Olimpică la 11 ani. Beatrice Huştiu, cea mai tănără patinatoare din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românca Beatrice Huştiu este cea mai tânără patinatoare care a participat vreodată la Jocurile Olimpice de iarnă. S-a întâmplat în 1968, la Grenoble.

Patinajul artistic este unul dintre cele mai spectaculoase sporturi de la Olimpiadă, dar România rar a avut acces pe gheţa marilor campioni. Şi totuşi, suntem în istorie. Asta datorită lui Beatrice Huştiu, care este cea mai tănără patinatoare participantă la Jocurile Olimpice. Românca avea numai 11 ani, când a fost selectată în lotul României pentru Olimpiada de la Grenoble, din 1968. A beneficiat de faptul că era perioada în care nu exista limită de vârstă la acest sport, pentru că acum n-ar fi posibil aşa ceva, întrucât CIO a stabilit un plafon de participare. Toţi patinatorii care participă acum la Olimpiadă trebuie să fi împlinit 15 ani pănă la 1 iulie 2013.

La Grenoble, în 1968, Beatrice a terminat pe locul 21, dar a fost atracţia principală a Olimpiadei, drept pentru care a purtat drapelului României la festivitatea de deschidere. La 46 de ani de la acel eveniment, Beatrice Huştiu trăieşte în Austria, la Viena, acolo unde este antrenoare de pationaj. A plecat definitiv din România, însă nu şi-a uitat locurile natale.

Din rahitism la patinaj

Ea s-a născut la Bucureşti, unde a şi început patinajul. „Aveam cinci ani când am început patinajul şi sufeream de rahitism, deoarece nu prea mâncam. Medicii le-au spus părinţilor să se pregătească să mai facă un copil, pentru că eu nu prea aveam şanse la viaţă. Tata era inginer silvicultor, iar mama era pasionată de sport, de schi şi de alpinism, dar şi pilot de încercare de avioane. Aşadar, m-au dus pe gheaţă în speranţa că de la frig şi mişcare o să îmi vină pofta de mâncare”, îşi începe povestea Beatrice Huştiu.

Antrenorii de atunci au remarcat însă imediat că micuţa Beatrice avea ceva special în mişcările de pe gheaţă. La şapte ani avea deja să devină campionă naţională la categoria ei de vârstă. Spune că părinţii ei au vânduta o casă să o poată ţine la patinaj, să îi plătească antrenamentele şi stagiile de pregătire din Cehoslovacia şi Germania.

„La 11 ani am devenit campioană naţională la senioare. Aşa am ajuns la Olimpiada de la Grenoble. A fost ceva de vis. Eram singura fată din delegaţia română. Ştiam că toată lumea mă iubeşte. La proba liberă m-am clasat pe locul 12, dar am fost mai slabă la figuri obligatorii şi am pierdut în clasarea finală”, a mai spus Beatrice Huştiu.

„Munceam ca la ocnă”

A practicat patinajul până la vârsta de 18 ani, chiar dacă viaţa nu a fost foarte darnică cu ea. „Eu nu ştiam ce este distracţia. Mă antrenam şi şase ore pe zi, munceam ca la ocnă. Acum tinerii cred că e suficient să te antrenezi o oră. În 1976,  eram campioană şi trebuia să particip şi la Jocurile Olimpice de la Innsbruck. A fost nevoită să renunţ, pentru că a trebuit să am grijă de mama, care a rămas paralizată la pat. Ea a murit apoi, iar la scurt timp s-a îmbolnăvit şi tata şi a murit şi el. Atunci am decis să renunţ la patinaj şi să schimb totul în viaţa mea”, a afirmat Beatrice Huştiu. Terminase deja Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi dorea să devină antrenoare. „La repartiţie am cerut să ajung la Timişoara, dar am ajuns  la Deta, la 40 de kilometri de Timişoara, unde am fost profesoară de sport. Eram şi antrenoare la Clubul Sportiv Şcola 1 din Timişoara aşa că eram nevoită să fac naveta”, îşi aminteşte fosta patinatoare. Asta n-a împiedicat-o să aibă rezultate.  „Am pus pe picioare o echipă puternică de patinaj la Timişoara. Eram cei mai buni din ţară şi la individul şi la perechi. Veneau foarte mulţi copii la acest sport. Cătălin Frăţilă, poate cel mai bun elev al meu, a fost ani de zile campion naţional. A câştigat pe puţin zece titluri”, a mai declarat Beatrice Huştiu.

Beatrice Huştiu, campioană olimpică a României la patinaj artistic la 11 ani, în 1968


A antrenat şi în Danemarca

Patinajul din Timişoara a intrat în declin după Revoluţie, iar în 1992, Beatrice Huştiu a acceptat oferta de a antrena în Danemarca. A lucrat acolo timp de doi ani şi ar fi putut continua dacă nu exista dorul de casă. La Timişoara însă patinajul murise, drept pentru care după căsătoria cu Eugen Triebel, originar din Sibiu, a ales să plece la Viena. „De 18 ani antrenez la acelaşi club. Am avut şi seniori la început, dar în ultimii ani m-am axat pe copii. Am un copil care patru ani la rând este campion european la categoria sa de vârstă, 10-14 ani. Am văzut că este talentat şi l-am antrenat pe gratis”, a dezvăluit Beatrice Huştiu.

Şi-a luat casă la Timişoara

Antrenoarea nu a rupt complet legătura cu România. A cumpărat, alături de bărbatul ei, o casă de vacanţă în satul Covaci, aflat la şapte kilometri de Timişoara, unde vine cel puţin o dată pe an.

Beatrice Huştiu şi Roxana Luca (2002 şi 2006) sunt singurele patinatoare din istoria României care au participat la Jocurile Olimpice

Beatrice Huştiu: Patinajul românesc de acum este foarte slab, practic nici nu există, deoarece nu sunt condiţii. Reprezentantul nostru la Olimpiada de la Soci se pregăteşte în Elveţia, iar acest sport e foarte costisitor”
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite