Cazul Djokovici, explicat ca la carte: Cine i-a dat scutire, de ce Australia e în culpă şi ce problemă are Nole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Djokovici

Jurnalistul Paul Sakkal, care lucrează pentru ziarul „The Age“ din Melbourne, a participat la un podcast în care informaţiile sale, prezentate excelent, au fost preluate de reputatul ziarist, Ben Rothenberg, de la „The New York Times“.

În România, Novak Djokovici a fost deja judecat şi condamnat de o mare parte a publicului. Iar asta în condiţiile în care cazul său se petrece la celălalt capăt al lumii.

Ca de obicei însă, în cel mai pur stil românesc, ne-am grăbit să dăm verdictul, fără să avem toate informaţiile. E exact ce nu face presa din Australia, care acoperă acest subiect de interes mondial.

Iar Paul Sakkal, care s-a ocupat din prima zi de acest scandal, publicând materiale pentru ziarul „The Age“ de la Melbourne, tocmai a dat un amplu interviu, de peste 50 de minute, în care a expus informaţiile pe care le-a adunat până în acest moment. 

Rothenberg

Interviul lui Sakkal a fost distribuit şi de Ben Rothenberg (foto), un jurnalist cu o reputaţie internaţională: „Paul Sakkal a oferit nişte detalii incredibile în cazul scutirii lui Novak Djokovici, de ce a fost respinsă ulterior şi influenţa politicului în toată această poveste. Ascultând interviul, veţi înţelege multe lucruri. Foarte multe!“.

În rândurile de mai jos, „Adevărul“ oferă transcrierea celor mai importante afirmaţii făcute de Paul Sakkal, în interviul său.

Sakkal

Ce a spus jurnalistul australian?

*Într-o primă fază, când a fost întrebat despre sosirea lui Djokovici în Australia, prim-ministrul Scott Morrison a spus că, dacă Nole are scutire medicală, atunci va intra în Australia, ca orice alt om care deţine un asemenea document. Ulterior însă, Morrison şi-a schimbat radical discursul, când a văzut furtuna stârnită de postarea lui Nole pe Instagram, din care reieşea că a pornit spre Melbourne.

*Alţi trei jucători au intrat deja în Australia, pe baza unei scutiri identice cu cea pe care a primit-o Djokovici. Unde s-a făcut însă diferenţa? Aceşti jucători nevaccinaţi, scutiţi de două comisii care le-au analizat dosarele, aveau mai multe acte doveditoare că nu se pot vaccina. Semnate de mai mulţi medici. Prin comparaţie, Nole a avut un singur document de scutire, cu antetul Federaţiei Australiene de Tenis. Şi foarte important: lui Djokovici i s-ar fi cerut, pe aeroport, rezultatul unui test PCR, care să ateste că a trecut prin boală, în ultimele 6 luni, aşa cum susţine. Novak n-ar fi avut acest test PCR! Ceilalţi jucători nevaccinaţi, care au intrat în Australia, ar fi avut toţi rezultatele unor teste PCR, care au dovedit că au avut COVID, în ultimele 6 luni.

*S-au format două comisii, pentru a analiza cererile jucătorilor nevaccinaţi care voiau să joace la Australian Open, pe baza unor scutiri medicale. O comisie a fost din partea Tennis Australia (n.r. - federaţia de tenis), formată de imunologi şi epidemiologi. Iar cealaltă comisie medicală a fost formată de Statul Victoria, din care făceau parte alţi experţi. Dosarele primite de aceste comisii (n.r. - 26 în total) nu conţineau numele solicitantului şi nici ţara lui de origine. Practic, experţii din aceste două comisii nu ştiau dacă analizează dosarul de scutire depus de Djokovici sau de alt jucător. Aceste două comisii au aprobat, în unanimitate, dosarul lui Djokovici pentru scutire medicală de la vaccinare. 

Tiley

*Sursele mele mi-au spus că n-a existat nici măcar un om care să se fi opus acordării scutirii medicale. Iar directorul Australian Open, Craig Tiley (foto), a ţinut foarte mult să evidenţieze componenţa acestor comisii, spunând că era, practic, imposibil să ai oameni mai credibili, mai pricepuţi decât cei care au analizat dosarele. Încă o dată: vorbim despre medici, cei mai buni în domeniile lor!

*Aşadar, când s-au făcut aceste precizări legate de modul în care Djokovici şi-a obţinut scutirea, toată lumea a presupus că a existat o colaborare între Federaţia Australiană de Tenis, Guvernul Statului Victoria şi Guvernul Federal. Pentru că, atunci când ai o comisie care reprezintă Statul Victoria şi aprobă o cerere, te gândeşti că acest lucru s-a întâmplat, respectând normele impuse de Guvernul Federal. Pentru că, în caz contrar, deciziile luate de Statul Victoria, dacă nu respectă legislaţia ţării, n-au nicio valoare. Surprinzător însă, după ce a izbucnit scandalul cu Djokovici, s-a aflat că n-a existat, de fapt, nicio comunicare între aceste entităţi! 

*Ministrul Sănătăţii pentru Statul Victoria a precizat, după ce a fost blocat Djokovici în aeroport, că aceste scutiri acordate pentru jucătorii nevaccinaţi erau valabile doar pentru turneul Australian Open. Pentru ca un jucător nevaccinat să aibă dreptul de a evolua în turneu. N-aveau nicio valoare, în ceea ce priveşte intrarea pe teritoriul Australiei. 

Morrison

*În baza reacţiilor apărute din partea prim-ministrului Scott Morrison (foto), reiese că Guvernul Federal n-a avut nici cea mai vagă idee cum s-au derulat procedurile prin care s-au acordat scutirile medicale pentru Australian Open. Guvernul Federal n-a ştiut, practic, dacă au fost nişte proceduri dubioase prin care Djokovici, profitând de statutul său, a primit o scutire de la vaccinare sau dacă totul s-a făcut ca la carte, fără să conteze numele Djokovici. De aceea, prim-ministrul Scott Morrison a spus că actele lui Djokovici vor fi verificate cu maximă rigurozitate de Poliţia de Frontieră. Ceea ce s-a şi întâmplat, când Djokovici a ajuns la Melbourne.

*Acum, apare o întrebare: de ce, în ultimele două săptămâni, au fost lăsaţi în Australia doi jucători nevaccinaţi, folosindu-se de o scutire identică, exact ca cea primită de Djokovici? Adică, o scutire pe baza unei treceri prin boală, în ultimele 6 luni. Mai ales că Guvernul Federal a spus, clar, că trecerea prin boală nu poate fi motiv pentru acordarea unei scutiri medicale. Aşadar, de ce două comisii medicale din Statul Victoria au analizat dosarele, fără a ţine cont de regula stabilită de Guvernul Federal? Regulă care, ulterior, a fost aplicată în cazul lui Djokovici de Poliţia de Frontieră. Exact asta încercăm să stabilim acum. De ce recomandările Guvernului Federal n-au ajuns sau n-au fost luate în considerare de Statul Victoria?

Border

*Ceea ce e evident e că, la aeroport, documentele prezentate de Djokovici au fost luate la puricat şi verificate la sânge. Mult mai riguros comparativ cu alte cazuri similare. Întrebarea e dacă acest tratament diferit s-a aplicat la cererea prim-ministrului Scott Morrison sau la cererea biroului său? E de aflat dacă s-a dorit ca Djokovici să fie un exemplu, să se facă un caz din situaţia lui. E de văzut dacă s-a dorit blocarea lui Djokovici, la aeroport, pentru că Guvernul n-a vrut ca un sportiv bogat, antivaccinist, un pic nepopular în Australia, să aibă posibilitatea de a intra în ţară, folosindu-se de o scutire prin care să fenteze regulile. E clar că politicul a influenţat această poveste. Biroul prim-ministrului a fost implicat, în acest caz pe care l-a urmărit cu mare atenţie. Eu nu zic că ei au luat decizia finală, dar au avut un cuvânt de spus. 

*Neoficial, Federaţia Australiană de Tenis fierbe! Ei sunt convinşi că Guvernul condus de Scott Morrison a vrut să facă un caz, un exemplu din Djokovici, din motive politice. Dacă e aşa sau nu, vom afla în următoarele zile. Dar, categoric, asta e părerea oficialilor federaţiei de tenis.

Federer

*Acum, mai e o problemă cu Djokovici, dincolo de statutul său de sportiv nevaccinat. El n-a fost niciodată iubit în Australia. Nu mai departe de anul trecut, a fost fluierat în timpul meciurilor sale de la Australian Open. Oraşul Melbourne iubeşte tenisul, iar Federer (foto) şi Nadal sunt consideraţi doi îngeri care vin aici, în luna ianuarie, şi ne onorează cu prezenţa lor. Ei bine, Djokovici n-a avut niciodată acest statut în ochii fanilor. Din cauza limbajului său, comportamentului său dur, Djokovici e un pic mai greu de iubit, ca să spunem aşa. Aşadar, vorbim despre un jucător nepopular în Australia. Iar când s-a aflat că a primit scutire medicală, în condiţiile în care vorbim despre un sportiv sănătos tun, care, aparent, nu îndeplinea niciun criteriu medical pentru aşa ceva, toată lumea a fost convinsă că Nole a beneficiat de o şmecherie. Că scutirea e o vrăjeală. 

*Guvernul Federal a sesizat valul ăsta de furie. Atenţie: Guvernul Federal stă destul de prost, în aceste momente. E sub o presiune imensă, pentru că nu sunt suficiente teste rapide disponibile, e un haos total la centrele de testare, unde oamenii aşteaptă 6-7 ore pentru a afla dacă au COVID sau nu. Cozile sunt uriaşe. Numărul îmbolnăvirilor a început să crească şi, practic, vorbim despre primul val pentru că, până acum, Australia a reuşit să oprească răspândirea virusului. Din cauza acestui haos, prim-ministrul Morrison e într-o poziţie vulnerabilă. Având în vedere aceste detalii, impresia generală e că Guvernul Federal, văzând valul de furie de după postarea lui Djokovici despre iminenta lui sosire în Australia, a analizat situaţia şi a ajuns la concluzia că decizia înţeleaptă ar fi oprirea lui Nole la aeroport. 

Melbourne

*Guvernul Federal a ajuns la concluzia că blocarea lui Djokovici la aeroport va domina ştirile, în următoarele zile, şi îl va transforma pe prim-ministrul Scott Morrison într-un erou, care a oprit intrarea în ţară a unei persoane nepopulare. Şi încă ceva ce oamenii din afara Australiei nu ştiu: blocându-l pe Djokovici, Guvernul Federal, condus de prim-ministrul Scott Morrison, a dat o lovitură grea Statului Victoria. Pentru că oficialii de aici sunt adversarii politici ai lui Morrison. Şi au fost puşi într-o lumină nefavorabilă, în tot acest scandal. Aşa că Morrison a dat o lovitură dublă.

*Ceea ce eu nu pot să înţeleg, în această poveste, e de ce Djokovici, în momentul în care şi-a depus cererea pentru viză, n-a avut parte de un control riguros al documentelor din partea Guvernului Federal?! Pentru că se ştia că are viziuni antivacciniste, că e un om sănătos şi că e dubios că a primit scutire de la vaccinare. Dacă lucrezi pentru Guvernul Federal şi primeşti o cerere dubioasă pentru viză, nu e logic să verifici cu atenţie documentele, în loc să aştepţi ca persoana respectivă să sosească în Australia pentru a-i verifia actele, în mod riguros? Nu era logic ca documentele medicale să fie verificate de Guvernul Federal, cât timp Djokovici era la el acasă, în Serbia?

CITEŞTE ŞI:

Două opinii pro şi contra Djokovici: „Adevărul“ analizează subiectul momentului în lumea sportului

„Australia trebuie să-şi ceară scuze faţă de Djokovici!“: Editorial acid în presa din Melbourne

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite