CM 2014. Adevărul Live despre „corecţia“ suferită de Portugalia şi despre cum a fost jefuit un ziarist străin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii Iulian Anghel, Alexandru Ştefan şi Mihai Molnar au discutat despre partidele disputate luni seara, în Brazilia, în cadrul turneului final al Campionatului Mondial, dar şi despre prima echipă care poate ajunge în optimi marţi noaptea.

Iulian Anghel: "Nu se poate spune că Germania nu a câştigat meritat pentru că a fost eliminat Pepe. Victoria Germaniei este una logică. Portugalia depinde de forma lui Cristiano Ronaldo, dacă el nu merge bine, echipa nu merge. Portugalia arată ca o echipă mare doar când Ronaldo e un jucător mare.

Să nu-l uităm pe Muller, care a marcat aseară 3 goluri. Aceste goluri se adaugă celor 5 pe care le-a reuşit el la Mondialul din 2010. E posibil să-al ajungă pe Klose. 

Belgia revine la Mondial, după două absenţe consecutive. În preliminarii, Belgia a arătat ca o echipă cu foame de rezultate. Toată lumea aşteaptă să vadă Belgia într-un meci oficial. Însă, nici Algeria nu e o echipă slabă, inclusiv România s-a "fript" cu Algeria. 

Mexicul este un precedent periculos pentru Brazilia. Mexicanii i-au învins pe brazilieni în finala olimpică de la Londra, în 2012 şi au luat Braziliei singurul titlu care îi lipseşte din palmares. Mexicanii nu trebuie subestimaţi."

Alexandru Ştefan: "Portugaliei i-a lipsit personalitatea. În afară de Cristiano Ronaldo, restul portughezilor au fost sub aşteptări. Portughezii au venit la acest Mondial cu aceeaşi jucători ca în 2010, nu au schimbat nimic. Portugalia e afectată de sindromul Spania, Uruguay sau Grecia, echipe foarte îmbătrânite.

Wilmots este un antrenor foarte tânăr, care a cochetat şi cu munca în Parlamentul Belgiei. 

Mihai Molnar: "Joachim Low a surprins cu linia de start. Această formulă a dat roade, chiar dacă a fost atipică. Trebuie să ne întrebăm de ce n-au ajuns mingile la Ronaldo. Tocmai pentru că formula de start a lui Low a tăiat jocul portughezilor.

Absenţia lui Reus i-a făcut loc lui Muller. Marele avantaj al lui Low este că are de unde să aleagă jucători. Au stat pe bancă jucători precum Podolski sau Klose. Asta spune multe despre rezervele nemţilor.

În meciul SUA - Ghana, americanii au marcat foarte repede, în secunda 29, acesta fiind al cincelea cel mai rapid gol al Campionatului Mondial. Oricum, apărarea ganezilor a fost foarte slabă, o apărare tipic africană.

Mi se pare că brazilienii au un entuziasm nejustificat. Ei au alte preocupări înainte de meciurile turneului final. Spre exemplu, Neymar s-a vopsit în cap."

Amir Kiarash, trimis special Adevărul în Brazilia: "Dacă pentru voi Iran - Nigeria a fost cel mai urât meci, pentru mine a fost cel mai frumos al turneului final de până acum. Sunt conştient că Iran s-a apărat tot timpul, dar nici Nigeria nu a fost o echipă excepţională. Iranul a fost prima echipă care s-a reunit pentru Campionatul Mondial şi a pregătit meciul cu Nigeria pentru a nu pierde. Şi iată că aşa s-a întâmplat. Asta e filosofia lui Carlos Queiroz, să se apere, să nu ia multe goluri. Planul Iranului este să bată Bosnia şi să se califice în optimi, pentru că nu putem emite pretenţii cu Argentina.

Curitiba a găzduit ieri primul meci al Mondialului. A fost stadionul plin, au fost mulţi suporteri, brazilieni sau englezi, care au cam huiduit jucătorii la final pentru jocul prestat.

Oamenii din Curitiba sunt mult mai amabili, sunt cuprinşi de febra Cupei Mondiale, pe când la Sao Paolo nimeni n-are timp să te bage în seamă, oamenii au alte preocupări. Atmosfera Mondialului lipseşte cu desăvârşire la Sao Paolo. Dacă ieşi pe străzi, fiecare om e cu treaba lui. Aşa ceva nu am văzut nici la Mondialul din 2006, nici la cel din 2010. 

Brazilienii sunt foarte bucuroşi pentru înfrângerea Porugaliei. E o rivalitate foarte mare între brazilieni şi portughezi. Am văzut acest meci la centrul presei la stadionul din Curitiba. Toată lumea a rămas cu gura căscată că Germania a condus cu 3-0 la pauză. Cât despre Brazilia, toată lumea e convinsă că această naţională va câştiga titlul mondial. Brazilienii consideră că vor câştiga la pas grupa A.

Există Fan-Fest-uri în oraşe, centre special amenajate de organizatori pentru ca suporterii care n-au bilet să poate vedea meciurile pe ecrane.

Impresia generală în Brazilia este că Spania nu va ieşi din grupa din care face parte. Brazilienii nu văd o confruntare cu Spania în optimi.

Brazilia nu este o ţară tocmai sigură. Ieri îmi povestea un reporter iranian că unui jurnalist mai în vârstă îi fusese furată geanta cu laptopul şi cu ce mai avea în ea chiar din centrul de presă, unde în mod normal nu intră decât ziariştii, oficialii şi voluntarii turneului. Omul s-a dus pănă la baie şi când s-a întors n-a ma găsit nimic. Am mai auzit că selecţionerul Bosniei a fost atacat de nişte hoţi, dar a fost salvat de intervenţia poliţiştilor. Eu când ies din cameră, îmi las smartphone-ul acasă. Nu e de glumit! 

Am auzit chiar şi împuşcături pe stradă, pe lângă Arena Corinthians, care e situată într-o zonă rău famată a oraşului."


Brazilia este prima echipă care se poate califica în optimile Mondialului dacă va învinge Mexic în etapa a doua a grupei A. În primul meci al turneului final, sud-americanii antrenaţi de Luiz Felipe Scolari au învins Croaţia cu 3-1 şi cu încă o victorie, în faţa mexicanilor, ar face şase puncte, ceea ce se traduce prin acederea în faza următoare a competiţiei.

Câştigă o tabletă şi multe alte premii participând la un concurs cu întrebări despre Campionatul Mondial

În primul lor meci de la Mondiale, mexicanii au învins la limită pe Camerun, scor 1-0. Tot de trei puncte ar avea nevoie şi Mexicul pentru calificarea în optimi, ceea ce înseamnă că partida de la Fortaleza (marţi seara, la ora 22.00, în direct pe TVR 1) se va juca cu calificarea pe masă. În cazul unui egal, ambele echipe devin favorite pentru ocuparea primelor două locuri în grupa A, care asigură prezenţa în optimi.

Jurnaliştii Iulian Anghel, Alexandru Ştefan şi Mihai Molnar vor face calculele grupei A şi vor explica motivele înfrângerii drastice suferite de Portugalia în faţa Germaniei, scor 0-4.

CITIŢI ŞI:

CM 2014. VIDEO Brazilia „s-a ars“ cu Mexicul. Aztecii au smuls singurul titlu care lipseşte din palmaresul „Selecao“

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite