„Cluj Arena“ a fost regina inaugurărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concertele trupelor Scorpions şi Smokie plus amicalul dintre „U“ Cluj şi Kuban Krasnodar au făcut ca noul stadion din Ardeal să aibă cea mai spectaculoasă deschidere.

„Cluj Arena" a costat 45 de milioane de euro, iar de marţi a intrat în circuitul fotbalistic după cel mai reuşit program de inaugurare dintre cele trei stadioane care şi-au deschis porţile în România în ultima perioadă. Construcţia arenei, incluzând şi demolarea vechiului Stadion „Ion Moina", a durat doi ani. Consiliul Judeţean Cluj a suportat 75% din această investiţie, iar Guvernul României circa 25%.



Festivităţile de inaugurare, care au inclus şi concertele trupelor Scorpions şi Smokie, s-au încheiat cu o partidă amicală pierdută de Universitatea Cluj, scor 0-4, în faţa echipei antrenate de Dan Petrescu, Kuban Krasnodar. Cristi Pojar (44 de ani), antrenorul secund al ruşilor, care şi-a petrecut întreaga carieră de jucător la Universitatea, a evoluat şi el în tricoul ardelenilor, timp de trei minute, pe finalul primei reprize, pentru a le permite spectatorilor să-l aplaude la scenă deschisă.

Defilarea vedetelor şi focuri de artificii

Meciul a fost precedat de o serie de momente artistice. Corul Filarmonicii de Stat Transilvania a intonat „Gaudeamus Igitur" şi imnul echipei „U" Cluj, cel mai vechi din România, compus în 1943. A urmat, apoi, parada fostelor glorii, care au defilat prin faţa spectatorilor.
În afara generaţiei anilor '65, care a câştigat Cupa României, au mai fost invitate şi nume ca Ovidiu Maier, Florin Prunea, Radu Sabo, Marius Popescu şi Cristi Dulca. Seara s-a încheiat cu un foc de artificii care a durat aproape zece minute, pe fondul melodiei „Rock you like a Huricane", a trupei germane Scorpions.

Cine încasează profitul?

Stadionul „Cluj Arena" va fi administrat în următorii zece ani de firma „SC Cluj Arena SA". În contract se stipulează că, în perioada menţionată, profitul anual net realizat de pe urma activităţilor desfăşurate în incinta stadionului se împarte în proporţie de 50% - 50% între Consiliul Judeţean şi „SC Cluj Arena SA". Societatea care administrează stadionul este condusă de consilierul local, Radu Raţiu.

„Cluj Arena"

- Categoria UEFA: Elite
- Capacitate: 30.000
- Durata construcţiei: 2009-2011
- Alte dotări: pistă de atletism
- Preţurile la inaugurarea „Cluj Arena":
- Între 15 lei (peluze) şi 100 lei (Tribuna I): „U" Cluj - Kuban Krasnodar
- Între 50 lei (peluze) şi 100 lei (Golden Circle): concert Scorpions
- Între 30 lei (peluze) şi 75 lei (Golden Circle): concert Smokie
- Costurile întreţinerii arenei sunt de 60.000 de euro lunar, bani pe care Consiliul Judeţean speră să-i obţină din organizarea de evenimente.
- 725.000 de euro s-au încasat, cu aproximaţie, în urma festivităţilor de inaugurare ale Stadionului „Cluj Arena".

Ce meciuri urmează să fie găzduite de cele trei stadioane

„Arena Naţională"

- 18 octombrie: Oţelul - Manchester United
- 20 octombrie: Rapid - Legia Varşovia
- 3 noiembrie: Steaua - Maccabi Haifa
- 22 noiembrie: Oţelul - FC Basel
- 30 noiembrie: Rapid - Hapoel Tel Aviv
- 14 decembrie: Steaua - AEK Larnaca
*Dacă Steaua nu va reveni pe Ghencea, atunci îşi va disputa partidele de pe teren propriu pe „Arena Naţională". „Cluj Arena"
- Toate partidele de pe teren propriu ale echipei „U" Cluj. „Ilie Oană"
- Toate partidele de pe teren propriu ale echipei Petrolul.

7.500
de euro este chiria pe care o plăteşte „U" Cluj pentru fiecare meci disputat pe „Cluj Arena".

„Arena Naţională": public frumos, gazon rupt

image

Contra Franţei, românii au umplut „Arena Naţională“

image

Deşi FRF voia ca primul meci pe „Arena Naţională" să fie un amical cu Argentina, la 10 august, refuzul sud-americanilor de a veni la Bucureşti i-a dat planurile lui Sandu peste cap. Preşedintele FRF a fost nevoit să amâne festivităţile până la 6 septembrie, când s-a jucat meciul cu Franţa (0-0), din preliminariile Euro 2012. 55.000 de spectatori au asistat la confruntarea cu Ribery şi compania, care a fost precedată de un recital al Innei şi de o festivitate de premiere a fotbaliştilor cu peste 100 de selecţii în naţională: Dorinel Munteanu, Gică Hagi, Gică Popescu, Loţi Bölöni. Soliştii Alexandra Coman şi Marcel Pavel au intonat imnurile celor două ţări. Ultimul a fost însă protagonistul unui scandal, după ce a încurcat versurile celei de-a doua strofe din „Deşteaptă-te, române!". Inaugurarea a fost umbrită şi de gazonul execrabil instalat de firma lui Adrian Oprişan, „Gama Verde".

Este proprietatea Primăriei Capitalei

Cel mai modern stadion al ţării este proprietatea Primăriei Capitalei, care a cheltuit 200 de milioane de euro pentru această construcţie de anvergură. Restul de 35 de milioane de euro a venit printr-o finanţare de la Guvernul României. După meciul inaugural, stadionul n-a mai stârnit acelaşi interes din partea spectatorilor.

Partida Oţelul - Benfica, din Liga Campionilor, a atras doar 6.800 de oameni, meciul Rapid - PSV Eindhoven, din Liga Europa, a avut 32.000 de fani în tribune, iar la partida naţionalei cu Belarus au asistat 29.000 de oameni, în condiţiile în care jumătate dintre ei au beneficiat de intrare gratuită. „Arena Naţională" urmează să fie administrată de o firmă privată, iar serviciile vor putea fi concesionate până la o perioadă de 49 de ani, dar licitaţia n-a avut încă loc. „Aş vrea ca suma pe care o vom încasa anual de la această firmă să plece de la două milioane de euro pe an şi să crească treptat", a explicat Sorin Oprescu.

„Arena Naţională"

- Categoria UEFA: Elite
- Capacitate: 55.000
- Durata construcţiei: 2008-2011
- Alte dotări: acoperiş retractabil, cub video echipat cu patru ecrane de 30 m² fiecare
- Preţurile la meciul inaugural: între 50 lei (Categoria a IV-a) - 700 lei (VIP)
- 1,1 milioane de euro este suma încasată, cu aproximaţie, în urma meciului România - Franţa, de pe „Arena Naţională".

„Ilie Oană", start cu „Generaţia de Aur"

Noua arenă din Ploieşti e prima din România cu statut de „stadion verde", pentru că sistemul de încălzire a apei de la vestiare este conceput pe baza captării energiei solare. Stadionul „Ilie Oană" a costat 17 milioane de euro şi a fost inaugurat la data de 23 septembrie, cu ocazia unui meci amical între „Generaţia de Aur" şi „Old Boys Petrolul" (4-3). 14.500 de spectatori au venit să-i vadă la lucru pe Hagi, Popescu, Răchită sau Zmoleanu.

Ploieştenii au luat cu asalt noua „bijuterie“ a oraşului Foto: Răzvan Păsărică



Pentru prima dată pe o arenă sportivă, o orchestră formată din 60 de instrumentişti şi un cor de 40 de solişti au susţinut un concert simfonic, cu arii celebre din opere, canţonete şi muzică de film. Seara s-a încheiat cu un spectacol de lasere şi lumini. De asemenea, Petrolul şi-a prezentat şi nou mascotă, „Lupino", iar jucătorii echipei au fost chemaţi, pe rând, pe stadion, în aplauzele şi scandările galeriei, numele fiecăruia dintre ei fiind scris, cu lasere, pe gazon.

Nu plătesc nicio chirie pentru stadion

Primăria Ploieşti, care e principalul finanţator al clubului Petrolul, se ocupă şi de administrarea stadionului. Astfel, „lupii galbeni" nu trebuie să plătească nicio chirie pentru ultilizarea arenei, iar clubul beneficiază şi de încasările de la meciuri.

„Ilie Oană"

- Categoria UEFA:  a III-a
- Capacitate: 14.500
- Durata construcţiei: 2010-2011
- Preţurile la meciul inaugural: între 5 lei (peluze) şi 30 lei (tribuna 0)
- 35.000 de euro s-au încasat la inaugurarea stadionului „Ilie Oană".

Ploieştenii au luat cu asalt noua „bijuterie“ a oraşului p Foto: răzvan păsărică
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite