Cât de greu e să devii român: ce trebuie să facă nigerianul Fatai pentru a fi pe teren în meciul Grecia – România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordarea cetăţeniei e un proces lent şi greoi în România, mult mai dificil decât în multe alte ţări care fac parte din Uniunea Europeană.

Debutul preliminariilor pentru Euro 2016 se apropie cu paşi rapizi. Mai sunt 33 de zile până la partida cu Grecia (7 septembrie), iar Victor Piţurcă încearcă deja să contureze lotul cu care va aborda partida.

Paradoxal, cel mai în formă jucător aflat în viziunea selecţionerului e un nigerian. Kehinde Fatai a punctat de cinci ori în primele cinci meciuri oficiale în noul sezon, performanţă cu care nu se poate lăuda niciun internaţional român. Cel mai aproape de cifrele africanului se află Claudiu Keşeru, cu patru reuşite, dar în şapte jocuri.

Joia trecută, Piţurcă l-a urmărit pe Fatai din tribunele stadionului din Giurgiu, în partida Astra – Slovan Liberec, scor 3-0, din turul III preliminar al Ligii Europa. Ce a văzut l-a încântat: hattrick spetaculos semnat de vârful de 24 de ani. Astfel, Piţi s-a convins: Fatai merită o şansă la echipa naţională.

Nici n-a dat examenul

Având în vedere forma excelentă pe care o traversează jucătorul, selecţionerul ar dori să-l cheme la lot pentru partida din Grecia, prima din cadrul preliminariilor pentru Euro 2016. „În ceea ce mă priveşte nu vor fi probleme, dar să se facă naturalizarea o dată“, a spus Piţurcă. 

Iar selecţionerul ştie despre ce vorbeşte. Acordarea cetăţeniei e un proces lent şi greoi în România, mult mai dificil decât în multe alte ţări care fac parte din Uniunea Europeană. Candidaţii trebuie să întocmească un dosar stufos, să susţină un examen complex, care va conţine multe întrebări la care nici românii get-beget nu ştiu răspunsurile, iar, dacă va primi aviz favorabil, va depune juramântul.

Aceste etape sunt despărţite de intervale mari de timp şi e foarte dificil ca Fatai, care deocamdată doar şi-a depus dosarul, să reuşească să susţină examenul şi să şi depună juramăntul într-o lună, astfel încât să fie pe teren în partida cu Grecia.

Vacanţa îl încurcă şi mai mult

Naturalizarea nigerianului e îngreunată şi din alt motiv. Având în vedere că suntem în luna august, când lumea pleacă în concedii, până la 7 septembrie, când se va disputa meciul Grecia – România, nu e programată nicio sesiune în vederea depunerii juramăntului.

În aceste condiţii, realistic vorbind, şansele lui Kehinde Fatai de a deveni român cu acte în regulă până la partida cu elenii sunt foarte mici. 

Poate debuta cu Ungaria

Dacă va rata confruntarea cu Grecia, vârful Astrei are şanse bune de a cuceri publicul român într-un meci cu o încărcătură emoţională foarte mare, cel cu Ungaria. Tricolorii vor întâlni naţionala maghiară pe „Arena Naţională“, la 11 octombrie, timp suficient pentru ca Fatai să-şi rezolve  până atunci formalităţile legate de naturalizare.

7 ani au trecut de când Fatai a ajuns în România. FIFA spune că un străin poate fi naturalizat la cinci ani după sosirea în ţara sa adoptivă.

Cum devine român?

Orice candidat care susţine examenul pentru obţinerea cetăţeniei române trebuie să aibă cunoştinţe despre istoria şi geografia României de nivelul clasei a patra. În plus, va trebui să răspundă la întrebări din constituţia ţării şi să ştie şi imnul. Foarte important: candidatul trebuie să fie în stare să dialogheze în limba română cu membrii comisiei care îl examinează. 

Lucescu: „N-am auzit de Fatai“

Nu toată lumea priveşte cu ochi buni iminenta convocare a lui Kehinde Fatai la echipa naţională. Aflat în tribune la partida Petrolul – Botoşani 4-1, Mircea Lucescu a fost întrebat după meci ce părere are despre naturalizarea nigerianului de la Astra. Vizibil deranjat de subiect, „Il Luce“ a răspuns scurt: „N-am auzit de el. Nici nu ştiu cine e“. Tehnicianul lui Şahtior e o „enciclopedie“ a fotbalului mondial şi, cu siguranţă, a auzit de Fatai, însă cum n-are o părere bună despre el, a evitat să comenteze subiectul naturalizării sale.

Burleanu promite: „Ministerul ne va ajuta“

Deşi timpul scurt rămas până la partida cu Grecia scade şansele lui Fatai de a obţine cetăţenia în timp util pentru a fi pe teren, preşedintele FRF spune altceva. „În ceea ce priveşte dobândirea de către Fatai a cetăţeniei române, pot să vă asigur de tot sprijinul Ministerului de Justiţie să-l avem încă de la începutul lunii septembrie. Avem meciul cu Grecia şi e nevoie ca Fatai să îndeplinească procedurile administrative, privind acel interviu pentru acordarea cetăţeniei române“, a declarat Burleanu. Acesta a omis faptul că vârful Astrei încearcă să devină român, încă din 2013, dar nici acum n-a obţinut cetăţenia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite