Cele mai tari 45 de minute din istoria sportului! Jesse Owens, la foc continuu, cu 85 de ani în urmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jesse Owens. Foto: Guliver / Getty Images
Jesse Owens. Foto: Guliver / Getty Images

„Oh! Jesse…“ se auzea cu mult înainte ca Dr.Hook să scrie celebrul hit al anilor ’80. Mai ales în ziua în care Jesse Owens „deranja“ recorduri mondiale cam la fiecare nouă minute! Era o zi de sâmbătă. Era 25 mai 1935 şi toată lumea avea să afle povestea celor mai tari 45 de minute din istoria sportului.

Se împlinesc 85 de ani de la acea întâlnire atletică de pe „Ferry Field“, la Ann Arbor din Michigan, SUA. Fără exagerare, „Ferry Field“ a fost, de fapt, „Fairy Field“ în acea zi („ferry“ denumeşte, în engleză, o ambarcaţiune cunoscută drept bac, în timp ce prestaţia lui Jesse Owens ţine mai mult de „fairy“, lumea zânelor magice şi a basmului). Jesse Owens avea 21 de ani şi era accidentat, atât de sever accidentat încât antrenorul luase în considerare măsura disperată de a-l retrage din competiţie, de teama unui dezastru, după cum notează portalul oficial al Jocurilor Olimpice. Însă în acea zi, Jesse avea întâlnire cu istoria: a corectat de cinci ori numerele din listele cu recordurile mondiale din atletism şi a mai obţinut un rezultat egal cu recordul mondial. Totul, în doar 45 de minute!

Aceasta este performanţa care îl face unic pe Jesse Owens.
 

Miracolul unei zile în care Jesse n-a putut să coboare din maşină!  

Cu cinci zile înaintea „Big Ten Championships“, Jesse Owens a suferit un accident bizar: a căzut pe trepte, în campusul Universităţii din Ohio. S-a ales cu vânătăi şi dureri mari la spate, ce îl făceau incert pentru competiţia din Michigan. 
În dimineaţa zilei de 25 mai, Jesse Owens fusese suit într-o maşină, alături de câţiva oameni din staff, pentru deplasarea spre Ann Arbor. Spatele său era înţepenit, iar Jesse a avut nevoie de ajutor pentru a coborî din maşină. Cu greu reuşea să se îndoaie din mijloc pentru a-şi atinge genunchii. Însă Jesse Owens nu era tânărul care să renunţe, aşa că a făcut o baie fierbinte, de 30 de minute, iar şeful programului atletic din Ohio, Larry Snyder, i-a dat voie să concureze, în cele din urmă, cu condiţia ca după fiecare probă să îi reevalueze situaţia. Dar odată pornit, Jesse nu se mai oprea.

La ora locală 15.15, Jesse Owens era în blocstarturi pentru cursa de 100 de yarzi (puţin peste 91 m), specifică yankeilor. Nu se încălzise, nu făcuse mişcările clasice pentru musculatură, dar la start - avea să povestească ulterior - „durerea a dispărut, ca prin miracol“. Iar cronometrul a încremenit la 9,4 secunde, ceea ce însemna că Jesse tocmai egalase recordul mondial. Ulterior, beneficiind de instrumente de măsurare din ce în ce mai precise, jurnaliştii de la „Sports Illustrated“ au demonstrat că, de fapt, Jesse Owens reuşise un record absolut, de 9,3 secunde, însă forurile atletice nu au revizuit datele, astfel încât primul rezultat de 9,3 apare doar la 13 ani după cursa de pe 25 mai 1935.
 

  • Ora 15.25: Primul record mondial a dăinuit 25 de ani!  

Jesse Owens se lansa pe culoarul de elan spre ceea ce ştia că avea să fie unica sa încercare la lungime. Atleltismul nu cunoscuse încă tendinţa supra-specializării pe probe, aşa cum o cunoaştem astăzi, iar Jesse Owens excela aproape în egală măsură la săritura în lungime şi sprint (lucru pe care l-a avut în comun cu un alt zeu al atletismului, Carl Lewis), dar şi la garduri - curse de viteză. Programul puţin flexibil al unei întruniri atletice îi limita posibilităţile de a duce un concurs complet la lungime, favorizate fiind cursele pe distanţe scurte. Când Owens a aterizat în groapa cu nisip, atletismul vedea prima săritură de peste 8 m din istorie. Încercarea de 8,13 m era primul record mondial stabilit de Jesse Owens în acea zi, unul ce avea să reziste în următorii 25 de ani.
 

  • Ora 15.34: Două recorduri mondiale într-o cursă  

Jesse Owens a câştigat detaşat cursa de 220 de yarzi, în 20,3 secunde. Din oficiu, rezultatele erau translatate şi spre ceea ce astăzi este a doua probă clasică de sprint - 200 m (asta deşi, propriu-zis, Jesse şi ceilalţi alergaseră fiecare câte 201,168 m). Pentru că nimeni nu alergase distanţa de 200 m mai rapid, Jesse Owens contabiliza recordurile mondiale 2 şi 3 în aceeaşi zi.
 

  • Ora 16.00: Zbor peste-un şir de garduri!  

Istoria s-a repetat şi la garduri, pe distanţa de 220 yarzi. Owens rupea o nouă bornă de referinţă, reuşind prima cursă sub 23 de secunde pe această distanţă. 22,6 secunde a fost un nou record mondial pentru ambele distanţe - de 220 yarzi şi 200 m garduri.

Culmea este că ziua lui Jesse Owens avea să se încheie doar după ce acesta escalada peretele vestiarului, pentru a scăpa de mulţimea de fani entuziaşti.

Jesse Owens: Omul care l-a învins pe Hitler  

Jesse Owens este omul care i-a demontat lui Adolf Hitler suprema demonstraţie a superiorităţii rasei ariene. A făcut-o chiar sub ochii temutului führer, la Jocurile Olimpice de la Berlin, în 1936, când, după patru medalii de aur cucerite, la 100 m, 200 m, 4x100 m şi lungime, el, un atlet negru, a fost desemnat starul ediţiei. America nu lăsase nici ea în urmă prejudecăţile rasiste, însă se mândrea cu faptul că este mai presus de doctrina nazistă: Owens însuşi provenea dintr-o familie de foşti sclavi şi i se sugerase chiar să boicoteze Jocurile de pe tărâm german. Însă ceea ce a reuşit el în 1936 avea să se mai vadă pe un stadion olimpic abia în 1984, la Los Angeles, când în arenă a intrat Carl Lewis.

Legenda spune că Adolf Hitler a părăsit arena, turbat de furie, după victoria lui Jesse Owens, pentru a nu fi nevoit să îl salute. Încă din prima zi de întrecere, reprezentanţii Comitetului Olimpic îi atrăseseră atenţia liderului german că trebuie să îi felicite la fel pe toţi campionii, şi asta pentru că Hitler le strânsese mâna doar conaţionalilor triumfători.

De atunci, despre Jesse Owens s-a spus că a fost cel mai curajos sportiv din istorie. Dar şi că a fost „omul care a învins nazismul“. Jesse Owens a suferit însă în tăcere, pentru că avea să mărturisească, ulterior, că speranţele de a-şi găsi o slujbă decentă la revenirea în Statele Unite i-au fost spulberate, chiar şi după cele patru titluri olimpice. Nici preşedintele Roosevelt nu l-a primit la Casa Albă, nici percepţia oamenilor nu s-a schimbat în ceea ce îl privea, Jesse având să fie umilit pe mai departe când venea vorba de a-şi putea cumpăra locuinţa mult visată, sau a ocupa un loc în faţă în autobuz.
 

Ştiaţi că...? Jesse Owens a fost abordat de Adi Dassler, fondatorul Adidas, la scurt timp după ce a ajuns în satul olimpic din Berlin, devenind primul afro-american căruia i se oferea un contract de sponsorizare.


66 de ani avea Jesse Owens când a murit, pe 31 martie 1980, din cauza unui cancer agresiv la plămâni. Era fumător înrăit, de la 32 de ani.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite