CFR, la 90 minute de încă un record european: România e, diseară, cu ochii spre Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Petrescu are rezultate formidabile cu CFR
Dan Petrescu are rezultate formidabile cu CFR

CFR Cluj e campioana unei întreceri tot mai slabe, de la un sezon la altul, dar salvează onoarea fotbalului românesc, la nivel continental.

În ultimele două stagiuni, ardelenii au fost singurul club din Liga I care a pătruns în grupele unei competiţii UEFA. 

Şi, de fiecare dată, echipa antrenată de Dan Petrescu a debutat în forţă în această fază. Anul trecut, a fost victoria impresionantă de pe teren propriu cu Lazio (2-1), iar acum a fost succesul categoric de la Sofia, cu ŢSKA (2-0). Şi cum CFR s-a specializat în a stabili recorduri pentru fotbalul românesc în Europa, ea poate atinge un altul, după partida din această seară.

În acest moment, CFR deţine deja recordul de puncte pentru o formaţie românească, atât în grupele Ligii Campionilor, cât şi în grupele Ligii Europa. În UCL, ardelenii au strâns 10 puncte, în sezonul 2012-2013, într-o grupă cu Manchester United, Braga şi Galatasaray. În Liga Europa, chiar în stagiunea trecută, au ieşit din faza grupelor cu un total de 12 puncte, după confruntările cu Lazio, Celtic şi Rennes.

Doar că niciodată nu s-a întâmplat ca 6 din aceste puncte să fie obţinute după primele două partide. Adică, ceea ce poate face acum formaţia din Gruia, având în vedere că întâlneşte o echipă care poate fi catalogată oricum, numai o sperietoare, nu. În plus, meciul are loc la Cluj.

12 ani de la cel mai bun start

Paradoxal, CFR a avut cel mai bun debut în faza grupelor, în Liga Campionilor, care are un nivel mult mai ridicat, comparativ cu Liga Europa. Se întâmpla acum 12 ani, în chiar prima participare a CFR-ului în grupele Ligii. Atunci, după o victorie fabuloasă pe „Olimpico“, 2-1 cu AS Roma, a urmat o remiză prestigioasă, acasă, cu Chelsea (0-0).

Young Boys, fragilă în Europa

Adversara clujenilor din această seară e, într-adevăr, ocupanta primului loc în campionatul intern din Elveţia, însă, în Europa, cel puţin în acest sezon, n-a rupt gura târgului.

Echipa pregătită de elveţianul Gerardo Seoane Castro (41 de ani) şi-a început parcursul în turul II preliminar al Ligii Campionilor, trecând, acasă, de Ki (Feroe) cu 3-1. A urmat însă o înfrângere categorică, în Danemarca, în faţa celor de la Midtjylland (0-3). Play-off-ul Ligii Europa a fost câştigat, acasă, în faţa unei alte formaţii modeste, Tirana (Albania), cu 3-0. Debutul în faza grupelor a fost însă ratat, Young Boys pierzând la Berna, 1-2 cu AS Roma.

Şi miza financiară e mare

Dincolo de faptul că o eventuală victorie ar mări considerabil şansele CFR-ului la o calificare în 16-imi - primele două clasate din fiecare grupă avansează în această fază - şi miza financiară e una importantă. Fiecare meci câştigat în grupele Ligii Europa valorează 575.000 de euro, aşa că elevii lui Dan Petrescu au un motiv în plus să atace victoria în partida cu Young Boys.

Grupa A, astăzi

CFR - Young Boys 22.00

Digi Sport 1, Telekom Sport 1, LookSport+

Roma - ŢSKA Sofia 22.00

Digi Sport 2, Telekom Sport 3, LookSport 3

Clasament

1. CFR Cluj 1 1 0 0 2-0 3

2. AS Roma 1 1 0 0 2-1 3

3. Young Boys 1 0 0 1 1-2 0

4. ŢSKA Sofia 1 0 0 1 0-2 0

*Primele două clasate ajung în 16-imile Ligii Europa

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite