Căpitan de cursă lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosmin Radu (28 de ani) s-a calificat la al cincilea turneu final de Campionat Mondial din cariera sa. Jucătorul legitimat la RN Firenze speră ca ultimele rezultate ale tricolorilor să le dea acestora un moral bun pentru Europenele de la finalul lunii august.

După locul 5 obţinut la Cupa Mondială de la Oradea, tricolorii şi-au asigurat biletele pentru CM din 2011, din China. Până atunci, Cosmin Radu & Co au însă în faţă o nouă ediţie a CE (29 august-11 septembrie), competiţie care se va desfăşura la Zagreb.

Va fi un turneu infernal pentru România, care se află în grupă cu Muntenegru (campioana continentală en-titre), Croaţia (campioana mondială din 2007), Italia (triplă campioană olimpică), Spania (fostă campioană mondială şi olimpică) şi Turcia.  Devenit parcă din ce în ce mai bun odată cu trecerea anilor, centrul Cosmin Radu crede că România poate face o figură frumoasă în Croaţia.

„Ne-am fi dorit un loc mai bun la Oradea, dar e bine că a ieşit şi aşa. La Europene, putem furniza o supriză. Faptul că pornim probabil cu şansa a cincea în grupe poate fi în opinia mea un avantaj deoarece nu vom avea presiune asupra noastră", afirmă fostul rapidist.

„Neptun din Carpaţi!'" consideră că prezenţa ungurului Istvan Kovacs pe banca tehnică a tricolorilor ne-a adus un plus de imagine. „Kovacs este un tehnician foarte respectat în lumea poloului. Peste tot pe unde mergem la turnee, este salutat cu multă admiraţie", explică Cosmin. Calificat la al cincilea Mondial din carieră, Cosmin Radu nu intenţionează să agaţe slipul în cui prea devreme.

„Postul pe care joc e foarte solicitant fizic, dar mai vreau să prind cel puţin Olimpiada din 2016, apoi vom vedea", afirmă zâmbind căpitanul tricolorilor.

Deşi evoluează de şase sezoane în cel mai bine plătit campionat din lume, centrul naţionalei nu se consideră un om bogat. „Nu mi-aş permite, spre exemplu, să devin patronul unei formaţii de polo, dacă mi-aş propune pe viitor acest lucru", recunoaşte tranşant acesta.

Superstarurile câştigă 250.000 de euro pe an!

Dacă în campionatul autohton, salariul mediu al unui poloist se cifrează pe undeva la 1.000 de euro lunar, în „Cizmă" lucrurile sunt total diferite.

„Un jucător de la Pro Recco, câştigătoarea Euroligii în 2010, câştigă până la 250.000 de euro pe sezon.  E foarte puţin comparativ cu fotbalul şi cu efortul pe care îl depunem. În plus, spre deosebire de alte sporturi, sunt rari jucătorii care câştigă bani din reclame. Doar Tamás Kásás (n.r cel mai bun apărător din lume) şi alţi câţiva jucători maghiari scot profit din imaginea lor, dar e un caz aparte pentru că poloul e o religie în Ungaria. Şi eu am pozat pentru diverse calendare, dar nu am luat niciun ban, am făcut-o doar ca să promovez polo-ul în România!", ne dezvăluie Cosmin Radu.

Ofertat de cele mai puternice cluburi din Europa, Cosmin Radu a semnat recent prelungirea pe două sezoane a contractului cu RN Firenze, o formaţie de nivel mediu în campionatul italian, dar care în deceniile trecute cucerea nouă titluri de campioană. Căpitanul tricolorilor îşi explică decizia prin faptul că adoră viaţa din Florenţa.

„Am încredere că putem progresa pentru că a fost adus un tehnician sârb şi câţiva tineri de perspectivă. Lumea mă apreciază şi asta contează enorm pentru mine. Şi datorită lui Mutu, românii au o imagine bună în oraş şi mă simt foarte bine la Florenţa", spune Cosmin Radu, care va juca în acest sezon în Len Trophy (Europa League de la fotbal).

"Cosmin Radu este un model de urmat pentru toţi tinerii poloişti din România. La ora actuală, el este unul dintre primii trei jucători din lume pe postul de centru."
Vlad Hagiu
fost selecţioner România

Se pregătesc prin parcuri pentru Europene

Poloiştii formează una dintre puţinele naţionale din România calificată la un Campionat Mondial în ultima perioada. Cu toate acestea sunt nevoiţi, din cauza lipsei unei săli de forţă, să se pregătească prin parcuri pentru Campionatul European din Croaţia (29 august - 11 septembrie).

Până la turneul final, poloiştii români vor mai participa la turneele din Spania (12-15 august, alături de gazde, Muntenegru şi Ungaria) şi Slovacia (20-22 august, alături de gazde, Grecia şi Marea Britanie). La Europenele din Croaţia, România va evolua în grupa A, împotriva echipelor Muntenegru, Croaţia, Italia, Spania şi Turcia.

Carte de vizită

Data şi locul naşterii: 9 noiembrie 1981, Bucureşti

Înălţime şi greutate: 1, 94 metri/ 96 de kilograme

Este legitimat la RN Firenze (Italia)

Locul 6 la Campionatul Mondial din 2005

Locul 4 la Campionatul European din 2006

Desemnat în mai multe rânduri cel mai bun poloist român

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite