„Ciorile“ din Congo au speriat lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jucătorii şi suporterii echipei se manifestă excentric
Jucătorii şi suporterii echipei se manifestă excentric

Campioana Africii, TP Mazembe, este marea revelaţie a Campionatului Mondial al Cluburilor, urmând să joace finala turneului. Pentru prima dată în istorie, o echipă din afara Europei sau Americii de Sud va juca în ultimul act la CM al Cluburilor, fosta Cupă Intercontinentală.

Tout Puissant Mazembe. Adică "toţi împreună Mazembe". Ekanga, Nkulukuta, Kabangu, Kaluyituka. Sunt doar câteva dintre „ciorile" (aceasta este porecla lor) din R.D. Congo care revendică statutul de cea mai valoroasă echipă a lumii la competiţia rezervată campioanelor tuturor continentelor.

Până acum, africanii au scufundat America, cea de Nord în sferturi (1-0 cu mexicanii de la Pachuca) şi cea de Sud în semifinale (2-0 cu Internacional Porto Alegre). De când au câştigat Copa Libertadores, în luna august, brazilienii au renunţat la orice pretenţie în campionatul intern, pregătindu-se doar pentru turneul de la Abu Dhabi, unde aşteptau o finală cu cealaltă Inter, din Milano. A venit Mazembe şi le-a distrus visul!

De unde a apărut miracolul Mazembe? În primul rând, din ambiţia guvernatorului provinciei Katanga din R.D. Congo (fosta Zair), omul de afaceri Moise Katumbi Chapwe (46 de ani). Preşedinte al africanilor din 2003, acesta investeşte în club opt milioane de euro pe an, o enormitate pe Continentul Negru, şi dă salarii consistente, înte 4.000 şi 16.000 de euro pe lună. De asemenea, „Obama al Africii", aşa cum e supranumit Chapwe, a renovat complet stadionul din Lubumbashi şi a cumpărat un avion destinat special deplasărilor făcute de „ciori".

Joacă finala cu Inter

TP Mazembe va întâlni în finala de sâmbătă, la ora 19.00, Inter Milano. Cu Chivu în teren până în minutul 79, campioana Europei a trecut aseară de sud-coreenii de la Seongnam cu 3-0.

Curiozităţi despre Mazembe

-a câştigat de patru ori Liga Campionilor Africii, în două „duble": 1967 şi 1968, respectiv 2009 şi 2010.
-căpitanul Tresor Mputu nu joacă la CM al Cluburilor, fiind suspendat un an după ce a bătut un arbitru din cauza unui gol anulat.
-principalul sponsor al echipei este firma producătoare de cauciucuri Englebert.
-alături de Dwight Yorke, fost la Manchester United, mijlocaşul Bedi este singurul care a marcat la două Mondiale de club.
-cota de piaţă a celor 30 de jucători din lot totalizează circa trei milioane de euro.

Se roagă pe linia porţii

Alcătuită în mare parte din congolezi, cu doar patru "stranieri" (doi camerunezi şi doi zambieni) şi cu un antrenor senegalez (Lamine N'Diaye), Mazembe începe fiecare meci în sistemul 11-0-0.

Pe linia porţii, titularii africanilor formează un adevărat zid viu, închinându-se divinităţii printr-o rugăciune comună. Odată ce se ridică, „ciorile" se desfăşoară într-un 4-3-3, aleargă de „rup pământul", sunt indestructibili fizic şi au curajul unor execuţii tehnice „nebune". Reţeta a adus una dintre marile surprize fotbalistice ale anului 2010, fără a lua în calcul finala de sâmbătă.

Africanii îl au între buturi pe „fundul săltăreţ"

Trupa de nonconformişti de la Mazembe, cu frizuri şi manifestări de bucurie dintre cele mai inedite, a dat şi personajul Mondialului. Este vorba despre portarul Muteba Kidiaba, care sărbătoreşte fiecare gol al coechipierilor prin câteva salturi caraghioase din poziţia şezut. O inovaţie care necesită un abdomen de fier, dar şi o anumită doză de inconştienţă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite