Sport

articolul anterior articolul urmator

Calvarul campionilor olimpici: Ce păţesc pe lacul Snagov cei care au salvat onoarea sportului românesc, la Tokyo

21
3 Aug 2021 06:30:02
Autor: Amir Kiarash
Elisabeta Lipă, preşedintele Federaţiei Române de Canotaj. FOTO: Mediafax
Elisabeta Lipă, preşedintele Federaţiei Române de Canotaj. FOTO: Mediafax

Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului 20, care conduce sportul care ne-a adus trei medalii la Tokyo, a vorbit despre problemele de care se lovesc componenţii loturilor.

La revenirea lotului de canotaj în ţară, Elisabeta Lipă, omul care conduce FRC, l-a atacat pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.
 
„Ce se întâmplă pe Orşova, Dunăre şi Snagov... Nu e o fericire să te antrenezi. Noi am avut multe antrenamente ratate. Îi mulţumesc domnului Drulă pentru că nu mi-a răspuns la telefon şi la mesaje. Asta nu înseamnă că a scăpat. Legislaţia e învechită şi trebuie modificată“, a tunat Lipă, cu opt medalii olimpice în palmares, dintre care cinci de aur.
 
Pornind de aici, „Adevărul“ a vorbit cu şeful canotajului românesc, pentru a afla problemele cu care se confruntă această federaţie care, deocamdată, a salvat onoarea sportului românesc, la Tokyo.
 
„Adevărul“: Felicitări, în primul rând. Canotajul a contribuit cu trei medalii, la totalul nostru de patru, de până acum...
Elisabeta Lipă: Ştiţi cum se spune? Ce am semănat, aia culegem! Anul trecut, când era totul închis, când sportul era oprit, am plâns, efectiv, ca să reluăm antrenamentele! M-am rugat ca de Sfintele Moaşte, să fim lăsaţi să ne întoarcem la pregătire. Când se striga „Stăm acasă“, da...,
 
Şi, totuşi, de ce nu se pot antrena sportivii de la canotaj, în linişte, pe lacul Snagov?
Atâta m-am plâns la toţi, atâta m-am zbătut şi eu, în mandatul meu (n.r. - când a fost ministrul Sporturilor, între 2015 şi 2017)... Atunci, am şi insistat să se facă o modificare legislativă. Dar, într-un an de zile, ce să faci? N-ai ce să faci, oricât de mult ţi-ai dori asta. Şi, drept urmare, totul a „murit“, aşa cum a început. 
 
Şi care e situaţia, la ora actuală?
Pe scurt, poliţia nu poate reacţiona decât la sesizări. În rest, poliţia n-are voie să oprească, poliţia n-are voie să dea amenzi. Altfel spus, n-are niciun fel de control asupra a ceea ce se întâmplă pe lac! Chiar şi aşa însă, domnul ministru Bode (n.r. - Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode) m-a ajutat foarte mult. Avem Poliţia Transport Naval, iar băieţii au patrulat foarte mult. Şi atunci, au mai oprit din nebunia aia, ce e acolo. Dar legislaţia trebuie modificată! Pentru că, din punctul meu de vedere, poliţia ar trebui să dea amenzi, exact cum se întâmplă şi în cazul poliţiei rutiere. Plus că, prin Autoritatea Navală Română, există un regim al râurilor, al fluviilor şi aşa mai departe. Care spune ce ai voie să faci şi ce nu poţi să faci, în fiecare zonă. Din păcate, nerespectându-se nimic, pe lacul Snagov, au apărut nişte şalupe dintr-alea mari, care fac valuri înfiorătoare. Şi care îi încurcă pe sportivi, la antrenamente. Până la urmă, şi această capacitate cilindrică ar trebui să aibă nişte norme, nişte limite. Minime şi maxime. Nu merge chiar aşa: îmi iau şalupă de 100 de cai putere şi eu merg pe Snagov! Pentru că, şi pe apă, ca şi pe uscat, trebuie să existe nişte norme. Nu poţi să faci tot ce îţi trece prin cap.
 
Sunt speranţe să se rezolve problema? 
Normal că aceste lucruri se pot rezolva! Doar cine nu vrea, nu face nimic. Suntem în secolul 21! S-au schimbat şi maşinile, s-au schimbat şi şalupele. Trebuie să ne adaptăm. Pentru că e normal să convieţuim pe acelaşi lac. Dar, dacă n-avem respect unii pentru alţii, atunci poate că e cazul ca legislaţia să ne pună cu picioarele pe pământ. La noi, au existat sesizări că facem gălăgie pe lac! Normal că, dimineaţa, când dormi şi antrenorul stă cu portavoce, ca să corecteze sportivul, se aude. Dar noi am reacţionat, ca să nu deranjăm locatarii. Ce am făcut? Am cumpărat nişte dispozitive, nişte walkie talkie-uri, astfel încât să nu fie nivelul de decibeli prea mare şi să deranjeze. Adică, noi am încercat să respectăm ceva. Dar să fim şi respectaţi!
 
 
Ministrul Sporturilor, Eduard Novak, v-a ajutat cu ceva, în această privinţă?
Nici măcar n-am solicitat intervenţia ministrului Novak (foto). Pentru că eu consider că ministrul Sporturilor nu mă putea ajuta, în această situaţie. Lucrurile sunt clare: Autoritatea Navală e în subordinea Ministerului Transporturilor şi, de aceea, e nevoie de intervenţia domnului Cătălin Drulă (n.r. - ministrul Transporturilor). Mai ales că nouă ne trebuie o schimbare legislativă pentru rezolvarea problemei, pe termen lung. 
 
Ieri, Sandu Pop, secretarul Federaţiei de Canotaj, a făcut o declaraţie alarmantă. A spus că forul pe care îl conduceţi nu mai are bani pentru restul anului 2021...
Lucrurile stau în felul următor: în luna ianuarie, când s-a dat bugetul federaţiei, suma a fost mult mai mică, comparativ cu 2020. Mult mai mică! Din acest buget, noi finanţăm şi activitatea juniorilor. Pentru că sportivii pe care i-aţi văzut acum, la Tokyo, medaliaţii, au trecut prin aceste centre de juniori. Ei bine, în acest an, având Jocurile Olimpice, noi ne-am alocat toate resursele financiare pentru cei mari. Acum, avem finanţare până pe 15 august. Apoi, la rectificarea bugetară, aşteptăm să vedem ce bani primim, pentru ca aceste centre ale juniorilor să funcţioneze la parametri optimi. Pentru că, din punctul meu de vedere, aceste centre sunt VI-TA-LE! Reprezintă viitorul, practic! Iar, dacă nu vom primi buget pentru ele, înseamnă că ni se spune deja, răspicat: „Nu ne interesează sportul“. Dar mai am răbdare. Să treacă Jocurile Olimpice, din care mai avem această săptămână deosebit de importantă, după care, de pe 16 august, nici nu concep ca juniorii să nu înceapă pregătirea! 
Am propus, în şedinţa Consiliului General, ca toţi medaliaţii şi colectivul tehnic, care i-a adus la aceste performanţe pe sportivi, să fie declaraţi cetăţeni de onoare.
Elisabeta Lipă preşedintele Federaţiei Române de Canotaj
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Popescu Stela
3.08.2021, 08:05:33

Doamna Lipa, romanii nu au câștig de cauza in România pentru ca politica bolshevika (facuta de bolshevici și de ucenicii lor) e anti - românească. Bolshevismul funcționează numai cu indivizi controlabili, corupți și incapabili. Mafia bolshevika e in orice minister ( toți sunt între ei frați, cumnați, etc.). Sistemul bolshevic e pentru moment de neclintit “mai draga”. Si gata oricând sa le facă viața grea romanilor, cu atat mai mult romanilor de valoare așa cum sunt in cazul asta. campionii. Dacă sistemul nu te-a băgat in seama, sa zici “mulțumesc!” . Ai scăpat de zece ori mai ieftin

-17 (29 voturi)
Ionel Marcu
3.08.2021, 08:17:48

Lipă are dreptate, mai puțin când îi cere lui Drulă să facă în jumătate de an ce n-a făcut ea într-un an și colegii ei de partid în cei opt de când fac legea în România, fără a mai pune mandatele anterioare. Gândire de pesedistă, „moștenirea” lui Drulă!

-14 (36 voturi)
Adrian Andrei
3.08.2021, 09:07:13

Federatia romana a melcilor dansatori va ataca si ea viguros ministrul transporturilor, bineinteles ca doar pe Drula, ca toti ceilalti dinaintea lui au fost buni, "ne-au dat,ne-au facut, ne-au adus"... Nu-i prima oara ca vedem un fost sportiv bun devenit un om cu caracter PSD-isnic!

+20 (26 voturi)
Popescu Stela
3.08.2021, 09:26:55

@marcu: despre bolshevici ca tine, domnul Coposu a depus mărturie ca sunteți polul unui fel de “rău” absolut. Și a avut dreptate. Cu tipul tău de răspuns, care consta in învinovățirea victimei, a fost menținută puterea bolshevika. Hiliescu (împreuna cu voi sekuristii) cunoaște tactica: puterea se cucerește cu ciomagul (temnita politica, mineriada ca exemple) si se menține prin învinovățirea victimei. D-aia ziceti voi peste tot: ca victimele comunismului au fost fascisti si antisemiti! Lumea care va crede traieste cea mai dura sclavie. Cam ca sclavia in care traieste romanul de rand (ala adevarat !).

-22 (26 voturi)
Madafakaa
3.08.2021, 08:27:48

Pai majoritatea beizadelelor cu barci pe snagov sunt copiii colegilor ei de partid, se stie ca PSD e la putere pe balta Snagov. Problema persista de mult timp, iar cea mai mare parte din timp pesedeii au fost la putere.

+29 (35 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările