Clujeanul Istvan Ştefan Somodi a cucerit o medalie la JO de la Londra din 1908

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un atlet din Cluj, Istvan Ştefan Somodi, a cucerit medalia de argint la una dintre primele ediţii ale Jocurilor Olimpice, El a participat în 1908, la Londra, la care România nu a fost prezentă.

La 21 iulie 1908, atunci când a obţinut locul doi la Olimpiada din Londra cu o săritură de 1,88 m, Somodi era component al clubului clujean KEAC (Kolozsvári Egyetemi Athlétikai Club), iar Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar.

Prima participare oficială a sportului românesc a fost în 1924, la cea de- a VIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de la Paris. Atunci s-a obținut și prima medalie din istoria olimpică a sportului românesc, de către echipa de rugby, care s-a clasat pe locul al III-lea.

În 1908, nici nu s-a pus problema ca România să participe la JO de la Londra.

Somodi a făcut studiile la Colegiul reformat din Cluj şi aici a avut şi primul contact cu atletismul si patinajul, notează Mediafax. La concursul Asociaţiei Clujene de Patinaj (Kolozsvári Korcsolyázó Egylet) din 29 ianuarie 1899 a câştigat premiul pentru categoria copii. În primăvara anului 1903 a participat la concursul regional din Debrecen, unde a obţinut medalia de aur la săritura în lungime.

În acelaşi an, pe data de 13 iunie câştigă şi concursul elevilor reformaţi la probele de alergare, săritură în lungime (cu 602 cm) şi săritură în înălţime (cu 172 cm). La vârsta de 20 de ani a câştigat campionatul Ungariei la săritură în lungime sub culorile asociaţiei BEAC (Budapesti Egyetemi Atlétikai Club, în traducere Clubul Atletic Universitar Budapesta).

La 21 iulie 1908, obţine locul doi la Jocurile Olimpice de la Londra cu o saritură de 188 cm şi în acelaşi an a câştigat campionatul Ungariei cu 184 cm, de data aceasta ca membru al clubului clujean KEAC (Kolozsvári Egyetemi Athlétikai Club). Doctor jurist, a fost procurorul oraşului Cluj, iar după cariera sportivă activă a fost un conducător al vieţii atletice clujene. La începutul anilor 1930 a fost distins de catre regele Carol II pentru activitatea sa pedagogică şi pentru rezultatele elevilor săi.

La ediţia din 1948 a JO de la Londra, România (pe atunci RPR) alături de o parte dintre statele aliniate politicii Moscovei nu au participat ca un boicot la adresa SUA - au fost prezente Ungaria, Polonia, Cehoslovacia și Iugoslavia.

Ştefan Somodi (n. 22 august 1885, d. 8 iunie 1963, Cluj) a fost un mare atlet român.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite