CFR Cluj, o campioană incontestabilă: De ce formaţia din Gruia merită titlul pe care l-a câştigat deja în proporţie de 99%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Petrescu să pregăteşte de al doilea titlu la rând cu CFR Cluj
Dan Petrescu să pregăteşte de al doilea titlu la rând cu CFR Cluj

CFR Cluj a pus şampania la rece şi pregăteşte petrecerea în cinstea celui de al 5-lea titlu din istoria clubului.

Când mai sunt 6 puncte rămase în joc, formaţia din Gruia are 5 puncte avans faţă de FCSB şi, chiar dacă în fotbal s-au mai văzut minuni, ardelenii trebuie să fie loviţi de o adevărată catastrofă pentru a mai rata acest titlu. Iar asta pentru că Arlauskis şi colegii săi mai au nevoie de un singur punct pentru a deveni campioni şi din punct de vedere matematic. Inclusiv la egalitate de puncte între CFR şi FCSB, clujenii termină pe primul loc, deoarece, după sezonul regulat, FCSB a beneficiat de rotunjirea punctajului în sus, iar CFR nu.

Chiar dacă, de-a lungul sezonului, oficialii FCSB-ului, în frunte cu Mihai Stoica, au încercat să minimalizeze meritele ardelenilor, susţinând că rivala la titlu e ajutată puternic de arbitraj, în realitate, CFR e o campioană meritorie, iar statisticile confirmă acest lucru.

Atacul face spectacol, defensiva îţi câştigă trofeele

Primul argument în favoarea CFR-ului e faptul că, până în acest moment, când s-au disputat 34 de etape (26 în sezonul regulat, plus 8 în play-off), echipa a pierdut doar două meciuri! Ambele eşecuri au venit în sezonul regulat: un 0-2, în deplasare, la Craiova, la 10 februarie, şi un 1-2, acasă, cu Viitorul, la 2 septembrie. La ambele întâlniri, portughezul Toni Conceicao a fost pe bancă. Prin comparaţie, FCSB are de trei ori mai multe înfrângeri: 6! Trupa „antrenată“ de Gigi Becali a fost învinsă de cinci ori în sezonul regulat (de Astra, Chiajna, CS U Craiova, Sepsi şi CFR Cluj) şi încă o dată în play-off (de Viitorul).

Cifrele actualului campionat mai confirmă o lege nescrisă a fotbalului: atacul creează spectacolul şi vinde biletele de meci, însă defensiva îţi câştigă trofeele! FCSB are, într-adevăr, cea mai bună ofensivă din Liga I, cu 61 de goluri (49 în sezonul regulat şi 12 în play-off), în timp ce în dreptul CFR-ului s-au adunat 53 de reuşite. 

În schimb, ardelenii se pot lăuda cu cea mai solidă defensivă din Liga I. CFR Cluj a primit doar 19 goluri în 34 de etape, pe când FCSB-iştii au scos mingea din plasă de 34 de ori!

Hagi şi echipele mici, coşmarul FCSB-ului

La începutul play-off-ului, CFR Cluj a pornit cu două puncte peste FCSB: 27-25. Acum, diferenţa a crescut la cinci puncte, în condiţiile în care partida directă s-a terminat egal, 0-0. Diferenţa în play-off a fost făcută de Viitorul, echipa lui Hagi. Dacă CFR a luat 6 puncte din 6 cu formaţia din Ovidiu, în schimb, FCSB a luat doar 1.

Apoi, în sezonul regulat, FCSB a plătit un preţ uriaş pentru punctele risipite cu echipele din subsolul clasamentului, cele care, ulterior, au ajuns în play-out. Per total, bucureştenii au pierdut 15 puncte cu aceste formaţii:

*3-3 şi 1-1 cu Dinamo

*2-2 cu FC Botoşani

*0-1 şi 0-0 cu Chiajna

*1-1 cu Dunărea Călăraşi

*2-2 cu Voluntari

Prin comparaţie, CFR Cluj a irosit doar 12 puncte cu adversarele care, ulterior, au ajuns în play-out:

*1-1 cu FC Botoşani

*Două remize albe cu Dunărea Călăraşi

*0-0 şi 2-2 cu Gaz Metan Mediaş

*1-1 cu Hermannstadt

Şi CFR a mai avut o realizare importantă în sezonul regulat: a luat patru puncte din „dubla“ cu FCSB: a fost 1-1 în Gruia, iar pe „Arena Naţională“, în ultima etapă din 2018, clujenii s-au impus cu 2-0. A fost partida care a dus la demiterea lui Nicolae Dică de pe banca roş-albaştrilor, însă mutarea n-a schimbat situaţia în lupta pentru titlu. 

2 goluri în şase meciuri de play-off a luat CFR Cluj, de când s-a întors Dan Petrescu pe bancă dintre care unul din penalty. 

Primele două clasate din Liga I în ultimii zece ani

Sezon Campioana Vicecampioana

2017-2018 CFR Cluj FCSB

2016-2017 Viitorul FCSB

2015-2016 Astra FCSB

2014-2015 FCSB Târgu Mureş

2013-2014 FCSB Astra

2012-2013 FCSB Pandurii

2011-2012 CFR Cluj FC Vaslui

2010-2011 Oţelul Galaţi Poli Timişoara

2009-2010 CFR Cluj Unirea Urziceni

2008-2009 Unirea Urziceni Poli Timişoara

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite