Bellu şi Bitang, „înţepaţi“ din interior: „Unii au gândit că sportul începe şi se termină odată cu mandatul lor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bellu şi Bitang au cucerit  trei medalii la Londra,  un aur, un argint  şi un bronz

Gimnastica românească traversează un moment de cumpănă, după ce echipa feminină a ratat în premieră calificarea la Jocurile Olimpice, iar accidentările veteranelor Larisa Iordache şi Diana Bulimar le îngreunează antrenorilor misiunea de a crea o echipă competitivă pentru Campionatele Europene de la Berna, care vor avea loc în perioada 1-5 iunie.

Selecţionerul lotului feminin de junioare, Nicolae Forminte, care a pregătit şi lotul de senioare între 2005 şi 2010, a scris recent un mesaj mai mult decât sugestiv pe o reţea de socializare: „În Italia, cele 105 medalii obţinute pentru România au fost recunoscute, atribuindu-mi-se calificarea profesională corespunzătoare. În România, unii au gândit că sportul începe şi se termină o dată cu mandatul lor şi cu Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012“. 

Trimiterea este mai mult decât evidentă. De altfel, în timp ce Octavian Bellu şi Mariana Bitang s-au arătat mereu pesimişti în privinţa viitorului gimnasticii feminine româneşti, Nicolae Forminte a fost de părere că acest sport poate redeveni ceea ce a fost. „Nu mă întrebaţi vă rog ce s-a întâmplat sau care sunt cauzele, pentru că durerea cunoscătorului este infinit mai mare, pentru simplul motiv că nu poate urla adevărurile în gura mare. Şi asta pentru simplul motiv că nu ar ajuta la nimic. Încă o dată se adevereşte proverbul conform căruia nu poţi fi profet în propria ţară. Vinovăţia este colectivă. Nu pot decât să promit că, atât cât va depinde de mine, voi face, pentru a pune umărul la redresarea gimnasticii“, a notat Forminte imediat după ratarea calificării la Jocurile Olimpice.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache, a încercat să impună cooptarea lui Nicolae Forminte în staff-ul tehnic al lotului feminin după dezastrul de la Campionatele Mondiale din 2015, însă şeful Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, n-a dat curs sugestiei. „Eu cred că domnul Petrache nu a făcut decât o inventariere a specialiştilor la îndemână, care să încerce să salveze ce se mai poate salva. I-am mulţumit pentru frumoasele aprecieri, dar deciziile sunt la mâna federaţiei. Eu ştiu doar că, în momentul în care o fată mi-a ratat de două ori, la întoarcere am fost schimbat, deşi am venit cu medalii. Nu sunt ranchiunos, dar aşa au fost vremurile atunci şi altele sunt acum. Mergem înainte“, a spus atunci Forminte. 

În 2010, după ce Octavian Bellu şi Mariana Bitang au revenit la cârma lotului feminin, Nicolae Forminte afirma: „Am conştiinţa împăcată. Am făcut din rahat bici. Nu spun mai multe, aşa e o vorbă din popor. La ce condiţii au fost, asta am făcut. Gimnastica va avea un viitor luminat, dacă revin specialiştii Bellu şi Bitang. Oricum, eu le las mai mult decât mi-au lăsat ei mie, mai multe sportive de viitor şi cu şanse reale de progres“.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite