Sport

articolul anterior articolul urmator

Clipele de vrajă din fotbal

5
30 Jun 2016 19:42:24
Péter Demény

În Barbarii, magnificul volum al lui Alessandro Baricco, e o imagină arhitristă: Roberto Baggio stînd pe banca de rezervă, în timp ce coechipierii săi mai puţini geniali, dar mai alergători joacă pe teren.

Sunt pur şi simplu bulversat cînd cineva îşi ţine pumnii pentru o echipă de elevi buni. În 1996, într-un internat din Budapesta, abia am reuşit să-mi ţin gura cînd cineva urla pentru Scoţia împotriva geniului lui Gascoigne. În 2004, am gîndit exact ceea ce spune titlul unui articol maghiar: Grecia a învins, fotbalul a pierdut. Cum să-i iubesc eu pe grecii muncitori, cînd sunt acolo cehii cu Baros, Smicer, Poborsky şi ceilalţi?!

Iar acum, mi se face părul măciucă dacă aud că Islanda e favorita multora. Una e solidaritatea, sîrguinţa, alergarea, hard-working-ul, şi alta e fantezia, imaginaţia, frumuseţea în fotbal. Nu ne uităm la fotbal pentru că vrem să cîştige albii sau negrii, frumoşii sau urîţii, sau cei care nu obosesc niciodată (pe ăştia îi dispreţuiesc din toată inima). Fotbalul e un joc, dacă mă întrebaţi, cel mai frumos dintre sporturi, unde alergăm în speranţa unui moment de genialitate. Hazard, care a bătut Ungaria cu geniul lui suprauman, o să fie infinit mai simpatic pentru mine decît toţi sonii de pe faţa pămîntului.

Baggio, Zidane, Ibrahimovic, pe drept ironizatul Cristiano Ronaldo, care a dat un gol cu călcîiul tot Ungariei - ei sunt sau au fost jucătorii pentru care fotbalul a putut şi cîteodată mai poate fi îndrăgit. Nu ne trăim viaţa să dormim liniştiţi că toţi sunt ca noi, truditori mirosind a transpiraţie, ci ne-o trăim să ne bucurăm de clipele de vrajă cu o jucărie magică cum e balonul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Menumorut
30.06.2016, 20:55:18

Haidi bre..Lasa vrajeala..Islanda joaca bine, iar Grecia o data a jucat si ea fotbal si a castigat un turneu...! Italia a castigat trei campionate mondiale fara sa faca spectacol... Buna aia cu "grecii muncitori"...:))))) Iaca ...io tin cu Islanda ! Si sa-ti mai spun o cheste...intr-o finala Ungaria cu oricine...oriunde...as tine cu Ungaria...Exceptie facand o finala cu Romania...ca o astfel de finala.. oricum e previzibila ..niciunde !

Paun Al
30.06.2016, 21:19:13

Ce o fi mai de apreciat ? Talentul , sau munca in echipa ?

Mircea B.
1.07.2016, 08:46:33

Talentul face doar diferenta. Fara munca, pregatire fizica, disciplina tactica - care sunt elemente de baza- talentul e un moft.

+1 (1 vot)
Péter Demény
1.07.2016, 10:35:18

Bine domnilor, dar eu aș fi vrut să spun altceva: parcă genialitatea nu e admirată cum se cuvine. Sigur că munca, echipa, dăruirea sunt importante, dar geniul? Ceea ce spune și Baricco: e normal ca Baggio să stea pe bancă, în timp ce cei fără nume sunt pe iarbă? Nu este asta o mutație tristă?

+1 (1 vot)
Paun Al
1.07.2016, 19:35:21

Aveti si dv dreptate , numai ca fotbalul este pe bani multi si atunci jucatorii sunt angrenajele unui ceasornic cu 11 piese , care sa functioneze cat mai bine .Sa castige meciul . La echipele nationale nu se poate face ca la FC Barcelona ... de ex. o echipa care sa-l valorifice la maxim pe Mesi .

Modifică Setările