Cifrele şocante ale sportului românesc. Gimnastica stă în 60 de seniori, mai avem doar 225 de boxeri şi 43 de halterofili!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Larisa Iordache
Larisa Iordache

Multe dintre sporturile de tradiţie a României, care au contribuit cu zeci de medalii la palmaresul olimpic al ţării, au ajuns să mai aibă astăzi doar un număr simbolic de seniori legitimaţi. Astfel, în comparaţie cu situaţia din alte ţări, orice calificare la Jocurile Olimpice din 2020, nu doar obţinerea unei eventuale medalii, pare o minune.

Obiectivul declarat al noului preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, este să readucă România în primele 20 de naţiuni sportive ale lumii la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

„Astăzi sportul este singurul domeniu în care noi ne putem pune de la egal la egal cu marile puteri economice ale lumii. În sport găsim acel domeniu unde nu ne este frică, nu vreau să spun ruşine, să stăm umăr la umăr cu Statele Unite, cu China, cu Germania. Şi din contră, aţi văzut ce s-a întâmplat la Rio, în scrimă, cel puţin, i-am şi învins. În momentul în care cineva din echipă nu-şi face treaba, pentru că eu privesc această echipă ca un mecanism al unui ceas, iar ca un ceas să funcţioneze bine, toate componentele acestui sistem trebuie să aibă legătură între ele, să se învârtă şi să funcţioneze conform unui plan, unei idei foarte bine stabilite. E clar că în momentul de faţă acest ceasornic, acest sistem nu funcţionează ca lumea, nu o spun eu, o spun rezultatele pe care le-am avut la Rio. Vom face o analiză imediată a resurselor pe care le avem şi vom folosi cu cel mai mare impact ceea ce avem în momentul de faţă pentru a avea efecte imediate în tot ce înseamnă federaţie, pregătirea“, spunea Covaliu la preluarea mandatului. În ciuda optimismului debordant afişat de fostul campion olimpic, starea de ansamblu a sportului românesc este una extrem de precară în acest moment. Ministerul Tineretului şi Sportului a realizat anul trecut o amplă statistică privind structura organizatorică teritorială a federaţiilor sportive naţionale. Mai pe româneşte, s-a făcut un recensământ al tuturor cluburilor afiliate, precum şi al sportivilor legitimaţi.

„Weekend Adevărul“ vă prezintă situaţia celor mai medaliate sporturi ale României. În toate cazurile, subţirimea bazei de selecţie este evidentă, iar orgoliile şi pretenţiile cu care, în mod tradiţional, publicul aşteaptă Jocurile Olimpice, nu prea mai au suport.

GIMNASTICĂ: Doar 60 de seniori!

În 2015, atât la masculin, cât şi la feminin, România n-a avut decât 91 de seniori legitimaţi, dintre care doar 60 au participat efectiv la competiţiile naţionale. „Numărul gimnastelor a scăzut extraordinar de mult. Comparativ, doar în sala pe care o deţin împreună cu soţul meu, Bart Conner, în Oklahoma, se antrenează 1.500 de fete“, explica Nadia Comăneci una dintre principalele cauze ale faptului că lotul feminin al României a ratat anul trecut, în premieră, calificarea la Jocurile Olimpice. În aceste condiţii, mai miră pe cineva faptul că România intenţionează să atace Jocurile Olimpice din 2020 tot cu veteranii Marian Drăgulescu (37 de ani în 2017), Cătălina Ponor (30 de ani) şi Larisa Iordache (21 de ani)?

ATLETISM: Mulţi sportivi, zero performeri

Ultima medalie olimpică a atletismului, una neaşteptată de altfel, este cea obţinută de Constantina Diţă în 2008, la Beijing. De atunci, „fabrica de medalii” de altădată se afundă tot mai mult în anonimat. România a avut 22 de atleţi la Rio de Janeiro, în 2016, dar niciunul n-a prins o finală. Deşi numărul sportivilor legitimaţi în România a crescut faţă de începutul anilor ’90, practic atleţii cu adevărat competitivi la nivel mondial, foarte numeroşi atunci, au dispărut cu desăvârşire astăzi.

BOX: Dezastru pe toată linia

În 1992, în România erau 7.023 de pugilişti legitimaţi. În 2015 rămăseseră 1.031, dintre care doar 231 de seniori. Prin comparaţie, în Cuba există circa 19.000 de boxeri activi! În aceste condiţii, nu e de mirare faptul că nu mai reuşim să calificăm sportivi la Jocurile Olimpice, darmite să mai şi obţinem medalii. „2016 fost practic un dezastru pe toată linia privind rezultatele, privind un plan pe care l-am dorit să însemne un nou start în boxul românesc”, a recunoscut şeful Federaţiei Române de Box, Vasile Câtea.

HALTERE: Sîncrăian şi ceilalţi 42 de seniori

Ţara noastră avea, în 1992, 3.900 de halterofili legitimaţi. În 2015 erau doar 328, dintre care doar 43 de seniori! „Este o realitate că numărul sportivilor care practică halterele a scăzut foarte mult. Dacă avem ce alege? Ştiţi cum e. Avem, n-avem, trebuie să ne facem treaba cu ei”, a explicat preşedintele forului de profil, Nicu Vlad. Cu toate lipsurile, medalii s-au cucerit la majoritatea competiţiilor, dar cazul lui Gabriel Sîncrăian, depistat dopat cu testosteron exogen după ce a câştigat medalia de bronz la la Rio, ridică foarte multe semen de întrebare.

LUPTE: Naturalizările, soluţia de avarie

Numărul sportivilor a scăzut la jumătate faţă de 1992, anul când se obţinuse şi ultima medalie olimpică, aşa că anul trecut preşedintele forului de profil, Răzvan Pîrcălabu, şi-a dat seama că, până la reformarea şcolii româneşti de lupte, o soluţie o reprezintă naturalizările. Un pariu câştigat, pentru că rusul Albert Saritov a câştigat o medalie de bronz la Rio şi îşi propune să obţină aurul la Tokyo, în 2020. În acest an, vor debuta în echipamentul tricolor şi  trei ucrainieni: Evgheni Orlov, Katerina Sasa şi Katerina Zidaşevska.

CANOTAJ: Uşor reviriment

Numărul sportivilor legitimaţi a stagnat faţă de începutul anilor ’90, iar canotajul românesc a revenit practic în elita mondială, graţie bronzului obţinut de echipajul feminin de opt rame cu cârmaci. Însă situaţia nu e nici aici atât de roz pe cât pare. Antrenorii de valoare pot fi număraţi pe degete, echipamentele sunt foarte scumpe, mulţi dintre sportivi antrenându-se pe bărci aflate la limita uzurii, iar antrenamentele de pe lacul Snagov reprezintă în continuare o problemă pentru loturile naţionale, din cauza bărcilor cu motor ale proprietarilor din zonă.


Situaţia sportivilor legitimaţi

Gimnastica
Palmares olimpic: 25 aur – 20 argint – 26 bronz
Sportivi în 1992: 1.608
Sportivi în 2015 (participanţi în competiţii): 1.194 (638)
Total seniori (participanţi în competiţii): 91 (60)

Canotaj
Palmares olimpic: 19 aur – 10 argint – 9 bronz
Sportivi în 1992: 660
Sportivi în 2015 (participanţi în competiţii): 686 (653)
Total seniori (participanţi în competiţii interne): 119 (97)

Atletism
Palmares olimpic: 11 aur – 14 argint – 10 bronz
Sportivi în 1992: 7.566
Sportivi în 2015 (participanţi în competiţii): 11.458 (8.704)
Total seniori (participanţi în competiţii interne): 1.217 (785)

Lupte
Palmares olimpic: 7 aur – 8 argint – 19 bronz
Sportivi în 1992: 5.001
Sportivi în 2015 (participanţi în competiţii): 2.777 (2.137)
Total seniori (participanţi în competiţii interne): 304 (293)

Box
Palmares olimpic: 1 aur – 9 argint – 15 bronz
Sportivi în 1992: 7.023
Sportivi în 2015 (participanţi în competiţii): 1.031 (1.007)
Total seniori (participanţi în competiţii interne): 231 (225)

Haltere
Palmares olimpic: 2 aur – 7 argint – 5 bronz
Sportivi în 1992: 3.900
Sportivi în 2015 (participanţi în competiţii): 328 (304)
Total seniori (participanţi în competiţii interne): 43 (43)


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite