz!

„Offside“, un film premiat internaţional despre drama femeilor din Iran

De-a lungul anilor, mii de iranience au încercat să meargă la meciurile importante ale echipei naţionale sau la cele ale formaţiilor populare de club. Pe timpul mandatului preşedintelui Mohammad Khatami, în 2005, un grup de 200 de femei a format un zid viu în faţa maşinii acestuia, la intrarea pe arena „Azadi“ din Teheran, înaintea unui meci Iran - Bahrain la finalul căruia Iranul s-a calificat la Mondialul din 2006. Văzând situaţia, Khatami le-a permis femeilor care au bătut drumul până la „Azadi“ să vadă meciul din loja sa. Ulterior, faimosul regizor iranian, Jafar Panahi, a făcut un film premiat internaţional despre acest episod. Pelicula numită „Offside“ a ajuns şi în cinematografele din România şi poate fi vizionată acum online cu subtitrare în limba engleză.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ionel Marcu
10.10.2019, 09:24:08

Mare pacoste pentru omenire a fost apariția acelui Mohamed, creatorul ”versetelor satanice”, cum s-a exprimat Salman Rushdie. Fără el, omenirea ar fi fost mult mai bună, fără acele zeci de războaie care i-au dus pe arabi până în Franța și până în India și Indonezia, fără cruciade, fără terorism, fără crunta îngrădire a unor drepturi elementare în țările dominate de islam. Ghinion!

+7 (7 voturi)
marinescu nick
10.10.2019, 09:31:17

Nu neaparat Mahomed e problema,cat imbecilii needucati si lipsiti complet de inteligenta care au transformat religia asta in ceva abject si lipsit de orice normalitate...sa recunoastem,cunoaste cineva un islamist moderat??? Chiar si cei care se autoproclama asa sunt in realitate niste javre insetate de razbunare si care viseaza doar crestini morti. Dupa cum se stie,in islam infractiunea de apostazie,adica renuntarea la islam si convertirea la alta religie,se pedepseste cu moartea. Nu putem face si noi ,crestinii,la fel pt cei care se convertesc la islam???

+5 (7 voturi)
marius cristian
10.10.2019, 10:37:52

Comentariu considerat abuziv.

Charles Franc
10.10.2019, 22:54:38

lasa ca in 20-30 de ani Europa va fi condusa tot de acesti inapoiati, sa vedem atunci pe cine mai suspenda FIFA.....noul guvern tradator itlaian tocmai a dat din nou drumul la invazie in MEditerana, din Trucia fluxul e contnuu, asa ca ne asteapta un viitor luminos sub semiluna