Cazul Djokovici pune lumea sportului pe jar: „O ruşine ordinară!“. Fanii au început o petiţie online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Novak Djokovici, un sportiv perfect sănătos, urmează să fie exclus de la un alt turneu major
Novak Djokovici, un sportiv perfect sănătos, urmează să fie exclus de la un alt turneu major

Australian Open fără nevaccinaţi, Wimbledon fără ruşi şi bieloruşi, iar US Open fără nevaccinaţi veniţi din străinătate, dar cu nevaccinaţi americani pe tablou. Iată rezumatul unui sezon dezolant care stârneşte reacţii tot mai virulente.

Tenisul trece de la o situaţie controversată la alta! Dintre turneele majore din acest an, doar French Open s-a desfăşurat în condiţii de normalitate. În rest, au fost cazuri care vor rămâne în istoria neagră a sportului-alb.

Începând de astăzi, mai sunt 46 de zile până la US Open (29 august – 11 septembrie). Din păcate, la ce discuţii au apărut deja în spaţiul public, e clar că o bună bucată din această perioadă va fi dedicată unui subiect fără nicio legătură cu tenisul. Pentru că, aşa cum s-a întâmplat şi înainte de Australian Open, excluderea nevaccinaţilor de pe tablou naşte o nouă dezbatere urâtă. Iar la Flushing Meadows fractura de logică în această privinţă e una şi mai mare. Din două motive.

În primul rând, principalul argument din spatele vaccinării participanţilor la Australian Open, la începutul anului, era că serurile disponibile pe piaţă limitau răspândirea virusului. Şi cum Australia îşi dorea să n-aibă cazuri de COVID-19 de import, a impus certificatul de vaccinare pentru toţi cei implicaţi în primul Grand Slam al anului. Acum însă, odată cu apariţia unor noi tulpini, vaccinurile pentru COVID-19 nu mai împiedică îmbolnăvirea, ci reduc doar formele grave ale bolii. Aşa că argumentul potrivit căruia vaccinarea ajută la stingerea pandemiei / micşorarea numărului de cazuri a dispărut.

Sandgren

Apoi, în cazul turneului de la US Open, anomalia privind excluderea nevaccinaţilor e şi mai mare. Pentru că, la cum stau lucrurile acum, regula se aplică doar pentru străini. Nevaccinaţii americani pot participa, fără probleme, la Flushing Meadows. De aici şi reacţiile vehemente care au apărut deja. Cel mai vocal a fost Tennys Sandgren - foto (30 de ani, 300 ATP). „O ruşine ordinară faptul că Federaţia Americană de Tenis nu se luptă pentru ca Djokovici să primească o scutire. Nu e nicio surpriză că Guvernul nu şi-a schimbat abordarea arhaică. Eu, nevaccinat, pot juca, dar el nu? E ridicol“, a scris Sandgren pe Twitter.

La fel s-a poziţionat şi un alt american, legendarul John McEnroe (63 de ani), cu şapte titluri de Grand Slam în palmares. „Lăsaţi-l pe omul ăsta (n.r. – Novak Djokovici) să vină să joace în SUA. Haideţi să fim serioşi! E ridicol ce facem. Nu iau eu deciziile, dar sper ca cineva să ia decizia corectă şi să-l lase să joace în America. Sunt fel şi fel de soluţii. Poţi impune testarea. Trebuie să fie o alternativă. Asta e opinia mea“, a spus McEnroe, după finala de la Wimbledon câştigată de Djokovici.

Fanii au început o petiţie online

Excluderea lui Djokovici de la Australian Open a împărţit mediul online în două tabere: pro şi contra Novak. La fel se întâmplă şi acum. De când au început discuţiile privind posibila excludere a sârbului de la US Open 2022, fanii acestuia au creat o petiţie online pentru ca Nole să primească dreptul de a evolua, la New York. Şi iniţiatorii acestei petiţii au atras atenţia că e bizar ca americanii nevaccinaţi să joace în ultimul Grand Slam al anului şi doar străinii fără certificat de vaccinare să fie lăsaţi pe dinafară. 

Speranţe infime pentru Nole

Având în vedere că subiectul posibilei excluderi a lui Djokovici de la un alt Grand Slam ia amploare, jurnaliştii de la ABC News au contactat un profesor de drept pentru a afla ce şanse sunt ca Nole să primească o scutire şi să joace la US Open.

„Aş fi foarte surprins dacă Statele Unite şi-ar schimba politica privind intrarea nevaccinaţilor străini în ţară în viitorul apropiat. Mai ales că apar noi variante ale coronavirusului. Nu cred că Djokovici va beneficia de un regim preferenţial. Dacă el va primi o scutire, atunci mulţi vor spune: <<De ce el şi nu toată lumea?>>. Oare Guvernul ţine atât de mult la un jucător de tenis, indiferent de cât de bun e, pentru a crea o asemenea dezbatere publică? Nu prea cred“, a spus Mark Conrad. 

3 trofee are Novak Djokovici la US Open, cucerite în 2011, 2015 şi 2018. Anul trecut, sârbul a jucat finala, pierdută cu Daniil Medvedev, scor 4-6, 4-6, 4-6.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite