Ce nu ştiai despre Maria Şarapova: 10 repere care stârnesc zâmbete din cariera rusoaicei abia retrase din tenis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O retrospectivă „altfel“ a carierei Mariei Şarapova
O retrospectivă „altfel“ a carierei Mariei Şarapova

Maria Şarapova şi-a anunţat miercuri retragerea din tenis, la doar 32 de ani. Cu o carieră de 19 ani în circuitul profesionist, cinci trofee de Grand Slam câştigate şi 21 de săptămâni petrecute în fotoliul de lider mondial, Maria Şarapova poate fi descrisă în nenumărate feluri. „Adevărul“ vă propune o listă de zece repere ale carierei rusoaicei mai puţin cunoscute, unele haioase sau cu iz de almanah de curiozităţi.

1. Maria Şarapova a debutat în circuitul profesionist la 14 ani şi 4 zile, pe 23 aprilie 2001. „Masha“ a înfruntat o jucătoare americană de doar 1,55 m, cu zece ani mai mare - Karin Miller. A câştigat primul set, 7-2 în tie-break, dar le-a pierdut pe următoarele două, 4-6.

2. Ca junioară, Maria Şarapova a pierdut ambele finale de Mare Şlem jucate, în 2002, la Australian Open şi Wimbledon. La fel cum i se întâmplă acum lui Cori Gauff, în baza restricţiilor de vârstă în vigoare în WTA care limitează numărul de turnee profesioniste la care poate concura o adolescentă, Şarapova a fost obligată să se înscrie la mai multe concursuri de junioare decât şi-ar fi dorit în start de carieră.

3. La primul turneu WTA jucat, în martie 2002, la Pacific Life Open (devenit ulterior Premier Mandatory-ul de la Indian Wells), Maria Şarapova o înfrunta în turul secund pe Monica Seleş, considerată jucătoarea care a introdus ţipetele cu mulţi decibeli în tenisul feminin. „Masha“ câştiga doar două game-uri în setul secund în faţa celei pe care o numea şi idol al său.

4. Maria Şarapova a câştigat primul trofeu ca profesionistă în turneul ITF imediat următor debutului său în WTA, la Gunma, în Japonia, învingând doar sportive din Japonia. Ea şi-a adjudecat şase dintre cele 10 seturi disputate cu acelaşi scor: 6-1. „Masha“ s-a impus apoi la Peachtree, în Georgia, ajungând ulterior la o serie de 14 victorii consecutive în circuitul ITF, înainte de a pierde finala de la Frisco, din Texas, la americanca Tara Snyder.

5. Maria Şarapova şi-a încheiat cariera având palmares pozitiv în faţa adversarelor din Top 10 mondial (98 victorii şi 69 înfrângeri), dar a şi a adversarelor din Top 20 (172 victorii şi 106 înfrângeri).

6. Maria Şarapova a câştigat primul său titlu WTA la Tokyo, în 2003, cu 7-5 în tie-break-ul setului decisiv în faţa reprezentantei Ungariei, Aniko Kapros. Ea şi-a încheiat sezonul cu o victorie în Canada, adversara sa abandonând în finală după încheierea primului set. 13 ani la rând, până în 2015 (când triumfa la Brisbane şi Roma), Şarapova a câştigat cel puţin un trofeu pe an (serii mai lungi au înregistrat doar Martina Navratilova - 21 de ani consecutivi cu trofeu câştigat, Chris Evert - 18 sezoane şi Steffi Graf - 14 sezoane).
 

7. Chiar dacă Roland Garros-ul este singurul turneu de Mare Şlem pe care Maria Şarapova l-a câştigat de două ori în carieră, Australian Open este Grand Slam-ul la care rusoaica s-a impus cel mai des cu scorul de 6-0 într-un set (de 18 ori). Doar Margaret Court a reuşit să câştige mai multe seturi cu 6-0 la „Open-ul Vesel“ (25).

8. În 2012, Maria Şarapova a devenit prima femeie port-drapel la Jocurile Olimpice din istoria Rusiei. Deşi atât URSS, cât şi, ulterior, Rusia, au dat lumii sportive impresionante, Şarapova a fost prima atletă căreia i-a fost încredinţat steagul la o ceremonie de deschidere. „Masha“ avea să câştige atunci o medalie de argint, fiind învinsă în finală de Serena Williams. A fost unica participare a Mariei Şarapova la Jocurile Olimpice.

9. Maria Şarapova a intrat în topul jucătoarelor cu cele mai multe meciuri încheiate cu scorul de 6-0, 6-0 în Grand Slam-uri (6 - topul fiind dominat de Suzanne Lenglen şi Margaret Court, cu câte 14). Una dintre „victimele“ unui „dublu bagel“ al Şarapovei în Grand Slam-uri a fost şi românca Alexandra Cadanţu, în primul tur la Roland Garros 2012. Australian Open 2019 a fost ultimul turneu de Mare Şlem la care Maria Şarapova a reuşit victorii pe tabloul principal: ea şi-a început parcursul chiar cu un succes 6-0, 6-0 în faţa britanicei Hariett Dart.

10. Maria Şarapova a terminat zece sezoane în Top 10 mondial, dintre care nouă în Top 5. „Masha“ nu a încheiat însă niciun sezon pe primul loc.

CITEŞTE ŞI:

Moştenirea Şarapovei: o Mărie cum tenisul n-a mai avut

Maria Şarapova şi-a anunţat retragerea! „Vă rog să mă iertaţi“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite