Borussia Dortmund - Bayern, cap de afiş în weekend. Tottenham joacă la City, West Ham are derby londonez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lewandowski (stânga), principalul pericol pentru defensiva lui Bayern. FOTO: Reuters
Lewandowski (stânga), principalul pericol pentru defensiva lui Bayern. FOTO: Reuters

Primul episod din campionat al celui mai aşteptat meci din Germania (şi nu numai) se joacă sâmbătă (19.30, Eurosport 2). Etapa a 13-a din Bundesliga propune duelul primelor două clasate din Bundesliga pe „Signal-Iduna Park“, acolo unde Jürgen Klopp, revenit din vizita de la Bucureşti, aşteaptă să-i dea replica lui Guardiola, dar are probleme uriaşe în defensivă.

Borussia „scârţâie" în deplasare în acest sezon, unde a bifat două înfrângeri şi un egal, dar pe teren propriu are victorii pe linie, până acum. 

După ce-a fost la Bucureşti pentru a-l vedea pe Mitroglou, un posibil înlocuitor pentru Lewandowski (care are şanse mari să ajungă chiar la Bayern), Jurgen Klopp se pregăteşte de un nou duel cu Pep Guardiola. 

Pe primul l-a câştigat clar, înainte de startul sezonului, un 4-2 în Supercupa Germaniei, partidă jucate, de altfel, chiar pe „Signal-Iduna Park“. Pep a acumulat însă experienţă germană de la sfârşitul lui iulie, are şi un lot mult mai valoros, aşa că, în campionat, Bayern e lider cu patru puncte avans faţă de Borussia, după 12 etape. 

Se întâlneşte cel mai tare atac (Borussia - 32 de goluri marcate) cu cea mai puternică apărare (Bayern - doar şapte goluri încasate). 

„Galben-negrii" au câţiva oameni responsabili cu golul, în primul rând golgheterul Lewandowski (9 reuşite - pe primul loc în topul marcatorilor din Germania în acest moment), dar şi duo-ul Pierre-Emerick Aubameyang - Marco Reus, ambii cu şapte reuşite. La Bayern, ofensiva e mai echilibrată, în afară de vârful Mandzukici (opt goluri), alţii patru jucători având cel puţin trei goluri în Bundesliga, în acest sezon. 

Borussia, fără linia de fundaşi din sezonul trecut!

Ambele echipe au probleme cu accidentările, în special Borussia. Iar compartimentul cel mai greu încercat este defensiva, unde Klopp şi-a văzut jucătorii căzând pe capete în acest sezon. Încă înainte de startul sezonului, Lukasz Piszczek a avut nevoie de o operaţia la şold, pentru a repara o intervenţie mai veche şi mai puţin reuşită, iar la jumătatea lunii s-a accidentat grav la genunchiul drept Subotic (cel puţin şase-şapte luni de pauză). Ultimii au căzut Schmelzer şi Mats Hummels, la meciurile naţionalelor, aşa că, practic, Klopp va juca derby-ul fără întreaga linie defensivă din sezonul trecut! 

Singurele două prezenţe certe în defensiva Borussiei vor fi fundaşul central grec Sokratis Papastathopoulos, pe care l-am văzut în barajul cu noi, şi mijlocaşul Kevin Großkreutz, reprofilat fundaş dreapta. În rest, pentru a-şi acoperi găurile, Klopp va trebui să aleagă între alte reprofilări, precum cea a lui „Kuba“ Blaszczykowski, puşti, precum Marian Sarr (18 ani) sau Koray Günther (19 ani) şi Oliver Kirch (31 de ani). Pe ultima sută de metri, Borussia l-a transferat de urgenţă pe veteranul Manuel Friedrich (34 de ani), fundaşul central care în vară şi-a încheiat înţelegerea cu Leverkusen şi era liber de contract. 

Şi Bayern are absenţe notabile, dar într-un compartiment unde Pep are destule variante. Pe lângă Schweinsteiger, care are probleme după operaţia la gleznă din iunie, s-a accidentat şi francezul Ribery, care a suferit o fractură de coastă în returul partidei din play-off cu Ucraina. 

Va fi interesant de urmărit şi reacţia fanilor de pe „Signal-Iduna Park“ la primul meci al lui Gotze pe această arenă după trădarea din mai. Mijlocaşul care a crescut de la opt ani în curtea Borussiei, cumpărat de Bayern în aprilie, prin achitarea clauzei de 37 de milioane de euro, va juca pentru prima dată în faţa fostei echipe. Şi chiar în faţa fanilor care l-au idolatrizat. 

„Va fi probabil unul dintre cele mai grele momente ale carierei mele, de până acum“, a anticipat Mario Götze (21 de ani). Mijlocaşul ofensiv n-a jucat, din cauza unei accidentări, nici în finala Ligii Campionilor (când încă era la Borussia, deşi Bayern îi achitase clauza), nici în Supercupă.

mario gotze banner borussia

Banner al fanilor Borussiei, afişat în mai, la primul meci cu Bayen, după "trădarea" lui Gotze: "Goana după bani arată câtă inimă ai. Dispari, Gotze". Mai jos, mijlocaşul alături de Guardiola. FOTO: Reuters

 

Gotze Guardiola FOTO Reuters

88 de derby-uri s-au disputat, în campionat, între cele două rivale. Bayern conduce cu 38 de victorii, în timp ce Borussia n-a reuşit decât 22. Alte 18 de partide s-au încheiat la egalitate

4 meciuri au jucat până acum Borussia şi Bayern, în 2013. În afară de acel 4-2 pentru Borussia, în Supercupă, au mai fost un egal, 1-1, în campionat, pe „Signal-Iduna Park“, şi două victorii ale lui Bayern. Una în Cupă (1-0), cealaltă în finala Ligii Campionilor (2-1)

37 de meciuri în campionat fără înfrângere este recordul (încă în picioare) al lui Bayern Munchen

32 de puncte are Bayern, după 12 etape, cu patru mai mult decât Borussia

Alte meciuri tari din acest final de săptămână

Sâmbătă

14:45 Everton - Liverpool 

O altă partidă mare din acest weekend. Este primul „Merseyside Derby“ pentru managerul gazdelor, Roberto Martinez. „Caramelele“ n-au câştigat decât un meci din ultimele 13 întâlniri cu rivala locală, plus că Liverpool are un debut de sezon excelent, fiind pe locul 2, cu 22 de puncte, la două lungimi în spatele liderului Arsenal. Diferenţa între primele clasate din Anglia în acest moment este însă destul de mică. Everton este pe 6, dar are 20 de puncte. 

19.30 West Ham - Chelsea

Derby londonez pentru Răzvan Raţ. Deşi a ieşit uşor accidentat în returul cu Grecia, după 26 de minute, presa engleză îl vede titular pe fundaşul stânga român. „Ciocănarii“, locul 16, cu 10 puncte, au un meci greu în faţa lui Chelsea, doar locul 4 (21 de puncte), o veritabilă „fiară rănită“. Echipa lui Mourinho a acumulat un singur punct în ultimele două etape (şi acela furat în prelungirile meciului cu West Bromwich, după ce a egalat dintr-un penalty inexistent). 

Duminică

15.30 Manchester City - Tottenham 

Ar putea fi prima întâlnire cu un adversar de calibru din Anglia pentru Vlad Chiricheş. Din cauza problemelor medicale, Andre Villas-Boas ar putea decide totuşi să nu-l folosească pe român la acest meci, deşi fundaşul a evoluat cu o mască în returul cu Grecia.

22.00 Sevila - Betis 

Derby-ul oraşului Sevilla. După 13 etape, Sevilla este pe locul 11, cu 16 puncte, în timp ce Betis e „lanterna roşie“ din Primera, cu doar nouă puncte. Rusescu e în lotul gazdelor.

22.00 Nantes - Monaco (Digi Sport 2)

În martie, Nantes primea vizita celor de la Monaco într-un meci din liga a doua din Franţa. Acum cele două echipe sunt în faţa clasamentului din prima ligă, "canarii" pe patru cu 23 de puncte, monegascii pe 3, cu trei punte în plus. Nicoliţă ar putea da piept cu Edinson Cavani, deşi aproape sigur românul va începe ca rezervă acest meci. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite