Cine s-a-nţeles la preţ cu Xavi şi cu Busquets

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedetele Barcelonei vor intra pe gazonul „Arenei Naţionale“ , sâmbătă seară, în cel mai aşteptat amical al verii în România
Vedetele Barcelonei vor intra pe gazonul „Arenei Naţionale“ , sâmbătă seară, în cel mai aşteptat amical al verii în România

„Adevărul“  dezvăluie cum s-a născut ideea superamicalului Dinamo - Barcelona, care au fost etapele parcurse de organizatori, de ce „extratereştrii“ au ales să vină în România şi cum au fost refuzaţi de Gigi Becali.

Vin „extratereştrii" de la FC Barcelona, după mulţi, cea mai bună echipă din istoria acestui sport! Mâine-seară, la ora 20.45, ei vor ateriza la Bucureşti, iar peste ani vom putea povesti că i-am văzut la lucru, de aproape, într-o zi caniculară de august. Sâmbătă, la 20.15, în direct pe Digi TV şi Realitatea TV, Barcelona joacă amical cu Dinamo.

Totuşi, două întrebări au rămas fără răspuns până în acest moment: cum şi de ce a ajuns Barça la Bucureşti? „Adevărul" a reconstituit filmul evenimentelor.

Meci „născut" la o cafea

Patru companii importante, două din România şi două din străinătate, şi-au unit forţele şi resursele financiare pentru ca Messi şi colegii săi să joace, sâmbătă seară, pe „Arena Naţională". „Într-o dimineaţă de aprilie, vorbeam la o cafea cu partenerul meu de afaceri, Mihai Craiu, despre un turneu amical pe care vrem să-l organizăm, în 2013, în ţară, cu participarea unor echipe ca Chelsea şi Manchester United. Atunci, ne-a venit ideea unui amical chiar pentru această vară", îşi începe povestea Adrian Thiess, unul dintre organizatorii superamicalului.

„Barça? Ceva mai simplu n-aţi găsit?"

Din această discuţie, s-a născut amicalul Dinamo - Barcelona. „L-am sunat pe directorul companiei Sport Five, o firmă de management sportiv, care e în relaţii foarte strânse cu clubul catalan. I-am zis că vrem să aducem Barcelona în România. Omul a început să râdă la telefon: «Ceva mai simplu n-aţi găsit?». Iniţial, din cauza timpului scurt, ni s-au propus câteva alternative, printre care şi Real Madrid, dar noi am insistat pentru Barcelona", continuă Thiess.

Egiptenii au oferit mai mulţi bani

Din acest moment au urmat o serie de negocieri care au durat două luni. Cea mai atractivă echipă de club din lume primeşte nenumărate cereri pentru disputarea unor partide amicale. Şi cum datele disponibile în calendar sunt limitate, pe lângă mulţi bani, ai nevoie şi de un dram de noroc ca să ajungi adversar al Barcelonei. Norocul a venit de la un club din Egipt.

„Egiptenii au oferit mai mulţi bani decât noi pentru un amical, însă spaniolii i-au refuzat. Pentru ei, aspectul financiar e important, dar nu decisiv. Barcelona a preferat să joace undeva în Europa. În plus, preşedintele clubului mi-a spus că a contat şi faptul că n-au mai fost de 35 de ani în România", a dezvăluit cel care conduce firma Thiess Holding.

După ce „extratereştrii" au spus „da", organizatorii au început căutările pentru un adversar. Prima dată s-a luat legătura cu Steaua, echipa cu cei mai mulţi suporteri din România. Răspunsul lui Gigi Becali i-a şocat însă pe Thiess şi pe Craiu: „Vreau un milion de euro".

A urmat un nou telefon, de această dată, la Nicolae Badea, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Dinamo. Rezultatul? „Câinii" au confirmat, în scris, în zece minute, că sunt de acord să joace cu Barcelona. Spre deosebire de formaţia din Ghencea, care a căutat câştigul financiar, roş-albii s-au mulţumit cu o foarte mare lovitură de imagine. Badea s-a tot mândrit cu această decizie: „Organizarea e impecabilă. Există o clauză specială pentru Messi".

Costuri de peste două milioane de euro

Cât costă să aduci Barcelona în România? „Există o clauză de confidenţialitate în contract şi nu pot să vă spun suma exactă, însă acest amical ne va costa peste două milioane de euro. Totuşi, vom acoperi costurile şi vom avea şi profit", a explicat Adrian Thiess.

„Gică Popescu m-a jignit"

Paradoxal, Hagi şi Popescu, cei doi români care au jucat, în trecut, la Barcelona, n-au fost implicaţi în organizarea acestui meci. Mai mult, la un moment dat, Gică Popescu a spus că el ar fi adus Barça în România pe mai puţini bani. „Gică Popescu m-a jignit. De ce n-a adus el Barcelona în România, dacă putea? Dar, nu te poţi supăra pe Gică Popescu, fiindcă a făcut cinste României", a spus Thiess. Acesta a dezvăluit că Hagi va fi prezent, sâmbătă, la masa oficială la care vor participa conducătorii celor două cluburi.

Spaniolii au fost oripilaţi de Mitică

Atunci când Barcelona urmează să joace un amical într-o altă ţară, departamentul de media monitorizează presa locală pentru a fi la curent cu tot ce apare legat de meci. La fel s-a întâmplat şi cu presa din România.

Numai că aici catalanii au avut mai multe surprize neplăcute, ultima venind, marţi, când Dumitru Dragomir a catalogat Dinamo - Barcelona drept „o panaramă de meci". „M-au întrebat de ce preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal din România zice aşa ceva. Le-am explicat că e un personaj excentric şi are un limbaj pe măsură", încheie Adrian Thiess.

Ce au cerut catalanii?

- Au rezervat un salon în Spitalul de Urgenţă „Municipal" la care nimeni, nici măcar stafful spitalului, nu va avea acces cât timp delegaţia Barcelonei se află în România.
- Două etaje la Hotel Radisson din Capitală. Pentru ca spaniolii să nu fie deranjaţi, lifturile vor fi blocate în acea zonă, iar accesul se va face cu ajutorul unor cartele speciale.
- Fructe proaspete în vestiar înainte şi după meci.

"Marţi, când am văzut că Messi e în lotul publicat pe site-ul oficial al Barcelonei pentru amicalul cu Dinamo, parcă mi s-a luat o piatrăde pe inimă."
Adrian Thiess director Thiess Holding 

De unde vine supărarea lui dragomir

Preşedintele LPF a fost cel mai vehement contestatar al amicalului de la 11 august. Lui Dragomir nui-a picat bine faptul că Dinamo - Barcelona a dat peste cap programul campionatului, cauzând amânarea meciului Dinamo - Rapid. În plus, „Corleone" a militat ca partida să fie televizată de Digi Sport, ceea ce s-a şi întâmplat, deşi organizatorii se înţeleseseră, iniţial, cu Dolce Sport.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite