Burleanu se ia la trântă cu cei mai influenţi oameni din fotbalul mondial! Ce premieră va bifa şeful FRF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Burleanu

România poate avea, în premieră, un oficial în comitetul în care se iau cele mai importante decizii din fotbalul mondial

Anul viitor, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, va candida pentru un mandat de patru ani la Consiliul FIFA, organismul de conducere al celui mai important for fotbalistic internaţional, mişcare ce reprezintă o premieră pentru România, de la afilierea la FIFA în 1923 până azi. Pentru a putea candida la această funcţie, Răzvan Burleanu (36 de ani) mai are nevoie doar de susţinerea oficială din partea FRF, condiţie pe care o va bifa în cadrul Comitetului Executiv programat luni, validarea candidaturii fiind o simplă formalitate.

Preşedintele FRF nu este un nume necunoscut printre conducătorii fotbalului mondial. Burleanu coordonează din 2017 grupul de lucru UEFA-Uniunea Europeană, pentru ca din 2019 să fie numit de UEFA şi în grupul de lucru dedicat strategiei comerciale pentru competiţiile la nivel de echipe naţionale. De asemenea, tot de anul trecut, ocupă şi funcţia de  preşedinte în Comisia Media UEFA, după ce fusese anterior, pe rând, membru, vicepreşedinte şi prim-vicepreşedinte al Comisiei de Marketing UEFA. 

Alegerile vor fi la 2 martie 2021

În cazul în care va câştiga în alegerile de la FIFA, programate pentru 2 martie 2021, şeful de la Casa Fotbalului va primi implicit şi poziţia de membru al Comitetului Executiv UEFA, unde România a mai fost reprezentată în trecut şi de Mircea Sandu. Un eventual succes al lui Burleanu nu va rezolva peste noapte problemele celui mai popular sport din ţara noastră, dar ne va aduce un important capital de imagine şi ar veni cu influenţa în rândul celor care vor lua decizii ce pot ajuta fotbalul nostru. 

36 de membri sunt în Consiliul FIFA

Consiliul FIFA este condus de preşedintele forului mondial, Gianni Infantino, şi este format din 36 de reprezentanţi ai confederaţiilor continentale. UEFA are 9 membri în acest consiliu, dintre care preşedintele UEFA, slovenul Aleksander Ceferin, este membru de drept. Alte două poziţii sunt impuse de statutul FIFA, care stipulează prezenţa unui membru din spaţiul britanic şi a câte unui reprezentant pentru fiecare confederaţie continentală. Din ceilalţi 6 membri care reprezintă Europa, anul viitor le vor expira mandatele a 4 dintre ei, Fernando Gomes (Portugalia), Alexey Sorokin (Rusia), Georgios Koumas (Cipru) şi Dejan Savicevic (Muntenegru), însă fiecare dintre aceştia are dreptul să îşi depună din nou candidatura.

Mircea Sandu, două mandate la UEFA 

În perioada 2007-20 15, fostul preşedinte al FRF Mircea Sandu a prins două mandate consecutive în Comitetul Executiv al forului european. În 2007, românul a decis să îl sprijine la alegerile pentru şefia UEFA pe Michel Platini, în detrimentul suedezului Lenart Johansson. Francezul a câştigat atunci alegerile şi nu l-a uitat pe 

Mircea Sandu, răsplătindu-l pe acesta cu un loc în râvnitul comitet.Anterior, Sandu încercase de alte două ori să pătrundă în CEx al UEFA, prima oară în aprilie 1998 şi a doua oară în iulie 2000, amândouă tentativele fiind încheiate cu eşecuri. În 2014 însă, Sandu a pierdut şefia fotbalului intern în faţa lui Răzvan Burleanu, iar FRF a decis să îi retragă sprijinul pentru alegerile din 2015, motiv pentru care i-a fost imposibil să mai candideze pentru încă patru ani. În urma retragerii lui Mircea Sandu, FRF a renunţat să mai propună vreun candidat din partea României. 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite