Sport

articolul anterior articolul urmator

Brânză „dulce“, o reţetă de succes în scrimă

0
30 May 2010 19:27:08
Autor: adevarul

O sportivă simpatică şi mai mereu jovială, spadasina Ana Maria Brânză (26 de ani) este lidera noii generaţii a scrimei feminine autohtone. Cu ea în echipă, România speră să cucerească titlul mondial. Vicecampioană olimpică la Beijing şi dublă campioană europeană cu echipa României în 2008 şi 2009, bucureşteanca ţinteşte aurul la JO de la Londra din 2012.

Pentru actuala vicecampioană olimpică, sportul a fost doar o joacă în anii copilăriei. Nu a pornit cu gândul să câştige bani, să ajungă o mare campioană sau să le facă pe plac părinţilor. „Voiam doar să rămân veşnic copil şi să nu am niciodată responsabilităţi", glumeşte spadasina. La 10 ani, o găsim pe micuţa Ana Maria pe terenurile de tenis. Renunţă însă după doar un an deoarece antrenorul o punea să ţină racheta în mâna dreaptă, ea fiind stângace.

Zglobie din fire, „Brânzici" îl bate totuşi la cap pe fratele său Marius, fotbalist la juniorii Stelei, că ea vrea să facă neapărat sport. Aşa ajunge întâmplător în sala de scrimă. Nu ştia cu ce se mănâncă acest sport, dar tatăl ei o păcăleşte că are legătură cu duelurile din filme şi Ana Maria devine deodată curioasă. După doar şase luni de antrenamente, devine campioană naţională la vârsta ei şi i se întrevedea deja o carieră promiţătoare.

Consacrarea şi problemele de sănătate

Talentul nativ, combinat cu seriozitatea în pregătire, o ajută pe Ana Maria să câştige pe rând titlul mondial la cadete şi junioare şi toţi o poreclesc deja „urmaşa Laurei Badea". La doar 18 ani, Brânză face senzaţie la Mondialele de senioare din 2002 şi cucereşte o medalie. Presiunea asupra ei şi impactul brusc cu scrima la cel mai nivel înalt o fac pe simpatica spadasină să-şi amâne adevărata „explozie" până în 2008, când are un an de graţie.

Iese campioana europeană cu echipa, vicecampioană continentală la individual la aceeaşi competiţie, şi face apoi milioane de români fericiţi prin argintul olimpic de la Beijing. Dorinţa de a deveni cea mai bună din lume într-un timp scurt se întoarce însă asupra ei ca un bumerang. După aurul cu echipa de la Europenele din iulie, Brânză a forţat, fără succes, o medalie la Mondialele din octombrie, deşi acuza dureri mari la încheietură. După o serie neconcludentă de analize în ţară, Ana Maria a fost trimisă la o clinică modernă din Franţa cu sprijinul şefului COSR, Octavian Morariu. Tripla campioană europeană a intrat apoi într-un program de refacere strict, iar efectul a fost cel scontat.

Titlul mondial, următorul vis

Ana Maria este o sportivă foarte talentată. Faptul că a ajuns într-o finală olimpică este o mostră a valorii ei. În opinia mea, cine ajunge la acest nivel, poate oricând să facă pasul şi către aur.

Ar putea fi în scurt timp şi cazul ei, deoarece este încă foarte tânără. Ea a spus mereu că vrea să o egaleze sau chiar să o depăşească pe Laura Badea şi sper să-şi îndeplinească acest vis îndrăzneţ.

Din punct de vedere tehnic, Ana Maria nu duce lipsă de nimic, are toate calităţile necesare pentru a fi în top: rapiditate în execuţii, agilitate pe planşă şi acurateţe în lovituri, toate fiind coroborate cu multă ambiţie şi profesionalism.

În plus, faptul că este stângace este un mare atu pentru ea în faţa celorlalte adversare şi acest lucru poate fi de multe ori un capitol decisiv. La ora actuală, ea este lidera unei generaţii şi depinde doar de ea să confirme aşteptările suporterilor şi a celor din lumea scrimei.Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii