Cine e „cocoş“ la Roma?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, pe „Olimpico“ (ora 19.30, în direct la Digisport Plus), derby-ul capitalei Italiei se dispută între două echipe cu obiective diferite. Cheia meciului poate fi duelul dintre Ştefan Radu şi italianul Totti. A venit ziua în care masivul Colosseum, Columna lui Traian şi Cetatea Vaticanului devin obiective turistice „secundare“.

Pentru câteva ore, orice vizitator al Romei va simţi pe propria piele ceea ce localnicii denumesc „mai mult decât un meci de fotbal". Astfel, apropierea de „Olimpico" se transformă într-o experienţă unică. O mare de maşini şi motociclete pentru care „roşul" semaforului nu mai înseamnă nimic, în timp ce suporterii înfierbântaţi se îndreaptă către stadion văzând „roşu" în faţa ochilor.

Pe de-o parte este culoarea iubită de fanii lui AS Roma, pe de altă parte este ceea ce urăsc mai mult lazialii. Ca de fiecare dată, încleştarea directă dintre „Curva Sud", respectiv ­„Curva Nord", va începe pe străzi cu două ore înaintea partidei, va avea punctul culminant pe bătrânul „Olimpico" şi se va încheia mult după finalul derby-ului. Totul într-un spectacol de sunet şi lumină fascinant, dar şi periculos în acelaşi timp.

Toate drumurile duc la Roma!

Singurul lucru care uneşte cele două „legiuni" romane este duşmănia cu marile forţe din nord, Inter, AC Milan şi Juventus. În rest, fiecare „Derby della Capitale" încearcă să dea un răspuns la întrebarea „cine e şef în Roma?". Bogaţii din periferiile oraşului, tradiţionalii susţinători ai lui Lazio, sau clasa de de mijloc localizată în limitele „Oraşului etern", adică partizanii „lupilor" de la AS Roma? Mai mult, fapt unic printre derby-urile importante ale lumii, există şi un substrat politic pentru a justifica pasiunile dezlănţuite în ziua meciului: simpatizanţii de dreapta laziali contra orientării de stânga a rivalilor de moarte.

În epoca de glorie a Imperiului Roman, toate căile publice treceau prin „Oraşul celor şapte coline". Astăzi, celebra expresie „toate drumurile duc la Roma" poate fi aplicată şi campionatului italian, ale cărui necunoscute vor fi rezolvate parţial de rezultatul meciului de pe „Olimpico", lucru rar întâlnit în istoria derby-ului capitolin. În primul rând, e în joc soarta titlului: Inter Milano a revenit pe primul loc în Serie A după 2-0 cu Juventus (Chivu, suspendat, nu a jucat) şi are acum două puncte peste AS Roma. Apoi, printr-o victorie diseară, Lazio va scăpa definitiv de grijile retrogradării şi, ca bonus, va nărui speranţele „giallorossilor" la un nou „scudetto".

Însă, în asemenea dispute, ierarhiile trec în plan secund, iar mobilizarea e maximă. „18 aprilie 2010, ziua în care nimeni nu se dă înapoi. Nu vom ceda nici măcar un metru", a fost mesajul fanilor lui Lazio către Ştefan Radu şi compania. Fundaşul român s-a recuperat după o uşoară accidentare şi are sarcina ingrată de a-l stopa pe Francesco Totti, simbolul celor de la AS Roma şi inamicul numărul 1 pentru suflarea lazială. De partea cealaltă, Bogdan Lobonţ nu a fost convocat de Claudio Ranieri.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite