Buş a fost descoperit de Hagi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eroul Galaţiului a fost remarcat de fostul căpitan al tricolorilor. Acesta l-a convins pe Iancu să dea 500.000 de dolari pe mijlocaş. Ulterior, bănăţenii au renunţat la el după despărţirea de „Rege“. Fotbalistul de 24 de ani evolua acum trei ani la formaţia a doua a celor de la „U“ Cluj, în cel de-al patrulea eşalon valoric al ţării!

Laurenţiu Buş a devenit eroul Galaţiului, după ce a marcat unicul gol din Supercupa României, contra Stelei, cu un şut superb, de la marginea careului. Fotbalistul a avut o contribuţie decisivă şi la câştigarea campionatului, prin centrarea perfectă care i-a dat ocazia lui Pena să marcheze golul victoriei în „finala" cu Poli Timişoara, din penultima etapă a sezonului trecut.

Originar din Cluj, Buş a început fotbalul la Universitatea. Şansa i-a surâs, pentru prima oară, în 2006, când a fost remarcat de Gică Hagi, într-un meci din liga secundă. „Regele" l-a convins imediat pe Marian Iancu să plătească 500.000 de dolari pentru a-l aduce la Timişoara, dar mijlocaşul n-a mai fost băgat în seamă de nimeni după plecarea lui Hagi. Astfel, s-a întors după numai un an la „U".

Luat gratis de Oţelul

A urmat declinul. În primăvara lui 2008, antrenorul Alpar Meszaros l-a trimis chiar pentru scurtă vreme şi la echipa a doua a clujenilor, în Liga a IV-a. „Pentru mine, important este să joc. Prefer să evoluez în­­tr-un meci întreg la «U» II decât să fac doar antrenamente cu echipa mare", mărturisea Buş la vremea respectivă. În vara lui 2009, după ce Florian Walter a preluat Universitatea, Buş a fost trimis la Arieşul Turda. De acolo a fost readus în fotbalul mare, în 2010, de tehnicianul Oţelului, Dorinel Munteanu, care-l cunoştea foarte bine din perioada în care era antrenor-jucător la Universitatea Cluj.

Marius Stan a reuşit să-l ia la Galaţi din postura de fotbalist liber de contract, întrucât mijlocaşul nu fusese plătit câteva luni bune de cei de la Arieşul. „Nu mi-a fost deloc greu să mă adaptez la Galaţi, cu toate că sunt destul de departe de casă. Am mulţi colegi tineri, cam de aceeaşi vârstă cu mine, cu care mă înţeleg bine. Plus că prezenţa lui Gabi Giurgiu a contat foarte mult. El m-a ajutat enorm să mă integrez", a explicat eroul Oţelului.

625  de euro câştiga lunar Laurenţiu Buş la Arieşul Turda. La Galaţi, el încasează 2.500 de euro pe lună.

Are un frate care joacă la CFR Cluj

Laurenţiu nu este singurul fotbalist din familia Buş. Fratele său, Sergiu (foto), care este cu cinci ani mai mic decât el, este atacant la CFR Cluj. „Jucătorul meu preferat e Ronaldo, dar nu Cristiano, ci marele atacant brazilian. Încerc să-l imit cât pot", a explicat Sergiu Buş, care a făcut parte din lotul naţionalei U-19.

Laurențiu Buș, mijlocaș Oţelul Galaţi: „Oţelul a crezut în mine"

„Adevărul": Felicitări pentru gol şi pentru trofeu. Cum aţi petrecut?

Laurenţiu Buş: Nu prea am avut timp. Eram toţi rupţi de oboseală, am plecat imediat după meci spre Galaţi. Am desfăcut câteva sticle de şampanie în autocar.

Aţi terminat sezonul trecut cu un trofeu şi aţi început noul sezon tot cu un trofeu...

Niciodată nu mi-a trecut prin cap că vom avea un an atât de bun. Când am venit la Galaţi tot ce-mi doream era să joc mai mult. Nu m-am gândit că voi câştiga titlul, Supercupa, că o să ajung şi în Liga Campionilor.

Cum îţi explici „explozia" asta a ta?

La Oţelul mi s-a dat şansa să joc. Cei de aici au crezut în mine. De pregătit, m-am pregătit la fel de bine la toate echipele pe unde am fost. Am simţit însă că trebuie să plec de la Cluj, după şapte ani petrecuţi acolo şi după multe împrumuturi pe la alte cluburi.

Ai fost omul decisiv în meciurile importante.

Aşa s-a nimerit, dar crezi că aş fi făcut ceva fără echipă? Nu Buş a luat titlul sau Supercupa, ci Oţelul Galaţi. Dincolo de asta, încă n-am obţinut tot ce se putea. Mai avem de muncit, mai avem de câştigat trofee.

Acum aveţi moral excelent şi pentru meciurile din Liga Campionilor.

Stai că până la meciurile din Ligă avem partidele din campionat. Cum să ne gândim la Barcelona, când noi trebuie să jucăm, mai întâi, cu Petrolul...

Nu te cred, dacă îmi spui că nu vă gândiţi la Ligă.

Pe cuvânt! Dacă nu luam în serios, în sezonul trecut, meciurile cu Brăneşti, Urziceni sau oricare altă echipă, mai ajungeam acum în Ligă? Realitatea e că jocurile cu Voinţa Sibiu sau Chiajna sunt la fel de importante ca cele din Ligă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite