Cine se vede în Franţa. Cum arată situaţia în grupe, la jumătatea preliminariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anglia e în formă. Are maximum de puncte, 15, şi-l dă pe golgheterul preliminariilor, Welbeck. FOTO: AP
Anglia e în formă. Are maximum de puncte, 15, şi-l dă pe golgheterul preliminariilor, Welbeck. FOTO: AP

La jumătatea fazei preliminariilor, doar două echipe au maximum de puncte, iar câteva naţionale se pregătesc de o prezenţă în premieră la un European.

După primele cinci runde din preliminarii, exact la jumătatea acestei faze, se pot trage câteva concluzii. În primul rând, exceptând Olanda, naţionalele puternice sunt în cărţile calificării, deşi nu ocupă primele poziţii în grupe. Batavii au început prost şi continuă la fel. Învinşi de Islanda şi Cehia, elevii lui Guus Hiddink au egalat Turcia în prelungiri (1-1), sâmbătă, la Amsterdam şi ocupă acum doar locul de baraj. 

Anglia şi Slovaci, cu maximum de puncte 

Cea mai bună echipă dintre „granzi“ e Anglia, singura cu maximum de puncte alături de Slovacia. De altfel, ultima, liderul grupei C, e foarte aproape de calificarea în premieră la un turneu european, după ce în 2010 a participat la Mondiale. Într-o situaţie asemănătoare se găseşte şi Ţara Galilor, prezentă la Mondialul din 1958, acum în fruntea grupei B a preliminariilor europene (poate pierde totuşi şefia dacă azi, de la 21.45, va exista o învingătoare în restanţa Israel-Belgia, din prima rundă, meci amânat în 9 septembrie din cauza situaţiei din Gaza). Israelienii, de altfel, sunt şi ei într-o poziţie bună pentru calificarea în premieră la un European. 

Cea mai mare lovitură o poate da însă Islanda, locul 2 în grupa A, care e foarte aproape de calificarea în premieră la un turneu final, de orice tip. Dacă preliminariile s-ar fi încheiat acum, la Europeanul din Franţa (10 iunie -10 iulie 2016) s-ar califica direct Franţa (gazdă), Cehia, Islanda,Ţara Galilor, Israel, Slovacia, Spania, Polonia, Germania, Anglia, Slovenia, România, Irlanda de Nord, Austria, Suedia, Croaţia, Italia, Portugalia, Germania şi Scoţia (cel mai bun loc 3). Celelalte opt ocupante ale locurilor 3 ar urma să joace meciuri de baraj în noiembrie, pentru ultimele patru poziţii disponibile.

Un poliţist, în istoria naţionalei din Gibraltar

Adoptată în mai 2013 de către familia fotbalului (deocamdată doar a celui european), naţionala din Gibraltar scrie istorie la primele preliminarii la care participă. Selecţionata de amatori care reprezintă teritoriul britanic de peste ţări, postat în sudul Peninsulei Iberice, e cea mai bună „încasatoare“ în aceste preliminarii, cu o medie de 5,4 goluri pe meci, dar duminică a bifat o „performanţă“. A marcat primul său gol, după 10 meciuri, în toate competiţiile. Autorul a fost Lee Casciaro (33 de ani), atacant de meserie poliţist, în Gibraltar, care a înscris în eşecul 1-6, cu Scoţia, de pe „Hampden Park“. 

Liechtenstein, „mare“ printre „pitice“

Deloc întâmplător, cu o singură excepţie, toate celelalte echipe aflate în ultima urnă valorică la startul acestor preliminarii, Kazahstan, Luxemburg, San Marino, Malta, Andorra şi Liechtenstein ocupă ultimul loc în grupe, cu cel mult un punct. Excepţia este Liechtenstein care a obţinut deocamdată 4 puncte, după o victorie în Moldova (1-0) şi un egal (0-0) pe teren propriu cu Muntenegru. 

De remarcat şi prestaţia Insulelor Feroe, care a detonat „bomba“ în Grecia (1-0) şi le-a pus probleme Ungariei şi României, cu care a pierdut la limită (0-1). 

Dintre naţionalele mai mici, o dezamăgire o reprezintă Armenia, care la preliminariile precedente, pentru Euro 2012, a încheiat pe locul 3 în grupă, la 4 puncte de Irlanda, care a mers la baraj. La jumătatea actualelor preliminarii, armenii sunt pe ultimul loc în grupa I, cu un singur punct, după un egal acasă, 1-1 cu Serbia. 

6 goluri în 5 meciuri are englezul Danny Welbeck, golgheterul actualelelor preliminarii

Vezi aici situaţia din grupa F, grupa României

image

Citeşte şi 

Albul pur, albul sigur - Remiza din Ungaria trimite România mai aproape de calificarea la EURO

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite