Cele mai tari faze de la Australian Open: două finale „retro“, controverse şi relaţii de dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roger Federer şi Rafael Nadal FOTO Tennis Australia
Roger Federer şi Rafael Nadal FOTO Tennis Australia

Poveştile începutului de an vin de la Australian Open: turneul de la Melbourne va rămâne în istorie pentru cele două finale „retro“ pe care le-a propus, dar nu numai.

Federer, Nadal, Serena sau Venus sunt cele mai frumoase nume dintr-o poză care e mult mai complexă. La Australian Open, sau Happy Open cum mai e el denumit, pe teren şi lângă el s-au scris şi alte povestioare care au făcut deliciul suporterilor.
La 35 de ani, Roger Federer a fost cel mai vârstnic finalist al unui Grand Slam de la Ken Rosewall, din 1974. El a ajuns la Melbourne după o pauză de recuperare de şase luni şi a câştigat din postura de număr 17 ATP. Nu se mai întâmplase asta de la Pete Sampras, din 2002, americanul impunându-se la US Open în acel an fiind clasat la start pe aceeaşi poziţie. În fine, odată cu finala câştigată la Melbourne, Federer va urca pe locul 10 şi trece de bariera sutei de milioane de dolari câştiguri din tenis.

Nadal i-a oferit iubitei un wild-card

Rafael Nadal, finalistul de 30 de ani de pe tabloul masculin, a venit pentru prima dată la un turneu cu iubita sa, Maria Francesca Perrello. Cei doi sunt împreună de mai bine de un deceniu, mai precis din 2005, de când s-au întânit în locurile natale, la Palma de Mallroca. Cu studii economice la Londra, ea lucrează la fundaţia lui Rafael Nadal în sprijinul copiiilor dezavantajaţi social şi nu l-a mai însoţit pînă acum pe Rafa pentru că a vrut să-i acorde mai mult spaţiu. Întrebat după meciul cu Gael Monfils cum se face că şi-a adus prietena, Nadal a încercat o glumă: „A primit un wild-card“.

ohanian foto heraldsun.com.au

Serena, viaţa ca-n filme

Serena Williams a avut şi ea suport din tribună, logodnicul ei Alexis Ohanian (foto) fiind prezent la mai multe partide şi gata să aplaude fiecare punct al femeii care l-a făcut „cel mai fericit om de pe planetă“, acceptând cererea sa în căsătorie. După una dintre partide, chestionată de jurnaliştii curioşi, Serena Williams a povestit cum l-a cunoscut pe Alexis: „Pur şi simplu din noroc. Eram la un restaurant în Roma şi el s-a aşezat lângă mine. A fost ceva... Serios, asta nu se mai întâmplă în zilele noastre, nu? Trăiesc precum într-un film sau ca într-un basm care a devenit realitate“, le-a Spus Serena ziariştilor.Întrebată dacă are şi o dată sau o locaţie pentru nuntă, Serena nu a dat un răspuns însă varianta cea mai logică ar fi Roma, oraşul unde cei doi s-au cunoscut şi pe care jucătoarea de tenis  îl adoră.

Venus, tenismena-record


Venus Williams a surprins şi ea lumea tenisului prin revenirea la 36 de ani într-o finală de Grand Slam. Ea a fost cea mai vârstnică finalistă de la Martina Navaratilova încoace şi, alături de Serena (35 de ani), a luat parte la cea mai „bătrână“ finală feminină de Grand Slam, dacă însumăm cele două vârste. Interesant este că Venus a fost pe teren şi la cea mai „tânără“ finală de Grand Slam, mai précis la Wimbledon 1997, când a jucat în ultimul act cu Martina Hingis. Venus avea 17 ani pe atunci, iar Martina 16!
Atât de impresionat a fost un comentator ESPN de revenirea lui Venus că şi-a ales greşit, mult prea greşit, cuvintele. Doug Adler, fost jucător de tenis, a plătit cu postul pentru că a folosit cuvântul gorila pentru a descrie concentrarea de pe chipul lui Venus la retur: "Ea (Voegele) a ratat prima minge de meci şi Venus a preluat controlul. Venus se mobilizează şi foloseşte efectul de gorilă. Este la conducere”. Atacat virulent pe reţelele de socializare, Adler a fost retras de la microfon de ESPN.

Wawrinka l-a pus  la punct pe Tsonga
Stan Wawrinka a ajuns în semifinale după ce a trecut de francezul Tsonga. După primul set al disputei, a avut loc un dialog mai tensionat între cei doi, elveţianul reproşându-i luiTsonga că îl fixează cu privirea: "Ce te uiţi aşa la mine? Relaxează-te, e doar un meci de tenis!".
Warinka a fost şi protagonistul unui meci amuzant. În timul jocului cu Andreas Seppi, din optimi, un spectator a strigat extaziat: „Come on, Roger!“. Elveţianul s-a întors către tribună şi a replicat în hohotele de râs ale fanilor: „Roger nu e aici, joacă pe Rod Laver“

Evans, copilul-nimănui
Britanicului Daniel Evans nu îi dădea nimeni nicio şansă să ajungă în optimile de finală, însă victoriile neaşteptate cu Marin Cilici şi Bernard Tomici l-au propulsat până în această fază. Englezul de 26 de ani a sosit la Melbourne fără sponsor tehnic, întrucât contractul cu Nike îi expirase, iar firma americană nu l-a mai reînnoit. Totuşi, Nike i-a trimis câteva tricouri neinscripţionate pe parcursul turneului şi speră  acum în prelungirea angajamentului.

Serena s-a certat si ea cu un ziarist
Au fost destule contre între jurnalişti şi jucători la conferinţele de presă. După meciul din turul al doilea cu Safarova, unul dintre reporteri şi-a permis să-i spună Serenei că a fost un joc destul de fragmentat („scrappy“). Serena n-a fost de acord cu acest termen şi nu s-a lăsat până nu a primit scuze din partea ziaristului.

Bouchard, outfit sexy

Eugenie Bouchard, fosta adversară a Simonei Halep din semifinalele Wimbledon, încearcă să revină de ceva vreme la forma care a dus-o pe locul 5 WTA. Genie s-a oprit în turul al treilea după o bătălie dură cu viitoarea semifinalistă Coco Vandeweghe şi arată că poate urca din nou în top. Deocamdată, ea a impresionat din nou cu ţinuta sa cu tricoul tăiat, chiar dacă aceasta a semănat cu cea a Serenei de anul trecut. În orice caz, prin apariţia ei atrăgătoare, Bouchard nu duce lipsă de contracte de publicitate.

101 milioane de dolari e valoarea totală a premiilor din tenis adunate de Roger Federer. E al doilea jucător, după Djokovici, care depăşeşte suta


23 de Grand Slamuri are Serena Williams în palmares. Cu această ocazie, ea a primit o pereche de Nike-uri din partea lui Michael Jordan, cel care a făcut celebru numărul 23


728 de mii de spectatori au asistat la partidele din acest an de la Melbourne, record absolut, cu 8.400 mai mulţi fani ca anul trecut

14 la sută este procentul cu care a crescut fodul de premeire al jucătorilor. Prezenţa în primul tur a fost premiată cu 37.000 de dolari, iar câştigătorii au primit câte 2,8 milioane de dolari
   

Simona Halep, luată la întrebări de ruşi: care e marele ei vis şi câţi copii ar vrea să aibă

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite