Chelsea – Ajax, o nebunie istorică: Ce au descoperit statisticienii după un meci de Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azpilicueta (Chelsea)
Azpilicueta (Chelsea)

Răzvan Marin a rămas pe bancă la campioana Olandei, însă a fost martor la o partidă demenţială despre care cifrele vorbesc cel mai bine.

Liga Campionilor, în acest format extins, oferă multe meciuri banale în faza grupelor în care favoriţii câştigă uşor şi îşi asigură, relativ repede, prezenţa în următoarea etapă a competiţiei. 

Marţi seară însă, au fost două meciuri superbe, palpitante, probabil cele mai bune din primele patru etape. La Dortmund, Inter a condus cu 2-0 la pauză (Martinez 5, Vecino 40), însă nemţii au făcut o a doua repriză formidabilă şi s-au impus cu 3-2 (Hakimi 51, 77, Brandt 64). Iar la Londra, pe „Stamford Bridge“, nebunia a fost şi mai mare! Cu Răzvan Marin lăsat pe banca de rezerve, Ajax, semifinalista ediţiei precedente, a condus cu un incredibil 4-1 până în minutul 63! Apoi, cu doi oameni eliminaţi (Blind 68, Veltman 69), batavii s-au văzut egalaţi: 4-4 în minutul 74. Iar la acest scor, Azpilicueta (Chelsea) a mai marcat o dată, pentru 5-4, însă reuşita sa a fost anulată de VAR pentru henţ! Şi în prelungiri, londonezii au avut vreo două ocazii uriaşe, dar Ajax a rezistat şi a smuls un punct.

Aceste două partide, dar şi celelalte desfăşurate marţi seară, în etapa a 4-a, i-au pus pe statisticieni la treabă. „Adevărul“ vă oferă în rândurile de mai jos cele mai importante date legate de aceste meciuri.

A doua revenire spectaculoasă din Ligă

*Chelsea, prin revenirea fabuloasă din meciul cu Ajax, a intrat în istoria competiţiei: a devenit doar a doua echipă care a fost condusă cu trei goluri până în minutul 63 (când Ajax avea 4-1!), dar care n-a pierdut. Prima formaţie care a reuşit această performanţă a fost Werder Bremen. În 1993, nemţii au fost conduşi de Anderlecht cu 3-0, dar au învins cu 5-3.

*Ajax e doar a treia echipă din istoria Ligii Campionilor care a avut doi jucători eliminaţi şi împotriva căreia s-au dat două penalty-uri în acelaşi meci! Precedentele două au fost: Bayern (cu Bordeaux) în 2009 şi Anderlecht (cu Olympiakos) în 2013.

*Chelsea – Ajax a fost 1-1 în minutul 4! A devenit astfel doar a treia partidă din istoria Ligii Campionilor cu două goluri în primele patru minute:

-05.04.2000: Valencia – Lazio

-28.09.2005: Schalke – AC Milan

-05.11.2019: Chelsea – Ajax

*Nefericitul Abraham (Chelsea) a intrat în istoria Ligii Campionilor cu unul dintre cele mai rapide autogoluri:

-Inigo Martinez (Real Sociedad) după 69 de secunde într-un meci cu Man. United în 2013

-Ricardo (Unirea Urziceni) după 84 de secunde într-un meci cu Rangers în 2009

-Abraham (Chelsea) după 105 secunde într-un meci cu Ajax în 2019

*Chelsea are patru autogoluri în toată istoria Ligii Campionilor dintre care două au venit în meciul cu Ajax: Abraham (2), Kepa (35).

Hakimi, peste Messi şi Ronaldo!

*Eroul serii în Dortmund – Inter, scor 3-2, a fost marocanul Achraf Hakimi. Cu „dubla“ reuşită marţi, fundaşul de 21 de ani, luat de Dortmund de la Real Madrid, are mai multe goluri în acest sezon de Liga Campionilor, 4, decât Cristiano Ronaldo, Messi, Benzema, Bale şi Griezmann la un loc!

Barcelona, remiză albă în grupe după 7 ani!

*Barcelona – Slavia Praga 0-0. Iată când au mai înregistrat catalanii un astfel de rezultat, acasă, în Liga Campionilor:

-În sferturi, cu Juventus,  în aprilie 2017

-În faza grupelor, cu Benfica, în decembrie 2012

*Meciul cu Slavia Praga a fost cel cu numărul 549 pentru Busquets în tricoul Barcelonei. Cu acest total, mijlocaşul de 31 de ani l-a egalat pe Migueli, devenind al 5-lea jucător cu cele mai multe meciuri jucate pentru catalani. În acest top, Busquets e depăşit de Xavi, Messi, Iniesta şi Puyol. De remarcat că toţi cei cinci au jucat împreună într-o perioadă.

Liga Campionilor, etapa a 4-a, marţi

Grupa E

Liverpool – Genk 2-1

La oaspeţi, Ianis Hagi a rămas pe banca de rezerve

Napoli – Salzburg 1-1

Clasament: 1. Liverpool 9p, 2. Napoli 8p, 3. Salzburg 4p, 4. Genk 1p

Grupa F

Barcelona – Slavia Praga 0-0

La oaspeţi, Stanciu a jucat 63 de minute

Drotmund – Inter 3-2

Clasament: 1. Barcelona 8p, 2. Dortmund 7p, 3. Inter 4p, 4. Slavia Praga 2p

Grupa G

Zenit – Leipzig 0-2

Lyon – Benfica 3-1

La gazde, Tătăruşanu a fost rezervă.

Clasament: 1. Leipzig 9p, 2. Lyon 7p, 3. Zenit 4p, 4. Benfica 3p

Grupa H

Chelsea – Ajax 4-4

La oaspeţi, Răzvan Marin a rămas pe bancă.

Valencia – Lille 4-1

Clasament: 1. Chelsea 7p, 2. Ajax 7p, 3. Valencia 7p, 4. Lille 1p

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite